בית המשפט העליון החליט לקבל את ערעורו של האסיר אלישע חייבטוב שהורשע ברצח וזיכה אותו מעבירות של קשירת קשר לביצוע פשע, רצח ושוד. בגין עבירות אחרות, נגזרו עליו ארבע שנות מאסר בפועל שריצה כבר מתחילת מאסרו. המשמעות היא שהאסיר ישוחרר לאלתר.
"אנחנו מאושרים, המשפחה מאושרת וסופסוף הוא חוזר למשפחה החמה שתמכה בו כל הדרך. יש אלוהים כמו שאומרים והוא איתנו" אמר בן משפחתו של האסיר.
צילום: יאיר אלטמן
בשנת 2002 שני רעולי פנים רצחו במהלך שוד קופאי של מועדון סנוקר בשדרות. בינואר 2006, נלקח אלישע חייבטוב מכלא דקל שם ריצה מאסר בגין הצתת ביתו והוחזק בתא עם מדובב במשך חמישה שבועות. בית המשפט העליון פרש את נימוקי ההחלטה הדרמתית וגולל שורה של כשלים שהחלו בגורמי החקירה, דרך הפרקליטות ובית המשפט קמא.
1. מניעה ברורה מהאסיר להיוועץ עם עורכי דין במשך שלושה שבועות.
2. בחקירותיו הנוספות הכחיש המערער בתוקף את המיוחס לו.
3. בכך נפסלה הראייה המרכזית בהרשעתו בשוד ורצח.
4. דרך הפעלתו של המדובב לא תועדה.
5. המדובב שידל את האסיר להשתמש בסמים קשים.
6. המדובב עצמו נרקומן שטען כי נגמל.
7. חוקרי המשטרה לא עשו דבר כדי לקטוע את השימוש בסמים.
"לאור חומרת הפגמים, מן הראוי כי פסק דיננו יובא לעיונו ולטיפולו של היועץ המשפטי לממשלה. לא כך צריכה להיערך חקירה ביחס לעבירות פליליות במדינה דמוקרטית, והסטייה שחלה כאן מהוראות של חיקוקים מפורשים" חתמו השופטים ואף הוסיפו כי החוקרים הגיעו לכדי הפרת חוק.
כזכור, באפריל 2011, הרשיע בית המשפט המחוזי בבאר שבע את חייבטוב ברצח. בערעור שהגישו ד"ר לרנאו ועו"ד ורניציקי נטען בין היתר כי נגד חייבטוב הופעלו מניפולציות בעלות עוצמה רגשית ופסיכולוגית חזקה ביותר, תוך שלילת כל זכויותיו שהובילו אותו למסירת הודאת שווא.
נותק מהעולם החיצון; המדובב השתמש בהרואין בתא
לפי הערעור, חייבטוב הוחזק במשך 11 יום כשהוא מנותק לחלוטין מהעולם החיצוני: ללא גישה לטלפון, ללא עו"ד, מבלי שמשפחתו יודעת על מעצרו, ללא גישה לערכאות משפטיות וללא מפגש עם עצורים מלבד המדובב. במהלך השהות בתא, המדובב השתמש בהרואין ולימד את חייבטוב להשתמש בסמים.
לאחר שבועיים בהם הוחזק בתנאים אלו, נחקר חייבטוב לראשונה באופן רשמי ביחס לחשדות בתיק הרצח. בתום שלושה שבועות קשר עצמו חייבטוב לאירוע השוד והרצח בהודאה.
בסנגוריה מתעקשים כי למעט הודאה זו, חייבטוב הכחיש ומכחיש באופן ברור וגורף כל מעורבות באירוע השוד. הערעור הוגש על ידי ד"ר חגית לרנאו, המשנה לסניגוריה הציבורי הארצי ועו"ד דימטרי ורניצקי, המייצגים את חייבטוב מטעם הסניגוריה הציבורית. אלישע ישב 11 שנים בכלא וניגזרו עליו ארבע שנות מאסר על עבירות אחרות. עורכי דינו מעריכים שהוא יתבע פיצויים מהמדינה.
"יש גבול להפרת זכויות אדם"
עורכת הדין חגית לרנאו אמרה שמדובר ברגע מרגש אחרי 11 שנה של ייצוג מרשה. "אנחנו מאמינים בחפותו לפחות תשע שנים אחרי שראינו את התמונה המלאה בתיק. בית המשפט ניקה את מערכת המשפט מכתם חמור שהוטל עליה".
עורך דין דימטרי ורינצקי בירך על ההחלטה. "הראייה העיקרית בתיק הייתה הודאה בפני מדובב שהושגה באמצעים פסולים תוך רמיסה גסה של זכויות אדם. בית המשפט קבע שיש גבול להפרת זכויות מצד המשטרה כפי שנעשה בתיק זה".
צילום: אפרת פרושר
תגובת הפרקליטות
מטעם הפרקליטות נמסר כי: "מדובר במקרה יוצא דופן של חקירה סבוכה שהתנהלה לפני למעלה מעשור. מאז נעשה שינוי מהותי בכל הנוגע להפעלת מדובבים על ידי המשטרה וכיום קיימים נהלים ברורים בידי המשטרה בנושא זה, שאף הובאו לפני בית המשפט.
בית המשפט העליון הפך את החלטת בית המשפט המחוזי שהרשיע את חייבטוב פה אחד. השופט שהם קבע שההודאה ניתנה מתוך רצון חופשי וכי יש בה משקל של ממש. יחד עם זאת, נוכח הפגמים בזכויותיו של הנאשם [השופט] החליט לפסול את ההודאה ולזכות את הנאשם.
השופטת ברק-ארז קובעת כי: 'חרף השאלות הקשות שנותרו תלויות ועומדות באשר לאשמתו של המערער בעבירות שיוחסו לו – אין מוצא מקבלת הערעור'".
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו