ליצמן: "נקצר התורים לטיפולי בריאות הנפש"

בעקבות חשיפת "ישראל היום" מאפריל האחרון על זמני ההמתנה הארוכים למרפאות לטיפול נפשי, שבערים מסוימות מגיע ליותר משנה, הרפורמה בנושא יוצאת לדרך • יו"ר האגודה לזכויות החולה: " קופות החולים חוסכות ולא מגייסות מטפלים נוספים על גב המטופלים"

צילום: אייל מרגולין/ג'יני // סגן שר הבריאות יעקב ליצמן ,
צילום: אייל מרגולין/ג'יני // סגן שר הבריאות יעקב ליצמן

"אפעל לקצר את זמני ההמתנה לטיפולים במסגרת הרפורמה בבריאות הנפש ולקבוע זמני המתנה מחייבים לקופות החולים" - כך אמר אמש (חמישי) סגן שר הבריאות יעקב ליצמן בפגישתו עם ארגוני חולים ומתמודדים מתחום בריאות הנפש.

הפגישה נערכה בעקבות החשיפה ב"ישראל היום" על זמני ההמתנה הארוכים מאוד לטיפול נפשי במרפאות קופות החולים: בערים ירושלים, אשדוד ובאר שבע לדוגמה עומדים זמני ההמתנה לטיפול נפשי ציבורי לילדים על שנה. במקומות רבים זמני ההמתנה לילדים ולמבוגרים עומדים על כחצי שנה. הנתונים מתייחסים לזמן ההמתנה הנדרש לאחר שהפונים כבר עברו הערכה ראשונית ונקבע שהם זקוקים לטיפול. 

עוד עולה שבשל זמני ההמתנה הארוכים הקופות מעודדות מבוטחים להשתמש במסלול "בחירת מטפל", שבו אפשר בתשלום של כ־130 שקלים לביקור לקצר את ההמתנה. בין רבע לשליש ממבוטחי מכבי ומאוחדת נעזרים בשירות בתשלום.

בפגישה אתמול נכחו נציגי ארגונים ועמותות ובהם "לשמ"ה" (שילוב מתמודדים והעצמה לבריאות הנפש), "עוצמה" (פורום ארצי של משפחות נפגעי נפש), "אנוש" - העמותה הישראלית לבריאות הנפש, "בזכות" - המרכז לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלויות, ותוכנית עמיתים לזכויות נפגעי נפש. ליצמן: "זמני ההמתנה אכן ארוכים מאוד ואפעל לקיצורם וליצירת סטנדרט מחייב".

שמוליק בן יעקב יו"ר האגודה לזכויות החולה אמר בפגישה "לא יעלה על הדעת שאנשים ממתינים לטיפול פסיכותרפי לו הם זכאים על פי החוק חצי שנה ואף שנה. אם היה מדובר בתרופה איש לא היה מעלה בדעתו לאפשר זאת". בן יעקב הטיל את האחריות לפתרון המצב על קופות החולים "לקופות החולים יש את כל האפשרויות לקצר את זמני ההמתנה והן לא עושות זאת.לצערי קופות החולים חוסכות ולא מגייסות מטפלים נוספים על גב המטופלים". 

עוד ציין כי "האשפוז הפסיכיאטרי הינו חוויה טראומטית ויש לשאוף לצמצומו למינימום ההכרחי. אולם, תורי ההמתנה הארוכים במרפאות בריאות הנפש והעדר מענים ראויים בקהילה מובילים לכך שאין מנוס מאשפוז פסיכיאטרי. כידוע, ישנה חשיבות מכרעת למניעתו של אשפוז ראשון, וכן צמצום אשפוזים חוזרים".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר