"לפצות בענק": תביעה ייצוגית נגד הנמלים

הסוחרים והיבואנים טוענים לנזק ישיר של 4.5 מיליארד שקלים • הסיבה: הימנעות ההנהלות לאכוף משמעת על העובדים

נמל חיפה // צילום: הרצי שפירא ,
נמל חיפה // צילום: הרצי שפירא

"על חברת נמל אשדוד וחברת נמל חיפה לפצות במיליארדי שקלים את נפגעי השביתות, העיצומים והשיבושים של הנמלים", כך נטען בבקשה לתביעה ייצוגית שהוגשה אתמול לבית המשפט המחוזי בירושלים.

בבקשה לאישור התביעה כייצוגית, שהגיש משרד מירון, בן ציון ופריבס באמצעות עורכי הדין ד"ר איתמר מירון, ירין ראובן ואלחנן מירון בשמם של התאחדות הסוחרים, יבואנים, צרכנים ועמותות ציבוריות, נטען כי על הנמלים לשלם פיצויים בגין מאות ימי שיבושים, עיצומים ושביתות פראיות בשנים האחרונות, שגרמו נזקים בהיקף של מיליארדי שקלים ללקוחות הנמל ולכלל המשק. 

בהתאם לחוות דעת כלכליות שצורפו לבקשה, הנזק הישיר לכלל הקבוצה הנפגעת מוערך לכל הפחות בכ־4.5 מיליארד שקלים.

עוד נטען כי "אחריותן המחדלית של חברות הנמלים להשבתת הפעילות חמורה במיוחד ככל שהיא עוסקת בשביתות פוליטיות, שבהן העובדים משרתים במובהק את האינטרסים של חברות הנמלים. זאת, לנוכח דרישת העובדים כי המדינה תעניק הטבות במיליארדים שיסייעו לחברות הנמלים להתחרות בשחקניות החדשות בשוק. הקשר זה הופך את החברות לבעלות אינטרס ממשי בהפעלת לחץ על המדינה על מנת להשיג צעדים הקשורים לתחרות הנמלית העתידית, הגבלתה, אופן הפיקוח, תעריפי הנמלים, שיפור מתקני הנמלים והעמקת הרציפים, הרחבת רשת הביטחון מצד המדינה, הקצבות כספים לנמלים וכדומה".  

 

"ההשבתה עולה לרשלנות"

בבקשת התביעה נאמר כי "השבתת הנמלים עולה לכדי רשלנות וחברות הנמלים נמנעו, אפילו לנסות לעשות שימוש, במספר רב של סנקציות וצעדים שהיה בהם למנוע או להפחית את הפגיעות חמורות בקניין הלקוחות: מיצוי הדין עם הגורמים לשביתות פראיות קודמות, הליכים משמעתיים נגד כלל העובדים אשר לא נשמעו לצווי בית הדין לשוב לעבודה, תביעות נזיקיות כנגד שובתים לא חוקיים, תביעות נזיקיות 'ייחודיות' כנגד העובדים בגין עילת גרם הפרת חוזה, ייזום הליכים פליליים, שכירת עובדים חלופיים, הפניה וטיפול בסחורות המעוכבות, ייזום והשפעה על נקיטת צעדי חירום של הרשות המבצעת, ערבונות מצד העובדים לנזקים עתידיים, יצירת מנגנוני פיצוי וולונטריים ועוד". 

 

היועמ"ש יצטרף? 

נציין כי ההלכות המשפטיות שנקבעו בבית המשפט העליון הכירו בעבר בחובה לפצות צדדים שלישיים שניזוקו כתוצאה משביתה. כעת נותר לראות אם הנמלים יבחרו להגיש הודעת צד ג' כנגד ועדי העובדים. שאלה מעניינת נוספת שמעלים חלק מהתובעים היא אם בנסיבות אלה יבחר היועץ המשפטי לממשלה להצטרף להליך.

הבקשה הוגשה בשם כלל הניזוקים מהשביתות באמצעות התאחדות הסוחרים, יבואנים, עמותת "בצדק" הפועלת למען יישום ערכי חירות ואחריות אישית לאור ערכי היהדות, וכן עמותת "תחרות - התנועה לחירות בתעסוקה" לקידום שוק עבודה מבוסס אחריות, הוגנות ועצמאות. אל הבקשה הצטרף פרופ' עומר מואב, מרצה המכללה הבינתחומית ואוניברסיטת ווריק ששימש בעבר היועץ הכלכלי הבכיר של שר האוצר יובל שטייניץ. 

בנוסף, מואב משמש נפגע עקיף בשל נזקי השביתות שגולגלו על הצרכן ביוקר המחיה וייקור כלל המוצרים והשירותים הרלוונטיים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר