צפו: צבת הים 'בת גוריון' שבה לים

צבת הים נמצאה ביום העצמאות באזור נמל אשדוד כשהיא על ערש דווי וטופלה ארבעה חודשים עד שחרורה המרגש • ומדוע נכחו חיילי צה"ל במקום?

צילום: רויטרס // אילוסטרציה

השחרור בוצע במסגרת מיזם "צבא הגנה לטבע" המשותף לצה"ל, רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע וקרן דוכיפת. מטרת המיזם להוביל מפקדים וחיילים לאחריות ומעורבות פעילה לשמירה על ערכי הטבע, הנוף והמורשת שסביבם. כיום בשנה החמישית למיזם שותפות לו 51 יחידות צה"ל שונות.

יניב כהן, רשות הטבע והגנים

צבת היום החומה, בת גוריון, זכתה לשם המחייב על שם ראש ממשלת ישראל הראשון, לאחר שנמצאה בערב יום העצמאות האחרון באזור נמל אשדוד כשהיא תשושה ועל סף מוות. זאת לאחר שנתפסה ברשת של סירת דיג מסוג מכמורת וחוותה למעשה טביעה משהייה ממושכת מתחת למים בעל כורחה. 

היא הובאה למרכז להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים שם זיהו קצב נשימות מהיר וסימנים נוספים שהצביעו על חומרת מצבה, וחייבו טיפול החייאתי באמצעות שיטה חדשנית שפותחה עבור טיפול בצבים שטבעו ומצבם קריטי. כבר עם סיום הטיפול בת גוריון חזרה לנשום באופן עצמאי אויר מועשר בחמצן. במטרה לשמור עליה שלא יתפתחו סיבוכים כדוגמת בצקות ודלקת בריאות הושארה בת גוריון להשגחה ושיקום במרכז להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים. לאחר כארבעה חודשים בהם שהתה במרכז ההצלה הוחלט כי היא כשירה מספיק לשחרור חזרה לטבע ולים הפתוח.

למעמד השחרור המרגש הוזמנו גם חיילי פלגה 916 של זרוע הים באשדוד , השותפים לפרויקט צבא הגנה לטבע, המשותף לצה"ל, רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע וקרן דוכיפת. פלגה 916  קיבלה על עצמה לסייע לאישוש אוכלוסיית צבי הים ובתוך כך המפקדים והלוחמים של הפלגה מיפו אזורים בעלי רגישות אקולוגית ימית במרחב הפעולה של היחידה וכן מסייעים בניטור, דיווח ואיסוף של בעלי חיים ימיים פגועים לצד שותפות בסקרים אקולוגיים במרחב הימי.

צבת הים בת גוריון עצמה צוידה במסגרת פרויקט צבא הגנה לטבע גם במשדר לווייני משוכלל על גבה, שיאפשר לעקוב אחר נדודיה בים התיכון ובכך ניתן יהיה ללמוד עוד על התנהגותם ודפוס מסלולם של צבי הים ולהסיק מכך מסקנות שיועילו לדו קיום בין צבי הים ופעילות צה"ל. 

משדרים לווייניים אלו, שחשוב להדגיש כי אינם מפריעים לצבי הים,  הינם חלק מטכנולוגיה מתקדמת אשר בעזרתה ניתן לעקוב ברמת דיוק גבוהה אחר מסלולם והתנהגותם של צבי הים בסביבתם הטבעית. יתרה מכך, נתוני המשדר מוכיחים את יכולות צבי הים לחזור לשגרה לאחר שיקומם מהפגיעות השונות.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר