לא רק רעידות אדמה: אסונות הטבע שעלולים לפגוע בישראל

כבר כמה ימים שהאדמה רועדת וכולם חוששים מרעש אדמה משמעותי שעלול לפקוד את ישראל, אבל יש עוד אסונות אפשריים • מהרי געש שעלולים להתפרץ ברמת הגולן ועד מגיפות והתייבשות מאגרי המים - מפגעי הטבע שמאיימים על ישראל

התפרצות הר הגעש קלבוקו בדרום צ'ילה. יכול לקרות גם אצלנו? // צילום ארכיון: רויטרס

רצף רעידות האדמה סביב אגן הכינרת בשבוע האחרון החזיר אל התודעה הישראלית את ההבנה כי בשנים הקרובות צפויה רעידת אדמה חזקה בישראל ברמה שבין 6 ל-7 דרגות. התרחישים שפורסמו קשים, ועל פי הערכות פיקוד העורף, רעידת אדמה חזקה עלולה להיות פגיעה קשה, מטלטלת ואסונית בחברה הישראלית. 

אולם ישראל אינה חשופה רק לרעידות אדמה אלא לסדרה רחבה יותר של אסונות טבע. לכן, דווקא השבוע, החלטנו להזכיר לכם אילו סכנות טבעיות מאיימות על העם היושב בציון.

רעידת אדמה

התחלנו לעסוק באסונות טבע בגלל גל רעידות האדמה בצפון. אלא שבישראל לא הפנימו עדיין את המשמעות של רעש אדמה ברמה של 7 דרגות בסולם ריכטר בצפון ים המלח או באזור טבריה. בעבר, רעשי אדמה באזור טבריה החריבו את העיר צפת והובילו לתנועה של מטר בקרקע סביב הכנרת. רעש כזה יורגש היטב לא רק בצפון אלא עד אילת כשכל מבנה שאינו משופץ ומתוחזק היטב בארץ יהיה בסכנת קריסה מיידית. שלא לדבר על פגיעה בקווי מתח גבוה, תשתיות גשרים וכבישים, טביעה של חלקים ממפרץ חיפה וגלי צונאמי (גלים בגובה של עשרות מטרים המציפים את החוף) שיתחוללו עקב קריסת מדפי הכורכר של קו החוף אל תוך הים. 

במילים אחרות, הכאוס שיתחולל יהיה אדיר על כל ההשלכות החברתיות, רפואיות, כלכליות וביטחוניות שנובעות מכך במישרין.

בעבר, רעשי אדמה באזור טבריה החריבו את צפת // צילום אילוסטרציה: אי.פי.אי

מדבור והתייבשות מאגרי המים

ישראל מצויה מבחינה אקלימית על סף המדבר. כבר כיום חלקים בארץ נחשבים כחלק מספר המדבר או כמדבריות ממש. לכן כבר באלפי השנים האחרונות עברו שנות בצורת ללא גשמים מרובים ומשקעים על האזור שהובילו לרעב. אפילו התנ"ך מתאר תקופות כאלו בהם האבות ירדו למצרים שנהנית ממי הנילוס. 

מבחינה זו הנטייה של האזור לשנות בצורות ולמיעוט משקעים החלה להתגבר בשנים האחרונות ושיאי החום שנרשמו בארץ מהווים תמרור אזהרה מפני העתיד. הסיבה לכך היא שאקלים המזרח תיכוני המצוי בחלקי החוף והצפון בישראל רגיש מאוד להתחממות הגלובלית, ולכל עליה קטנה בממוצע הטמפרטורות בעולם. מחקר שפרסם מכון ויצמן ב-2017, הציג נתונים שהראו כי שינוי קל בזרימות החמות מקו המשווה לעבר אירופה יחולל מדבור משמעותי של כל ישראל התופעות האלו למרבה הצער כבר ניכרות כיום ואינן תיאור מציאות רחוקה.  

תופעת המדבור ועצירת הגשמים שמתרבה בארץ, יחד עם גידול האוכלוסייה לא מאיימים רק על האקלים הישראלי אלא בראש ובראשונה על מאגרי מי התהום בישראל שהשאיבה מהם הביאה את רובם בשנים האחרונות אל סף הקו האדום או להמלחה שלהם. כיום סכנת המלחה מרחפת גם על הכינרת, מקור המים המתוקים העיקרי של ישראל, בגלל התייבשות האגם ואי כניסת מספיק מים אליו וכן ים המלח הולך ונעלם לנגד עינינו על ההשלכות הסביבתיות הקשות שיש לתהליך, כולל תופעת הבולענים. בתחום הזה ללא מפעל התפלה מאסיבי, חיסכון משמעותי במים וללא אגירה טובה יותר של מי הגשמים ישראל תיהפך לארץ חרבה, ללא נחלים, מעיינות או מאגרי תהום שישרתו אותנו בעת חירום. 

ישראל מתייבשת? לא רק סיסמא // צילום: יחסי ציבור

התפרצות געשית

האם תיתכן התפרצות הר געש בישראל? אמנם רוב הרי הגעש בארץ, בגולן וברכס הכרמל בואכה גבעת המורה וקרני חיטין, כבויים ושקטים, אך חפירות ובדיקות ברמת הגולן הראו כי הר אביטל התפרץ לפני 4,000 שנה בפעם האחרונה. כלומר קצת לפני הגעת אברהם אבינו לארץ. מבחינה גאולוגית מדובר בפסיק היסטורי ולא יותר. גם ברכס הכרמל יש עדויות לפעילות געשית בעבר והאזור פעיל סיסמית עד היום. לכן למרות שניתן לקבוע די בוודאות כי ברוב הרי הגעש בישראל אין פעילות מאז ומקדם והאזור רדום, יתכן ובגולן יש הר רדום שעלול יום אחד להעיר אותנו לשחר של יום חדש, שיהיה שחר אדום ומלא בפעילות וולקנית.

יותר מכך, במרחב הפריפריאלי של ישראל, פועל הר געש שנחשב לאחד מהרי הגעש המסוכנים בעולם ולכזה שככל הנראה החריב בזמנו את התרבות המינואית באיי יוון. הכוונה היא להר הגעש סנטוריני. מדובר בהתפרצות שהתחוללה ככל הנראה 1,500 שנה לפני הספירה, אך נחשבת לאחת מההרסניות ביותר בכל ההיסטוריה המתועדת. לבה מההר עלתה לגובה של 15 קילומטרים וגלי צונאמי הגיעו לגובה של 35 מטרים. ההתפרצות גרמה לגל אפר, שיצר פגיעה בחדירת אור השמש במזרח התיכון, בצורת והרס החקלאות השופעת של האזור, ולפגיעה לא רק באיי יוון אלא גם בכלכלת מצרים ושאר טריטוריות החוף של אותה תקופה. 

כל זאת, בתקופה שהיתה פחות אוכלוסייה באזור ופחות צפיפות בקווי התנועה הימיים, שלא לדבר על טיסות בין המזרח התיכון לאירופה. קשה לדמיין כיצד התפרצות מהסוג הזה תשפיע על האזור. מה שברור שיהיה מדובר בנזקי ענק, עם אלפי הרוגים ומספרים גדולים אף יותר של פצועים ואנשים שיהפכו למחוסרי בית וחסרי כל.

הר אביטל ברמת הגולן התפרץ לפני 4,000 שנה // צילום אילוסטרציה: אי.פי

מגפה ויראלית או חיידקית

במאה השנים האחרונות, בעיקר מאז גילוי הפנצילין, זכה העולם לתור זהב ללא מגפות קטלניות מהסוג שחיסלו בעבר אוכלוסיות שלמות במהירות מבהילה. אלא שתור הזהב הזה מאותגר לאחרונה יותר ויותר, בשעה שהחיידקים מתחילים לגלות עמידות לאנטיביוטיקות השונות, ואם זה לא מספיק, מתנגדי חיסונים מחזירים למציאות מחלות שהעולם המערבי כבר למעשה נפטר מהן. 

בנוסף, מוטציה שיעבור וירוס של שפעת העופות, סארס, או וירוס אחר עלולים לגרום למגיפה נטולת חיסון מתאים, שבפניה גורמי הרפואה בישראל כמו בשאר העולם יעמדו חסרי אונים. לא מדובר בנבואת זעם אפוקליפטית רחוקה, או בסרט הוליוודי בדיוני, אלא בגישה שנכנסה לתצפיות הנוכחיות של ארגון הבריאות הלאומי שבדוחות האחרונים שלו במסגרת הסכנות על שלום העולם הכניס את מגפת X לתחזיות. הכוונה במונח מגפת X היא למגיפה עתידית, שאנחנו פשוט עדיין לא יודעים עליה. 

את הסטורי שלנו כבר בדקתם היום? הצטרפו כאן לאינסטגרם של ישראל היום

חיידקים מתחילים לגלות עמידות לאנטיביוטיקה? // צילום אילוסטרציה: GettyImages

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר