ארצות הברית צפויה להודיע היום (שלישי) על פרישתה ממועצת זכויות האדם של האו"ם, כך מדווחת סוכנות הידיעות האמריקנית בלומברג. מי שצפויים להודיע על הצעד הם מזכיר המדינה מייק פומפאו ושגרירת ארה"ב לאו"ם מיקי היילי.
הביקורת של ממשל טראמפ על מועצת זכויות האדם נשמעה מהימים הראשונים של כהונתו. ניקי היילי כינתה את המועצה "מטופשת ולא ראויה לשמה", לאחר שזו קיבלה חמש החלטות נגד ישראל.
"המועצה מוטה בעליל נגד ישראל, אבל מעט מדי מוכנים להילחם בכך. המועצה לא ממלאת את חובתה להגן על זכויות האדם ברחבי העולם", אמרה היילי.סגן הנשיא מייק מייק פנס אמר בעצרת האו"ם האחרונה כי "המועצה מושכת אליה ומקבלת לשורותיה רבים ממפירי זכויות האדם הגרועים ביותר בעולם. הרוב המכריע של חברות המועצה לא עומד בסטנדרטים הבסיסיים ביותר של זכויות האדם", דברי פנס.
היילי ניסתה מאז תחילת כהונתה לערוך רפורמות במועצה והגבירה את מאמציה אלה בחודש האחרון. היא דרשה למחוק את סעיף 7 המגנה באופן קבוע רק את ישראל מסדר היום של המועצה ודרשה להשעות את חברותן של מדינות, כמו סוריה וונצואלה, שמפרות זכויות אדם באופן יסודי. ואולם, מדינות מערב אירופה לא שיתפו פעולה עם היילי. הן טענו שכל שינוי עלול לשחק לידי רוסיה וסין, מה שיחמיר את המצב. כישלון המאמצים הביא להחלטה האמריקנים לפרוש מהמועצה. כזכור, אשתקד פרשה ארה"ב מאונסק"ו בשל ההחלטות האנטי ישראליות שקיבל הארגון, מה שגרר החלטה ישראלית זהה.
חברת אמת של ישראל. ניקי היילי // צילום: רויטרס
לישראל הגיעו בימים האחרונים אינדיקציות על כוונה אמריקנית לעזוב את המועצה. עם זאת, בשלב זה אין החלטה ישראלית ללכת בעקבות ארה"ב. ישראל גם אינה חברה במועצה, אלא מקיימת איתה קשרים מתחייבים ולכן תוכל לכל היותר לנתק קשרים עם המועצה.
בתחילת השבוע הפתיע שר החוץ של בריטניה בוריס ג'ונסון כשתקף את מועצת זכויות האדם. בנאום שנשא במועצה אמר ג'ונסון כי אם לא תסיר את סעיף 7 הקבוע המפלה לרעה את ישראל, "בריטניה תצביע מהשנה הבאה נגד כל החלטות המועצה העולות תחת סעיף זה".
הגוף הקרוי "מועצת זכויות האדם" מנוהל לאורך השנים בידי שורה של דיקטטורות שמפרות זכויות אדם באופן שיטתי, ביניהן לוב של קדאפי, סעודיה, ונצואלה וסוריה. במשך השנים המועצה קיבלה אינספור החלטות נגד ישראל, גם על בסיס קבוע וגם בעת מלחמות. מספר הגינויים שפרסמה נגד ישראל גדול מאשר הגינויים לשאר מדינות העולם גם יחד.
בין היתר, המועצה יזמה ב-2009 את "דוח השופט גולדסטון" על מבצע עופרת יצוקה אשר השווה בין ישראל לחמאס והאשים אותם בהפרת דיני הלחימה ובחשש לפשעים נגד האנושות. בחודשים האחרונים, מנסה המועצה לפרסם 'רשימה שחורה' של חברות ישראליות ובינלאומיות הפועלות מעבר לקו הירוק.
ישראל הסכימה לשתף פעולה עם המועצה בעשור הקודם, בעקבות לחץ של ממשל בוש. ואולם, ב-2012 הורה שר החוץ דאז אביגדור ליברמן להחרים את המועצה בשל החלטות קשות לישראל. כתוצאה מהחרם שופר מעמד ישראל בגופים אחרים של או"ם ואולם לאחר כשנה החליט ראש הממשלה נתניהו לחדש את הקשרים עם המועצה.
בעוד ארה"ב פורשת למען ישראל, חלק מן המומחים לנושא סבורים כי דווקא עדיף היה שתישאר. הילל נוייר, מנכ"ל ארגון UN ווטש, העוקב מקרוב אחר פעילות המועצה אמר לישראל היום כי "כאשר ארה"ב יש לפחות מי שמפקח ונאבק. זה עדיף מכלום".