אם מישהו תהה איך ביונסה תצליח להתעלות על איכות המוזיקה, כמות ההשקעה ועוצמת ההפתעה שהביאו עמם שני אלבומיה האחרונים, אז הרי לכם התשובה: היא לא. אמנם, יש אלבום חדש בהפתעה (אלא מה) יחד עם בעלה ג'יי זי, שיצא באמצע סיבוב הופעות בינלאומי מצליח, וקליפ מרהיב שצולם באחד המקומות היוקרתיים ביותר על פני הפלנטה – מוזיאון הלובר בפריז, אבל לעומת רעידות האדמה שמלכת הפופ הרגילה אותנו אליהן, מדובר בסופה קטנה מבית היוצר של ממזרת יחסי הציבור, שהיתה חייבת להוריד הילוך לקראת הדבר הגדול הבא שהיא תוציא. אה, וגם הסינגל עצמו ממש לא משהו.
• סטטיק ובן-אל בהופעה: פסטיגל בלי עלילה
ביונסה חזרה להפגנת כוח סטייל כמעט כל אמן פופ, בדגש על אפרו-אמריקנים, שעבור רובם להתפלש בשטרות ("Stack my money fast and go"), להימרח על מכוניות ספורט ("Fast like a Lambo" [למבורגיני, ר"י]) ולהתקשט בבלינג בלינג מסנוור ("Look at my jewelry, I'm lethal"), כמוהם כניצחון על המערכת הגזענית בארה"ב שניסתה לכלוא אותם בגטו, והם השתחררו ממנו ואף הפכו לשחקני מפתח של תעשיית הבידור הבינלאומית. אמנם, אפשר להעביר מסר חזק בהרבה באמצעים מקוריים בהרבה (ע"ע This is America של דונלד גלובר כמובן, חצי מהשירים של קנדריק לאמאר או אפילו Formation ו-Freedom של ביונסה בעצמה), אבל גם הדרך הזו, באמריקה של היום, מובנת לחלוטין ובעיני לא מעט שחורים בארה"ב שחווים גזענות מדי יום על בשרם – אף מתבקשת.
עוד קישור ישיר למצב האפרו-אמריקנים הוא שם השיר, Apeshit, שקורץ לכינוי הגזעני השגור נגד שחורים בארה"ב, "קופים" (או "גורילות", או "שוכני עצים" וכו'), אשר בגלל שימוש בו, למשל, פוטרה לאחרונה רוזאן בר מרשת ABC והסדרה המצליחה ביותר של השנה בוטלה לאלתר. בי וג'יי באים ואומרים – תקראו לנו קופים כמה שתרצו, אף אחד לא יכול לעצור את האימפריה שלנו. וואלה, צודקים. הופעתה האדירה של ביונסה בפסטיבל קואצ'לה, שעוצבה כולה ברוח התרבות האפרו-אמריקנית, היא הוכחה לניצול הכוח האדיר שיש לפאואר קאפל הזה, ואין זמן מתאים מהתקופה הנוכחית להשתמש בכוח הזה למטרה טובה.
אבל, וזה אבל גדול, ביונסה מזמן כבר לא צריכה את השופוני הזה, היא בליגה אחרת לגמרי. מבחינתה, מדובר בצעד אחד גדול אחורה, מ-Freedom המקורי והחכם ל-Apeshit הבנאלי, מאחת שעושה מוזיקה משמעותית לדורות, מנסה דברים חדשים ומרימה הפקות מרשימות ברמה הוליוודית, לכוכבת פופ שפחות או יותר הולכת בתלם, למעט המחאה.
• לקראת איחוד: התכניות שישלמו את המחיר
ממזרת יחסי ציבור גאונה. ביונסה // צילום: EPA
אפשר להצביע על שני אמנים מיינסטרימיים (יחסית) שהפכו את היוצרות שוב ושוב בכל הנוגע להפצה, שיווק ויחסי ציבור של מוזיקה: רדיוהד וביונסה. רדיוהד כבר 11 שנה מפתיעים את הקהל והתעשייה עם תכסיסי יח"צ גאוניים בנוסח "שלם כמה שתרצה", קליפים מושקעים בהפתעה או מחיקת כל הזהות האינטרנטית של הלהקה לקראת הוצאת אלבום חדש. גם ביונסה, כאמור, כלל לא פראיירית בתחום – על אף שהיא יודעת שכל דבר שהיא תוציא יעשה שמות ויגרוף מיד מיליוני צפיות, היה לה חשוב להמציא את עצמה מחדש, לשבור מוסכמות ועדיין להצליח בענק.
אלבומה החמישי BEYONCE שיגע את העולם עם לא פחות מ-17 קליפים שליוו 14 שירים. אלבומה האחרון והמבריק Lemonade היה כמו רעידת אדמה מוזיקלית, עם סרט בן שעה ששודר ב-HBO, או אם תרצו – אלבום וויזואלי שהוא הרבה מעבר לאוסף קליפים, והוא מרתק לצפייה באותה מידה שהוא יפהפה להאזנה. בין הפתעה להשקעה, גם גלויים היו לחלוטין מסרים עמוקים על גזענות, אפליה, שוביניזם וסיפורה האישי של אישה נבגדת, שיכלה בקלות להסתיר את המקרה הלא נעים מהעולם, והיא בחרה להתמודד איתו בצורה הכי אמיצה שיש, ועל הדרך גם לתת כאפה מצלצלת לבעלה המפורסם.
איך אפשר להתעלות על זה? אי אפשר // עטיפת האלבום Lemonade
גם אם מצמצמים את ההשוואה לדואטים של השניים, הרי שמדובר בדואט החלש ביותר שהזוג המנצח הוציא תחת ידו. אפילו כשביונסה שרה בהופעה את החלק של ג'סטין טימברלייק ב"Holy Grail" של ג'יי, מובלטים הכישרונות של שני הכוכבים, בזכותם הם נסקו לפסגת תעשיית הבידור העולמית. אבל בשיר החדש אף כישרון אינו בולט במיוחד, לא השירה של ביונסה ולא הראפ של ג'יי זי, כמו כל שאר האלמנטים בשיר החמוד ותו לא הזה, וגם המפיק פארל ויליאמס והרכב ההיפ הופ מיגוס לא תרמו יותר מדי לתוצאה הסופית.
זה לא שיר רע וכמובן שלגרום למיליונים להציץ לתוך המוזיאון החשוב בעולם זה לא עניין של מה בכך, אבל בין זה לבין יצירותיה האחרונות של הזמרת יש פער עצום. קשה עד בלתי אפשרי היה עבור ביונסה להתעלות על הלימונדה המרירה-מתוקה ששחררה לפני שנתיים, ונדמה שגם הפעם, מדובר במהלך שיווקי מתוחכם. שיתוף הפעולה עם הבעל מסית את הציפיות מביונסה לבדה ומבחן האלבום הבא נדחה. עד שהיא תוציא אלבום סולו חדש, העולם יהיה עם הלשון בחוץ ויאכל כל דבר שהיא תשחרר בתאווה.
לא העבודה הכי טובה שלהם, ביחד או בנפרד. ביונסה וג'יי זי בלובר // צילום מסך
ימים יגידו אם אכן מדובר על ירידה לצורך עלייה. מה שבטוח, Apeshit לא עומד בסטנדרטים הגבוהים של אף אחד מ-12 השירים שנכללו ב-Lemonade וגם ההשוואה מול היכולות הווקאליות וההפקה העשירה שהפגינה ב-BEYONCE מוציאה את הסינגל החדש רזה וכחוש. עד הסולו הבא של כוכבת הפופ החשובה בעולם כיום, אפשר לפחות להתנחם במסר החשוב שהיא ובעלה מעבירים, בעידן בו עדיין קוראים "קופים" לבני אדם, רק בגלל צבע עורם.
• האח הגדול: הממתק הכי עצוב בטלוויזיה
• היכן ראוי לקיים את האירוויזיון? המומחים עונים
את הסטורי שלנו כבר בדקתם היום? הצטרפו כאן לאינסטגרם של ישראל היום
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו