זכו באוסקר: על האיש מאחורי ההצלחה של אורוגוואי

אוסקר וושינגטון טאבארס הוא האחראי הראשי להצלחות של אורוגוואי בשנים האחרונות • הערב (21:00, כאן 11) ינסו כריסטיאנו רונאלדו ופורטוגל להדיח את זקן המאמנים ברוסיה

צילום: אי.אף.פי // טאבארס. מוצא פיתרון לכל בעיה ,
צילום: אי.אף.פי // טאבארס. מוצא פיתרון לכל בעיה

במהלך הגנתי אחד, בדקה ה-‭,55‬ ביתרון ‭ 0:2‬ על רוסיה, הוציא נהיתן נאנדס את המיתוס האורוגוואי מהשק. הקשר הצעיר  עצר את אלכסיי מירנצ'וק, תוך כדי שהוא שוכב על הדשא ונוגח בכדור מגובה אפס, מבהיר שוב מהו  ה"גארה צ'רואה" המפורסם. צמד המילים הזה, שמקורו בשבט אינדיאני שנכחד במאה ה-‭,19‬ מתאר רוח לחימה בלתי מתפשרת בשילוב כישרון - גישת המשחק שהביאה לסלסטה הצלחות רבות כל כך בשנים האחרונות.

את המיתוס הזה מתחזקים השחקנים - נושכי הכתפיים ומגיני המולדת - אבל מי שאחראי לו יותר מכולם הוא המפקד הרם, אוסקר  וושינגטון טאבארס. הוא בן ‭ ,71‬ זקן המאמנים במונדיאל הנוכחי. מחלה כרונית שפוגעת במערכת העצבים העמידה את נוכחותו בטורניר  בספק, אבל הוא כאן - עומד. במגרש האימונים מתנייד בעזרת קלנועית, למשחקים עולה עם מקל הליכה. כזה הוא טאבארס - עוד לא נמצאה הבעיה שהאיש הזה לא מצא לה פתרון.

האהבה לאתגרים, ולאורוגוואי,  גרמה לו ב-‭2006‬ להכניס את עצמו מבחירה לבעיה הגדולה מכולן. בחודש מארס של אותה שנה החליט לחזור לקדנציה שנייה כמאמן הנבחרת, שהיתה אז בשפל של ממש. הוא כבר  אימן את הסלסטה בסוף שנות ה-‭,90 ‬ והוליך אותה לשמינית גמר הגביע העולמי באיטליה. אלא ששם הפסיד למארחת והחליט לצאת לקריירת  מועדונים. ‭ 16‬ שנים הוא הסתובב  בארגנטינה, בקולומביה, באיטליה  ובספרד, עד שהחליט לחזור הביתה.

בשנים שבהן לא היה, אורוגוואי התקשתה לתת פייט. היא לא העפילה לגביעי העולם ב-‭,1994‬ ב‭1998- ‬  וב-‭,2006‬ וב-‭2002‬ הודחה בשלב הבתים. בין ‭ 1991‬ ל-‭2005‬ התחלפו בנבחרת ‭ 13‬ מאמנים, שלאף אחד מהם  לא היתה תוכנית, שיטה או גישה.  לטאבארס, לעומתם, היה הכל. "אנחנו חייבים תוכנית ארוכת טווח",  הסביר, "אסור לנו לחשוב על הצלחות מיידיות".

נבחרת אורוגוואי. הפרויקט הצליח // צילום: רויטרס

הפתרון, לפי ה"מאסטרו" (שם שניתן לו כי היה מורה) היה להקנות לאורוגוואי זהות ושיטה שתעבור בכל הנבחרות הצעירות שעליהן יפקח.  בשילוב ה"גארה צ'רואה", האמין טאבארס שהתוצאות יגיעו, וזה קרה  מהר משציפה. בקופה אמריקה ‭ 2007 ‬ נעצרה אורוגוואי רק בחצי הגמר על  ידי ברזיל, ב-‭2010‬ הגיעה לאותו שלב במונדיאל וב-‭2011‬ זכתה באליפות דרום אמריקה. מאז שטאבארס חזר עם התוכנית הסדורה, אורוגוואי העפילה לכל מונדיאל ותמיד הגיעה לשלב הנוקאאוט. גם בנבחרות הצעירות, הסלסטה תמיד הגיעו לשלבי ההכרעה באליפויות עולם.

כדי להבין את הצלחת הפרויקט  מספיק להביט ב-‭14‬ השחקנים שלקחו חלק בניצחון על בוליביה ב‭10- ‬ באוקטובר אשתקד - משחק שהבטיח את העלייה למונדיאל. כל ה‭14- ‬  עברו בנבחרות הצעירות, שניים (גסטון סילבה ואלחנדרו ואלווארדה) עשו את כל הדרך מנבחרת הנערים  ועד לבוגרת. "הדבר הראשון שאני מלמד את הילדים בגיל 13 הוא לכבד  את הסביבה", סיפר לאחרונה טאבארס בראיון לטלוויזיה, "לברך לשלום את מי שהם פוגשים ולהבין שכולנו  פה עובדים יחד כדי להצליח".

המונדיאל ברוסיה הוא הרביעי והאחרון של טאבארס - המאמן בעל מספר ההופעות הגבוה ביותר בנבחרת אחת (‭195‬) וזה שאימן הכי הרבה משחקי מוקדמות בדרום אמריקה  (‭.(47‬ מכל הבחינות, המאמן מייצג בצורה מושלמת את מהות אורוגוואי כפי שהוא רוצה לראות אותה: אמיצה, חכמה, סבלנית, עם תוכנית עבודה ברורה ובלי פחד כשמנגד ניצבת  בעיה. הערב, לבעיה יקראו כריסטיאנו רונאלדו ופורטוגל, ואפשר להיות  בטוחים שטאבארס וה"גארה צ'רואה" יגיעו מוכנים למשימה.

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר