בתום דיון סוער ורווי יצרים, במהלכו הושמעו דברי גנאי קשים ביותר נגד ישראל, אישר הסנאט, בית הנבחרים העליון של אירלנד, את "חוק הפיקוח על הפעילות הכלכלית – השטחים הכבושים". החוק אוסר באופן מוחלט צריכה של מוצרים ושירותים מישובים ישראליים ב"שטחים הכבושים", בהיותם "בלתי חוקיים" בהתאם למדיניות האיחוד האירופי.
הצעת החוק זכתה לתמיכה גורפת של כל המפלגות האיריות ועברה ברוב קולות דחוק של 25 תומכים מול 20 מתנגדים. זאת למרות התנגדותה הרשמית של ממשלת אירלנד הליברלית-שמרנית. כמה צירים עצמאיים שתומכים בממשלה הודיעו מראש שיתמכו בחוק החרם אותו יזמה וקידמה חברת הסנאט והזמרת, פרנסס בלאק. בעת ההצבעה נערכה בכניסה לבניין הסנאט בדבלין הפגנת תמיכה בחוק החרם.
הסנאטורית בלאק קראה בדיון לאירלנד לפעול נגד הפשעים שמבצעת ישראל. היא קראה לסנאט לקחת לידיו את ההנהגה באירופה בכל הקשור לאימוץ חקיקה שתטיל חרם מוחלט על מוצרים ושירותים מהיישובים היהודיים מעבר לקו הירוק. רבים ממשתתפי הדיון חזרו על דבריה, ואמרו שאירלנד צריכה להנהיג את ההגנה על זכויות הפלשתינים באו"ם ובאיחוד האירופי, מאחר שישראל אינה מעוניינת בקידום פתרון שתי המדינות.
אחד מתומכיו הראשיים של החוק, הסנאטור דייויד נוריס, פרץ בבכי במהלך הדיון כשתיאר הרס בתים ובתי ספר פלשתיניים בידי ישראל, הזכיר את בן זוגו לשעבר, עזרא נאווי, "הנרדף בשל תמיכתו בפלשתינים". הוא גם ציטט מכתב ששיגרו פעילי שמאל ישראלים, בהם שגרירים לשעבר כאילן ברוך ואלי בר-נביא, בתמיכה בהצעת החוק האירית.
במהלך הדיון הואשמה ישראל בביצוע פשעים נגד האנושות, בהיותה מדינת אפרטהייד המבצעת השמדה בפלשתינים ונשמעו גם קריאות להטיל סנקציות על ישראל. שר החוץ האירי ביקש לדחות את הצעת החוק מאחר שהיא תפגע באינטרסים של הפלשתינים ובסיכויים של אירלנד לקדם את תהליך השלום במזרח התיכון. עם זאת, נציגי מפלגתו הצטרפו ליוזמת החקיקה.
חנאן עשרווי, מדוברות אש"ף, קראה לאירים לפני הדיון "לעשות היסטוריה" ולגלות הנהגה באירופה בכל הנוגע ל"עשיית צדק" כלפי הפלשתינים. היא הביעה תקווה שכל אירלנד תתאחד מאחורי החוק שנועד לדרוש מישראל דין וחשבון על הפרות "החוק הבינלאומי" ועל "פגיעתה בהגינות המצפונית הבסיסית".
עזרא נאווי. קשריו הגיעו עד לסנאט האירי // צילום ארכיון: אורן בן חקון
הזמר רוג'ר ווטרס, מנציגיה הראשיים של תנועת ה-BDS השוהה כעת בדבלין, התגייס גם הוא להעברת החוק בבית הנבחרים והגדיר את ההתנחלויות כ"פשע מלחמה". לדבריו, 600,000-700,000 מתנחלים חיים על "אדמות פלשתיניות גנובות" וחוק החרם האירי מהווה מחאה נהדרת נגד "פשעי המלחמה" הישראליים.
חוק החרם קודם גם ע"י "שוברים שתיקה"
מכון המחקר NGO Monitor מסר כי חוק החרם האירי קודם בעקבות ביקור משלחת חברי פרלמנט איריים בישראל, שזכו לליווי ממספר ארגונים, כולל "שוברים שתיקה" הישראלי ו"אל-חק" הפלשתיני. "ההצעה מגדירה אזרחים יהודים שחיים מעבר לקו הירוק (כולל הרובע היהודי בעיר העתיקה בירושלים) כ'בלתי חוקיים' כמו גם קשת רחבה של עסקים ישראלים ובינלאומיים", נמסר מ-NGO Monitor. "כך אזרחים איריים שיבקשו לבקר בכותל, לקנות מזכרות ברובע היהודי, או להשתמש בכספומט של בנק ישראלי מעבר לקו הירוק, יסתכנו בביצוע עבירה פלילית.
"השפה המוצעת בחוק מפלה בצורה ברורה, ואם תאומץ תפגע באינטרסים הכלכליים של אירלנד. כעת מתנגדים גם הממשלה וגם משרד החוץ האיריים להצעת החוק, שעלולה לפגוע בסחר של אירלנד עם ארצות הברית בגלל החוקים האמריקאים נגד חרם על ישראל. ההצעה גם מפרה מספר תקנות של האיחוד בנושא".
מכון המחקר עוד מסר כי הצעת החוק נוסחה בשיתוף פעולה הדוק עם הארגונים "טרוקרה" ו"כריסטיאן אייד", שהם "ארגונים כנסייתיים במימון הממשלה האירית שמנהלים מזה זמן רב קמפיינים נגד הסכמי הסחר בין ישראל לאירופה. בין היתר, ארגונים אלו שותפים של הארגונים הפלשתיניים 'אל-חק', 'בדיל' ו'המרכז הפלשתיני לזכויות אדם', ומממנים את הארגונים הישראליים 'זוכרות', 'מי מרוויח', 'שוברים שתיקה', 'קואליציית נשים לשלום', 'גישה' ו'בצלם'".
תגובת משרד החוץ:
"הסנאט של אירלנד נתן ידו ליוזמת חרם אנטי-ישראלית פופוליסטית, מסוכנת וקיצונית הפוגעת בסיכויים לדיאלוג בין ישראל לפלשתינים. היוזמה תגרום נזק לתהליך המדיני במזרח התיכון. האבסורד במהלך של הסנאט האירי, הוא שהחרם יפגע בפרנסתם של פלשתינים רבים העובדים באזורי התעשייה הישראליים שיושפעו מהחרם. ישראל תשקול את צעדיה בהתאם להתפתחויות בחקיקה זאת".
חברת הכנסת, איילת נחמיאס ורבין, חברת ועדת החוץ והביטחון ביקרה את ממשלת נתניהו בקשר להחלטת הסנאט האירי. "הכישלון הגדול של מדיניות 'ניהול הסכסוך' של ראש הממשלה נתניהו מקבלת חותמת נוספת", מסרה חברת הכנסת והמשיכה: "החרם מצד אירלנד על מוצרים מיהודה ושומרון עלול לזלוג בקלות לחרם על מוצרים ישראליים בכלל ולתת לגיטימציה למדינות אירופיות נוספות להתניע מהלך דומה. החרם ראוי לכל גינוי, ביהודה ושומרון או בכל מקום אחר, אבל אין הדבר מקטין את כישלונו המהדהד של נתניהו".
ראש מועצת בית אל, שי אלון, התייחס גם הוא לחוק החרם האירי: "הניסיון האירופי להצר את ההתיישבות ביהודה ושומרון לא יצלח. חברי הסנאט האירי שהצביעו בעד החרמת מוצרים מההתנחלויות הם חבורה של אנטישמים שאינם למדו את הסכסוך ואינם מבינים דבר בהתרחשות הפנים ארצית שלנו. לו היו יודעים ומכירים היו בטח מבינים שמי שנפגע מאותו החרם הם הפלשתינים שמתפרנסים במפעלים הרבים כאן ביו"ש. אנחנו נמשיך לחזק את ההתיישבות כאן, ומצפים כבר לבנייה בבית אל שתחל ממש בקרוב ותאוכלס בעוד אלפי נפשות, זו התשובה שלנו לחרם האירי".
בהכנת הידיעה השתתף אריאל כהנא
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו