הסנקציות נגד איראן: המפתחות אצל האירופים

באירופה לא מרוצים מהסנקציות האמריקניות שמונעות מהם חוזי סחר שמנים • אבל כדי להם להצטרף לגיבוש מחדש של חזית נגד איראן • רק שיתוף פעולה כזה עם ארה"ב יוביל להסכם טוב יותר • פרשנות

עמנואל מקרון. התגייסותו למאמץ נגד איראן תועיל גם ליחסים עם ארצות הברית בנושאי הסחר // צילום: AP ,
עמנואל מקרון. התגייסותו למאמץ נגד איראן תועיל גם ליחסים עם ארצות הברית בנושאי הסחר // צילום: AP

מכבש הסנקציות הכלכליות האמריקני על איראן משאיר, בינתיים, את עיקר חותמו, מחוץ לגבולות איראן, על אירופה. האירופים, שקיוו לנצל את עסקת הגרעין עם טהרן ואת היעדרותה של ארה"ב מהשוק האיראני, כדי לחתום על חוזים שמנים במיוחד שיסייעו ליציבות הכלכלה אצלם, נאלצים לחזות בכאב לב בהתמוטטות התוכניות הללו: התלות האירופית בשוק האמריקני מכריעה את כף המאזניים לרעתם של האיראנים.

בחרדה רבה עוקבים האירופים אחר מאמציהן של כלכלות אחרות, מושפעות פחות מחרב העיצומים של ארה"ב או מאיומי וושינגטון, לתפוס את מקומה של אירופה באיראן: סין, הודו, רוסיה, יפן וטורקיה. רובן כבר הודיעו, שלא ישתפו פעולה עם חרם הנפט הבינלאומי על איראן, שארה"ב פועלת להטיל החל מנובמבר הקרוב. חרם הנפט הזה אמור להוריד את משטר האיתוללות על ברכיו ולחייבו לפתוח במו"מ על הסכם גרעין חדש ומקיף יותר, שיחליף את הסכם הטלאים שטווה ממשל אובמה.

הנשיא טראמפ: תוכניתו היא להטיל חרם נפט על איראן בנובמבר ולחתום על הסכם גרעין חדש בעקבותיו // צילום: EPA

ספק רב, אם ממשל טראמפ אכן מעוניין להביא בשלב הנוכחי להפלת המשטר בטהרן באמצעות מלחמה כלכלית. המזרח התיכון אינו זקוק לעוד מדינה מתפרקת ושסועה, שגורמים קיצוניים בה נמצאים מרחק פסיעה מייצור פצצות גרעין.

סביר יותר להניח, שטראמפ מעוניין להביא את שליטי טהרן להסכים, בצורה כזו או אחרת, על פתיחת הסכם הגרעין למו"מ מחודש. ייתכן, ששותף למהלך כזה לא יהיה רוחאני, אלא גורם אחר, שיסכים אולי גם לפסגה פומבית עם טראמפ.

הלחץ הכלכלי כבר משפיע על הרחוב בטהרן: מפגינים השבוע בבזאר הראשי בבירה // צילום: AP

האירופים יכולים למלא תפקיד מרכזי בזירוז אפשרות של "עסקה חדשה" במקום "העסקה הגרועה ביותר בהיסטוריה". יש להם הקשרים הנחוצים עם איראן ואת המוטיבציה: לשמור על השוק האיראני בידיהם. המו"מ שכבר התקיים בין האירופים לאיראנים בחודשים האחרונים על גיבוש הסכם נלווה להסכם הגרעין נכשל בגלל דחיית האיראנים. עם זאת, מאז עזיבת ארה"ב את ההסכם, התנאים השתנו ואיראן עומדת בפני תחילתו של משבר כלכלי חמור למדי, שכבר מוציא את ההמונים לרחובות עם סיסמאות ברורות נגד המשטר. 

אירופה, ובראשה אוסטריה וממשלה וינאית שידועה בעמדותיה האוהדות לישראל, צריכה להתגייס במלוא המרץ כדי לשכנע את האיראנים להגמיש עמדות – גם לגבי הסכם הגרעין וגם לגבי צמצום מעורבותם ברחבי המזרח התיכון, בכלל זה בסוריה.

אם ההיגיון לא ינצח בשיח עם טהרן, תצטרך אירופה ליישר קו עם ארה"ב ולפעול לגיבוש מחדש של חזית בינלאומית רחבה ככל האפשר נגד איראן. שיתוף פעולה כזה יוכל להפיג את המתחים בין אירופה לארה"ב בתחומים אחרים.

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר