האם סרט הכרישים "אימה במצולות" מדייק בעובדות?

סרט האימה החדש בכיכובו של ג'ייסון סטיית'האם הכולל כריש עצום הוא הפתעה בקופות • אבל האם הוא מדייק בעובדות המדעיות? מגזין Science הושיבו מומחה לראות את הסרט ולחוות דעה

ג'ייסון סטיית'ם והמגלודון // צילום: AP

הסרט "אימה במצולות" עם כוכב סרטי הפעולה ג'ייסון סטיית'האם, שנלחם בכריש פרההיסטורי הקרוי מגלודון, עלה השבוע לאקרנים והפך להפתעה גדולה: הוא גרף בקופות סכום של 40 מיליון דולר, כמעט כפול מההערכות של ההכנסות הצפויות.

אזהרת ספוילר: הידיעה חושפת סצינה מהסרט ואת תקציר העלילה

המגלודון, כוכב הסרט לצדו של סטיית'האם, הוא זן עתיק של כריש ענק שיכול להגיע לגודל של מעל ל-20 מטרים, המגלודון, לכאורה שרד, ותוקף בני אדם וכלי שיט. מדובר בגירסה משודרגת של "מלתעות", עם טורף סופר ענקי שחי בעבר בכדור הארץ, ושבפועל נכחד, עד שהוא מקבל חיים מחדש בסרט הנוכחי. כאן עולה השאלה: עד כמה יש קשר בין הסרט לבין המציאות המדעית ההיסטורית?

לשם כך ערך המגזין המדעי Science ראיון עם החוקר הנס סוז, האוצר של תערוכת החולייתנים הפרה היסטוריים במוזיאון האמריקני הלאומי להיסטוריה ומוזיאון ה-"סמיתסוניאן" שבוושינגטון.

סוז הינו אחד המומחים הגדולים בעולם ליצורים פרהיסטוריים, ולכן המגזין הושיב אותו לראות את הסרט, ולהשוות את סרט המדע הבדיוני אל מול המציאות והעובדות המדעיות. ביחס לסרט באופן כללי, אמר סוז כי "אני מאד אוהב סרטי מדע בדיוני, לכן ממש נהניתי. אני גם אוהב מאד את ג'ייסון סטיית'האם וזה היה כיף אמיתי...אבל, אם נהיה רציניים, מבחינת עובדות והיצמדות למדע, הרי שהציון שהסרט מקבל הוא 1 מתוך 10. אולי במצב רוח טוב, אתן לו 2 מתוך 10", אמר סוז בחומרה.

כשנשאל במה הסרט שוגה, ציין סוז כי "מגלודונים חיו קרוב לחופים בכל העולם, והיו זקוקים למים חמים. אין שום סיכוי שכריש כזה יחיה במעמקים, קר שם מדי. כמו כן הלחץ האטמוספרי הוא כזה, שהגוף של הטורף הזה לא היה שורד. הוא היה צריך להיראות אחרת לגמרי אם הוא היה חי בעומק הים. לכן ברור שכרישים כאלו לא שרדו. באופן ברור - זה בעל חיים ענקי שחי ליד החופים ואין מצב שפרט כזה יסתובב באופן חופשי, ובני אדם לא ידעו עליו".

 

מוציאים שם רע לכרישים

בכל הנוגע לסצינה בסרט שבה הכריש הענקי תוקף צוללת מחקר ואף ספינה, אומר הנס סוז כי אכן "הלחץ שנשיכה של כריש כזה מפעילה גדול בהרבה מזה של הטורף היבשתי העתיק טירנוזאורוס. על פי חישובים שונים, הלחץ של מלתעות המגלודון יהיה 40 אלף פאונד לאינץ' מרובע, שזה לחץ מפלצתי (מגלודון באורך 20.3 מטר היה מסוגל להפעיל כוח נשיכה של כ-182,201 ניוטון (18.2 טון)). לכן, הוא בהחלט יכול היה לפגוע בצוללות או בספינות ואף לשבור אותן לשניים. יש לנו גם ממצאים של בעלי חיים קדומים שנטרפו על ידי המגלודון, מציין סוז: "יש לנו שרידי לווייתנים עתיקים עם נזקים שרק כריש כזה יכול לעשות".

כריש בסדר הגודל הזה, לא היה שוקל לטרוף בני אדם, אפילו לא בתור קינוח, קובע המומחה. הוא צריך טרף גדול בהרבה, ובני אדם קטנים מדי לטעמו. ייתכן שאם הוא היה מגיע לחוף הומה מתרחצים, אז היה לו שווה להשקיע בלעבור ולשאוב אל בין מלתעותיו המוני רוחצים. אבל אדם אחד בודד? לא היה לו שווה בכלל לנסות לתקוף, אומר סוז.

בכל מקרה, סוז מדגיש כי סרטים כאלו מהווים מטרד עבור חוקרים כמוהו, כי הם יוצרים שם רע לכרישים. "כרישים הם אכן בעלי חיים מפחידים וטורפי על מסוכנים", הוא מודה. "אבל למעשה בשאלה מי יותר מסוכן למי, האדם או הכריש - אז התשובה היא חד משמעית: האדם מסוכן לכריש הרבה יותר מהסיכון שיש בכרישים לבני אדם", פוסק סוז.

"כריש בדרך כלל, ויגיד לך את זה כל ביולוג ימי, לא יצוד בני אדם ולא יתקוף בני אדם אלא במקרים יוצאי דופן. בני אדם לעומת זאת, צדים כל הזמן כרישים, ופוגעים בטורפי העל האלו עד כדי להעמידם בסכנת הכחדה", מסכם סוז.

כרישי מדע וטכנולוגיה? הצטרפו לערוץ הכריש שלנו

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר