ההסכם האירופי: כך נעצור את ההגירה

נציגי האיחוד הגיעו להסכמות אחרי תשע שעות של דיונים בבריסל • יוקמו מרכזי מהגרים לקליטה ומיון, בהם יוחלט מי יקבל מעמד של מבקש מקלט ומי מהגר לא חוקי • הקנצלרית מרקל: "ההסכמה שהושגה היא מסר חשוב"

נציגי האיחוד חתמו על ההסכם בבריסל // צילום: AP

נשיא מועצת האיחוד האירופי, דונלד טוסק, הודיע לפנות בוקר (שישי) כי מנהיגי כל המדינות החברות באיחוד הצליחו להגיע ביניהם להסכמה על הטיפול במשבר ההגירה הלא חוקית, שגרם למתיחות רבה בשורות האיחוד ואיים על עתידו.

עיקרי ההסכם: ראשי מדינות האיחוד האירופי החליטו כי יש להשיג שליטה יעילה יותר על הגבולות החיצוניים של האיחוד האירופי. הם הדגישו כי האתגר הוא לא למדינה אחת באיחוד, אלא עבור אירופה כולה. לאור העלייה האחרונה בגלי המהגרים במערב הים התיכון, האיחוד יתמוך מבחינה כספית וכלכלית בכל המאמצים של המדינות החברות. עוד הוחלט כי יש לשבור באופן מוחלט את המודל העסקי של המבריחים וכי יש להציל את אלה שניצלו בשטח האיחוד. במרכזי הקליטה והמיון שיוקמו ייערך מיון בין המהגרים הבלתי חוקיים, לבין אלו שזכאים למעמד של מבקשי מקלט. 

פרטי ההסכם:

1. המועצה האירופית מסכימה כי תנאי מוקדם למדיניות התפקודית של האיחוד האירופי יסתמך על גישה מקיפה בנושא המהגרים, שתשלב שליטה יעילה יותר על הגבולות החיצוניים של האיחוד האירופי. האתגר הוא לא למדינה אחת באיחוד, אלא עבור אירופה כולה.

2. המועצה האירופית נחושה למנוע חזרה של תנועות מהגרים לא מבוקרות כמו בשנת 2015, ולקדם את עצירת ההגירה הבלתי חוקית בכל הנתיבים, הקיימים והחדשים. 

3. באשר לנתיב ההגירה במרכז הים התיכון, יש להגביר את המאמצים לעצור מבריחים הפועלים בלוב או מדינות אחרות. האיחוד האירופי ימשיך לעמוד לצד איטליה ומדינות אחרות בחזית המדינות החברות בנושא זה. 

4. באשר לנתיב המזרחי בים התיכון, נדרשים מאמצים נוספים על מנת ליישם באופן מלא את הצהרת האיחוד וטורקיה, על מנת למנוע מעברים חדשים מטורקיה ולהביא להפסקת גלי ההגירה. יש צורך במאמצים נוספים כדי להבטיח החזרות מהירות, ולמנוע פתיחת נתיבים חדשים בים או ביבשה. לאור העלייה האחרונה בגלי המהגרים במערב הים התיכון, האיחוד יתמוך מבחינה כספית וכלכלית בכל המאמצים של המדינות החברות, בייחוד בספרד ובמדינות המוצא והמעבר, בפרט מרוקו, כדי למנוע את ההגירה הבלתי חוקית. 

אנגלה מרקל ועמנואל מקרון עם ראש ממשלת הונגריה, ויקטור אורבן, היום // צילום: אי.פי.איי

5. כדי לשבור באופן מוחלט את המודל העסקי של המבריחים, וכדי למנוע אובדן חיים טראגי, יש צורך לבטל את התמריץ לצאת למסע המסוכן. הדבר דורש גישה חדשה המבוססת על פעולות משותפות או משלימות בין המדינות החברות. הם קראו למועצה ולנציבות האירופית לבדוק פלטפורמות אזוריות למניעת עליית הנוסעים, תוך שיתוף פעולה עם מדינות שלישיות, סוכנות האו"ם לפליטים וארגון ההגירה העולמי, תוך התחשבות מלאה במשפט הבין-לאומי. 

