בעקבות החשיפה של "ישראל היום": מקופת חולים מכבי נמסר שבשיחה עם הרופא, פרופסור צבי בורוכוביץ מחיפה, שהתקיימה ביום שלישי, סוכם על ידי שני הצדדים כי ייצא לחופשה. למטופלות שהיו אמורות להגיע אליו תואם שירות חלופי.
כעת בודקים במכבי את כל הייעוצים שהעניק פרופ' בורוכוביץ למטופלות לאורך השנים. עם זאת, ההערכה היא שגם בתום הבדיקה הוא לא ישוב לעבודה.
כזכור, בצעד חסר תקדים בתולדות מערכת הבריאות בישראל, משרד הבריאות קרא לאלפי נשים שעברו ייעוץ גנטי אצל המומחה הבכיר לגנטיקה רפואית, צבי בורוכוביץ, לעבור ייעוץ גנטי מחודש ולבצע מעקב מחודש – כך חשפנו לראשונה השבוע.
בכירים במשרד הבריאות חוששים כי הייעוץ הגנטי השגוי ניתן על ידי פרופסור בורוכוביץ לחלק מנשים בעלות רקע משפחתי של סרטן השד והשחלה, כאשר במסגרת הייעוץ הומלץ להן על ידי הרופא הבכיר שלא לבצע אצלן בדיקת מעבדה לאיתור מוטציות גנטיות שגורמות לסרטן השד והשחלה (מוטציה BRCA). כעת עולה החשש במשרד הבריאות שהיו מקרים שההמלצה הזו הייתה מוטעית, ואצל אותן נשים משמעות הדבר עלולה להיות קשה מבחינה רפואית.
כאשר מאותרת מוטציה גנטית כזו אצל המטופלת, הדבר מאפשר לבצע, במקרים המתאימים, כריתה מונעת של שדיים ושל שחלות, דוגמת המקרה של השחקנית אנג'לינה ג'ולי, וזאת כדי לצמצם באופן כמעט ודאי את האפשרות שיתפתח סרטן השד או השחלה וכן מומלץ אז לבצע בדיקות גנטיות לכל קרובי המשפחה מדרגה ראשונה. כמו כן הדבר מחייב מעקב רפואי הדוק וקבוע במיוחד.
חשוב לציין כי סרטן השחלה נחשב לקטלני במיוחד וברוב המקרים לא ניתן לגלות אותו בשלב מוקדם, ולכן כל גילוי של מוטציה גנטית אצל האישה שקשורה למחלה יכול להביא להמלצה לכריתת השחלות - שהיא הדרך היחידה הקיימת היום להביא לירידה דרסטית של 97% בסיכון לחלות בסרטן. ידע רפואי זה קיים עוד בסוף שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2,000.
התגובה מטעמו של פרופסור בורוכוביץ:
"פרופסור בורוכוביץ משמש כיועץ למכבי במחוז הצפון מאז שנת 1991. פרופ' בורוכוביץ והנהלת מכבי סיכמו על חופשה של מספר שבועות בודדים, עד לקבלת מידע מדויק יותר על בקשת משרד הבריאות בהקשר לייעוצים שנתן. הוא מקווה לשוב לעבודתו בתום התהליך ולהמשיך לשרת במסירות ובמקצוענות את מטופליו הרבים".
"צריך להפיץ את המידע הזה לאנשים"
ארגונים למלחמה בסרטן הגיבו לחשיפה של "ישראל היום". אירית פנט יו"ר עמותת אחת מתשע, אמרה כי "מדובר בפרשייה קשה וכואבת. אנחנו בעמותת 'אחת מתשע' מקבלות פניות מנשים רבות שנלחמות על חייהן בעקבות החלטות שגויות של המערכת. הבעיה אינה טמונה באיש מקצוע זה או אחר, אפילו לא בגוף רפואי מסוים. זו תולדה של מדיניות. צריך לשנות את רוח הדברים, ולהרחיב את שיקול הדעת לכיוון של ביצוע בדיקות גילוי מוקדם וייעוץ גנטי".
ליסה כהן, מקימת עמותת ברכה, להתמודדות והקטנת הסיכוי לסרטן תורשתי, סיפרה בשיחה עם "ישראל היום": "היו לי אימא ואחות חולה שנפטרו מסרטן. הלכתי לרופא משפחה וגניקולוג שכל אישה הולכת אליהם, ושניהם לא אמרו לי על הבדיקה הגנטית. לפני שאימא שלי נפטרה גיליתי גוש בעצמי, ואחרי שהיא נפטרה שאלתי כירורג שד האם לעשות את הבדיקה הגנטית, והוא אמר שלא, כי זה ייצור בעיה עם הביטוח, ולא היה לי כזה. מאותו רגע הבנתי שצריך להפיץ את המידע הזה לאנשים".
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו