ועדת השרים לחקיקה צפויה לדון בישיבתה הקרובה בהצעת החוק של יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה ח"כ אורי מקלב המבקשת לחייב רשות ציבורית, תאגיד, מוסד לימוד, עסק, ספריה ומפעיל שירותי תחבורה, המאפשרים גלישה חופשית באינטרנט לציבור, להפעיל כברירת מחדל שירות סינון אתרים פוגעניים כגון אתרי הימורים או חומר פורנוגרפי. לפי הנוסח הנוכחי של ההצעה, שירות הסינון יופעל באופן מוחלט ללא אפשרות בקשה לביטולו (Opt Out).
מנתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת בנושא "פיקוח והגבלות על תכנים באינטרנט לצורך הגנה על ילדים ובני נוער" עולה כי 60% מהילדים בגילאי 9-18 נחשפים לאתרים פוגעניים ולתוכן פוגעני ברשת האינטרנט, ובחלק גדול מהמקרים החשיפה אינה מרצונם ואינה מכוונת. אתרים אלו עלולים לפגוע קשות בילדים ולהציג בפניהם תמונה קשה ומעוותת של המציאות, נכתב בדו"ח.
יצויין כי בעבר תוקן החוק וכיום חלה חובה על ספקיות האינטרנט לאפשר למעוניינים בכך שירות חסימה לאתרים פוגעניים, ללא תשלום, אולם לא מדובר בסינון כברירת מחדל. תיקון זה סייע להורים המעוניינים בכך להגן על ילדיהם מפני אתרים פוגעניים במרחב הביתי, עם זאת במקומות ציבוריים רבים דוגמת רשויות מקומית, רשויות ציבוריות, נותני שירותי תחבורה ציבורית וכן בבתי עסק, מאפשרים לציבור הרחב גלישה חופשית ברשת האינטרנט בעיקר באמצעות רשת אינטרנט אלחוטית (Wi-Fi) ללא כל סינון, ובין המשתמשים בשירות זה ישנם גם ילדים, היכולים לגלוש באינטרנט, בצורה חופשית ללא כל הגבלה או סינון, ומכך מודאג מקלב.
להצעת חוק הצטרפו יו"ר ועדת הכספים חברי הכנסת משה גפני וחברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס. לדברי יוזם החוק יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה ח"כ אורי מקלב, מטרת הצעת החוק אינה להגביל את הרשת ולהגביל את האזרחים, אלא ליצור את האפשרות בקרב ההורים אשר מעוניינים לתת לילדיהם גישה לרשת אשר אינם בה תכנים פוגעניים את האפשרות לכך גם במרחב הציבורי. "ישבנו בנושא זה עם משרד התקשורת אשר הבעיה את הסכמתו לחוק ואנו מקווים כי הצעת החוק תאושר בוועדת השרים", אמר מקלב.
פרשנות
הצעת החוק של מקלב אינה הצעת החוק הראשונה שבאה לדרוש סינון תכני רשת במטרה המוצהרת של "הגנה על הילדים" וכנראה שגם לא תהיה האחרונה. ברם, במציאות הנוכחית שבה כמעט לכל ילד יש סמארטפון בכיס עם גלישה סלולארית, הצעת החוק של מקלב היא אות מתה עוד בטרם נולדה.