6. בשטח האיחוד האירופי, יש להציל את אלה שניצלו, על פי המשפט הבין לאומי. על בסיס של מאמצים משותפים, ובאמצעות מרכזי בקרה ומיון שיוקמו על בסיס התנדבותי במדינות החברות, בתמיכה מלאה של האיחוד האירופי. במרכזים יערך מיון בין המהגרים הבלתי חוקיים. בין אלה שיוחזרו ובין אלה הזקוקים להגנה בין-לאומית, שעבורם ייחול עיקרון הסולידריות. 

7. המועצה האירופית מסכימה על שחרור המנה השנייה של המתקן לפליטים בטורקיה, ובמקביל על העברת 500 מיליון אירו מהקרן ה-11 של קרן המטבע האירופית, לקרן הנאמנות של האיחוד האירופי לאפריקה. 

8. התמודדות עם לב בעיית ההגירה דורשת שותפות עם אפריקה, שמטרתה שינוי חברתי-כלכלי משמעותי ביבשת. 

9. המועצה מדגישה את חשיבות הגמישות הפיננסית בשנה הבאה, שתאפשר תשלומים מהירים, על מנת להילחם בהגירה הבלתי חוקית. לפיכך על הביטחון הפנימי ועל ניהול הגבולות המשולב לכלול רכיבים יעודיים ומשמעותיים לניהול הגירה חיצונית. 

10. המועצה האירופית מזכירה את הצורך של המדינות החברות להבטיח את השליטה האפקטיבית על הגבולות החיצוניים של האיחוד האירופי, עם תמיכה כללכית מהאיחוד. היא גם מדגישה את הצורך בהגדלת משמעותית של מספר המהגרים המוחזרים. 

11. לגבי המצב הפנימי של האיחוד האירופי, תנועות משניות של מבקשי המקלט בין המדינות החברות מסכנים את שלמותה של מערכת המקלט האירופית המשותפת. על המדינות החברות לנקוט בכל האמצעים החקיקתיים והמינהליים הפנימיים הדרושים כדי להתנגד לתנועות כאלה ולשיתוף פעולה הדוק זו עם זו לשם כך. 

12. לגבי הרפורמה במערכת המקלט האירופית החדשה, הושגה התקדמות רבה. יש למצוא הסכמה על תקנת דבלין לרפורמה על בסיס מאזן האחריות והסולידריות, בהתחשב באנשים שירדו בעקבות פעולות חיפוש והצלה. 

לאחר דיון מרתוני, שנמשך עשר שעות, צייץ טוסק בקצרה בחשבון הטוויטר שלו: ״מנהיגי 28 מנהיגי מדינות האיחוד הסכימו על הצעות ההחלטה של הנציבות, בכלל זה בנושא ההגירה״. 

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה לאחר החתימה על ההסכם, כי למעשה מדובר בהסכם פשרה בעניין ההגירה הלא חוקית לאירופה: "השגנו פחות או יותר הסכמה על חמישה משבעה סעיפים הנוגעים למדיניות ההגירה של האיחוד. יש עוד הרבה לעשות כדי להתגבר על חילוקי הדעות. עם זאת, ההסכמה שהושגה היא מסר חשוב. עד 2020 נחזק את הגנת הגבולות של האיחוד האירופי. בעניין ההגירה המשנית (הלא חוקית) סיכמנו שיש לפעול למען סדר והכוונה שלה. למבקשי המקלט לא עומדת הזכות לבחור באיזו מדינה הוא יקבל מקלט״. מרקל גם הודיעה כי גרמניה הגיעו להסכמות עם ספרד ויוון בנוגע לכך שהשתיים יקלטו חזרה מהגרים שהגיעו לגרמניה מהן.

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר