שר החוץ הבריטי, אליסטר ברט, אמר היום (שלישי) שאם חברה תחשוש מנקיטת הליכים משפטיים נגדה עקב הסנקציות על איראן, היא תהיה מוגנת על ידי חוקי האיחוד האירופי.
הדברים נאמרים יום לאחר שהסנקציות האמריקניות על איראן נכנסו לתוקפן. "הסכם הגרעין הוא הסכם נוראי וחד צדדי שלא השיג את המטרה הבסיסית שלו – חסימת כל הדרכים של איראן לפצצה גרעינית," כך אמר אתמול נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לאחר שחתם על הצו המאשר את השבת הסנקציות.
ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב להחלטה להשית מחדש את הסנקציות על איראן ואמר: "אני מברך את הנשיא טראמפ ואת הממשל האמריקני על ההחלטה החשובה להטיל סנקציות על איראן. זה רגע חשוב לישראל, לארה"ב, לאזור, לעולם כולו. הוא מסמל את הנחישות לבלום את התוקפנות האזורית של איראן וגם את התוכניות המתמשכות שלה להתחמש בנשק גרעיני".
על מדינות אירופה ויחסן עם איראן אמר רה"מ: "אני קורא למדינות אירופה שמדברות על עצירת איראן להצטרף למהלך הזה. הגיע הזמן להפסיק לדבר, הגיע הזמן לעשות, זה בדיוק מה שארה"ב עשתה וזה מה שאירופה צריכה לעשות".
שר החוץ הבריטי, אליסטר ברט. חילוקי דעות עם ארה"ב // צילום: כריס מק'אנדרו
אירופה מתקשה לסכל הסנקציות האמריקניות
במקביל, דחה הממשל האמריקני בקשה של האיחוד האירופי להנפיק פטור לחברות אירופיות הסוחרות עם איראן מהענשה על הפרת הסנקציות. מומחי כלכלה אינם רואים, על איזה בסיס יוכל האיחוד האירופי לגבש מדיניות הענקת פיצויים לחברות שימשיכו לעבוד באיראן. בריחת הבנקים המערביים מאיראן, שהחלה עם הכרזת טראמפ על חידוש הסנקציות מאיראן, תמנע העברות כספים לאיראן וממנה.
האיחוד האירופי, מנסה אמנם לחייב את SWIFT להמשיך בהעברות כספים לאיראן, אך לפי שעה המהלך אינו משפיע על חששן של חברות אירופיות מהסנקציות האמריקניות. כך, בחמשת החודשים הראשונים של השנה, לפני הצהרת טראמפ על הנסיגה מהסכם הגרעין, ירד היקף הייצור הגרמני לאיראן ב-4%, לאחר שב-2017 רשם עלייה של 16%. מגמת הירידה ביצוא לאיראן נמשכת.
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!