הסנקציות שהטילה ארצות הברית על איראן נכנסו היום (שלישי) לתוקף. בארה"ב מנסים ללחוץ על המשטר האיראני לשבת לשולחן המו"מ, אבל מומחית לענייני איראן אומרת ל"ישראל היום" כי המקורבים למשטר מוצאים דרכים יצירתיות להתחמק מהסנקציות, בעוד העם נאנק תחת הלחץ הכלכלי, עד כדי יצירת קבוצות מאורגנות למכירת כליות, ולינה בבתי קברות.
ד"ר תמר עילם-גינדין מהמרכז האקדמי שלם ומרכז עזרי, שמנטרת את התקשורת הרשמית ובעיקר זו הלא רשמית באיראן שנים רבות, סבורה שהרחוב האיראני התחיל להגיב לסנקציות עוד לפני שהוטלו בפועל. "אמנם המשטר באיראן מצנזר ומנטר את כלי התקשורת הרשמיים", מסבירה עילם-גינדין, "אבל ברשתות החברתיות: טוויטר, טלגרם ופייסבוק ניתן לראות בכל פעם 'פיקים' משמעותיים של זעם ציבורי ביממות המקדימות את הסנקציות, וגם ביממה שהן מוטלות", מסבירה עילם-גינדין.
לדבריה, המשמעות של הסנקציות היא לא רק כלכלית בשטח, אלא גם פסיכולוגית, ביצירת הלך רוח שמשפיע על הכלכלה. "הנשיא רוחאני טען לקראת הסנקציות האחרונות שהממשל האמריקני מפעיל נגד איראן בעיקר לוחמה פסיכולוגית, והוא די צודק. הריאל (המטבע האיראני) מאבד מערכו דרמטית מול הדולר הרבה לפני שארה"ב עושה משהו בפועל. בכל פעם שיש סנקציות, עוד לפני שהן נכנסות לתוקף - הריאל צונח. זה גורם לעלייה דרמטית של מאות אחוזים במחיר מוצרים שונים באיראן. גם מוצרי יסוד שכל אזרח צורך, עלו השבוע ב-10-30 אחוזים. האזרחים נפגעים משמעותית".
מציעים כליות למכירה, עובדים בשלוש משרות
לדברי עילם-גינדין, הפגיעה הכלכלית והמורלית על אזרחי איראן בעקבות הסנקציות האמריקאיות החדשות היא קשה הפעם הרבה יותר מסנקציות קודמות, והיא אף משתמשת במילה "אנושה". "הציבור נאבק למצוא דרכים להתפרנס. כך למשל צעירים איראנים הקימו אתר בו הם מציעים את כליותיהם למכירה, ומציינים את סוג הדם שלהם. זה דבר שמלמד על המצב האמיתי באיראן. יש עלייה דרמטית באנשים שעובדים בשתיים ואפילו בשלוש משרות רק כדי להתפרנס".
צניחה כלכלית. הריאל נסחר בשוק השחור בכ-112,000 לדולר // צילום: AP
במידע שזורם מאיראן החוצה ברשתות החברתיות שאינן מצונזרות על ידי המשטר, ניתן למצוא סיפורים קורעי לב. אמנם לא ניתן להוכיח או לאשש את כל הסיפורים, אולם גם אם רק חלקם נכונים, תמונת המצב מאיראן היא של קריסה כוללת. "יש ברשת סיפורים שונים שמלמדים על המצב שם כיום", אומרת עילם-גינדין. "כך למשל סיפור על ילד שהתאבד, כי אימא שלו מכרה את הטלפון ואת האופניים שלו כדי לשלם שכר דירה. יש דיווחים על אנשים שעברו לישון בבתי קברות כי אין להם כסף לשלם לשכירות. מתפרסמות יותר ויותר תמונות של אנשים שמחטטים בפחי זבל כדי למצוא אוכל. אחת התמונות החזקות היא של אדם שמחפש אוכל באשפה, ולידו עוברת מכונית פאר של בכיר במשטר. תמונות רבות מלוות במסר של האזרחים האיראנים: אם הבכירים במשטר היו מחזירים את הכסף שהם גנבו, המצב היה הרבה יותר טוב, למרות הסנקציות".
הסנקציות פוגעות בעם, אנשי המשטר לא נפגעים
הצד העצוב בסיפור, כך לפי דובר עילם-גינדין הוא שהמשטר שורד את הסנקציות, ורק הציבור נפגע. "פקיד איראני ששוחחתי אתו בעבר סיפר לי שהפקידים עוברים הדרכות איך לפתוח עבור המשטר חברות קש בחו"ל, באוקראינה למשל ובארצות אחרות שלא מפעילות סנקציות על איראן. כך המשטר מצליח להכניס לעצמו כסף ולסחור - מבלי להיפגע כמעט כלל. כרגיל, מי שנפגעים אלו האנשים הפשוטים ברחוב".
עילם-גינדין מסבירה כי ההפגנות - שהחלו כבר בדצמבר 2017 - הן פועל יוצא של הלחץ על האזרח האיראני, אבל הן מתקשות להתרומם - בשל הדרכים היצירתיות שמפעיל הממשל האיראני על מנת לדכאן בעודם באיבם.
השוטרים מגיעים לפני המפגין הראשון. הפגנה באיראן // צילום AFP
"ההפגנות הן כל פעם בשל סיבה אחרת, אבל יש תסיסה מתמדת שאפילו מגיעה לטהרן עצמה. יש מעצרים המוניים, בגל המחאה הנוכחי יש כבר הרוג. אבל המשטר נאבק בהפגנות בכל דרך: הוא הכניס לבזאר ולרחובות כוחות ביטחון גלויים וסמויים. כך למשל, אם נקבע מקום להפגנה, ניתן יהיה לראות במקום כוחות משטרה רבים עוד לפני שמפגין אחד הגיע. המשטר מכניס המון משתפי פעולה בבגדים אזרחיים לתוך ההפגנות, כדי לזהות את מנהיגי המחאה. יש אתרים מיוחדים שחושפים משתפ"ים כאלה, מפרסמים תמונות שלהם וקוראים לציבור לעשות להם שיימינג ולפגוע בהם".
"המשטר גם משתלט על מרפאות שקרובות להפגנות, ומכניס אנשי בסיג' (המיליציה האזרחית הידועה לשמצה באכזריותה) לתוכן כדי לעצור מפגינים פצועים. יש קריאות ברשת שלא ללכת למרפאות פרטיות אלא רק לבתי חולים - כדי לא להיעצר. אבל זה לא עוצר את המחאה: הסיסמאות נגד חמינאי ונגד המשטר ממשיכות. כעת מובילי המחאה קוראים לאנשים להפגין ליד הבתים שלהם כדי שלא ייעצרו. פשוט לרדת לרחוב ליד הבית ולהפגין. המשטר מצדו, ערך פגישת פסגה מתוקשרת של ראשי שלושת הרשויות כדי לדון בהקלות לציבור, ואיים לעצור מושחתים. אבל העם האיראני מבין שזה למראית עין: השחיתות האמתית קיימת בשלטון עצמו".