הנהלת משרד הבריאות בודקת תלונה ובה טענות חמורות לשחיתות, ניגוד עניינים וטיוח לכאורה של תלונות על הבקרה שמקיים משרד הבריאות על בתי החולים הציבוריים והפרטיים, המרפאות הכירורגיות הפרטיות וחדרי הניתוח הפרטיים בארץ. הבקרה על בתי החולים ועל המרפאות הפרטיות היא הדרך המרכזית והכמעט יחידה של משרד הבריאות לוודא שהפעילות הרפואית בעשרות בתי החולים והמרפאות נעשית באופן בטוח.
זו הפעם הראשונה שמשרד הבריאות ונציבות שירות המדינה בודקים לעומק טענות כאלה, והבדיקה מסתמכת גם על הממצאים של דו"ח בקרה רשמי של ביה"ח הממשלתי וולפסון בחולון, אשר מעלה ממצאים חמורים על התנהלות בכירים בבית החולים.
הדו"ח כבר הוגש בשבועות האחרונים להנהלת משרד הבריאות ולנציבות שירות המדינה. הבדיקה נסמכת גם על טענות שנבחנות והועלו במכתב תלונה שהעביר בתחילת החודש ד"ר מאיר כהן, יו"ר האיגוד לכירורגיה פלסטית ואסתטית בהסתדרות הרפואית, למנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב.
במוקד התלונה: טענות נגד המהנדס הראשי של ביה"ח וולפסון, גדי דוידוביץ, אשר זה שנים, במקביל לעבודתו הציבורית בביה"ח וולפסון, עבד כמהנדס וכיועץ באופן פרטי עבור מרפאות פרטיות ועבור חברות לטכנולוגיות רפואיות. באותו זמן הוא גם היה שותף מרכזי וקבוע בצוות הבקרה שקיים משרד הבריאות על כל בתי החולים והמרפאות בארץ.
לפי הדו"ח, חברותו של המהנדס בצוות הבקרה של משרד הבריאות הופסקה לאחרונה, כשהועברו ממצאי החקירה הפנימית בוולפסון להנהלת בית החולים. על פי הדו"ח של וולפסון ועל פי הטענות שבתלונה של ד"ר כהן, נבדק החשש אם העבודה הפרטית של המהנדס מטעם משרד הבריאות היתה עלולה להשפיע על ממצאי הבקרה של המרפאות שמעסיקות אותו באופן פרטי או על המרפאות המתחרות בהן.
יש לציין כי הבקרה של משרד הבריאות היא התנאי לקבלה ולחידוש של הרישוי החוקי של המוסדות הרפואיים. כמו כן, הבקרה משפיעה על הצורך לרכישת ציוד רפואי וטכני בהתאם להמלצות ולדרישות משרד הבריאות בכל התחומים: זיהומים, חשמל, הנדסה, בינוי, מיזוג אוויר, רשומה רפואית, מחשוב ועוד ועוד.
ל"ישראל היום" נודע כי בדו"ח הביקורת הפנימי של וולפסון, הנחשף כאן לראשונה, כבר התריע מבקר הפנים של בית החולים באפריל השנה כי מדובר בכשל "חמור", כשהסדר ניגוד הענייניים לגבי פעילותו הפרטית והציבורית של דוידוביץ לא הועבר על ידי הנהלת בית החולים למי שעורך את הבקרה במשרד הבריאות.
המבקר הפנימי התריע כי זו נקודה מרכזית לנוכח החשש להיעדר פיקוח על הסדר ניגוד העניינים, בנסיבות שבהן המהנדס הראשי מועסק באופן פרטי על ידי מרפאות פרטיות, חברות המוכרות ציוד ושירותים למוסדות בריאות, כולל חברות המספקות ציוד רפואי וציוד לעיקור חדרי הניתוח ומקימות חדרי ניתוח, וכן אף למשרד אדריכלים שסיפק שירותים לביה"ח וולפסון עצמו.
המבקר התריע עוד כי עולים סימנים שאלה על נסיבות מתן האישור לעבודה הפרטית הנוספת של המהנדס, אשר נעשתה לכאורה בניגוד למדיניות נציבות שירות המדינה. עוד התריע המבקר כי נמסר לו שהגורם הקשור לבקרות של משרד הבריאות "לא ידע ולא נמסר לו בשום שלב כי המהנדס הראשי מועסק על ידי חברות המוכרות ציוד רפואי ושירותים למוסדות הבריאות".
המבקר התריע עוד כי "לא נמסר לכאורה כל דיווח למשרד הבריאות על עבודות הייעוץ הפרטיות של המהנדס בין 2012 ל־2017, אף שבתקופה זאת הוא הועסק על יד מוסדות בריאות וחברות פרטיות המוכרות ציוד רפואי ושירותים בתחום זה".
טענות נוספות לגבי הפרשה עולות גם מתלונה של ד"ר כהן, שבה הוא מציג רשימה שהגיע אליו מאפריל 2011 ובה לכאורה פירוט של גופים פרטיים שמהנדס ביה"ח וולפסון נתן להם ייעוץ פרטי וקיבל מכל אחד מהם תשלום חודשי של אלפי שקלים, כולל חברה גדולה ליצור גזים רפואיים, חברה לטיהור מים, חברה גדולה לציוד מעבדה רפואי, חברה לציוד רפואי, מרכז רפואי פרטי לניתוחי עיניים, בית חולים פרטי בגוש דן ומרפאה כירורגית פרטית בשרון.
כך למשל, ד"ר כהן טוען עוד בתלונתו כי לפני כשמונה שנים, כשתכנן להקים את מרפאתו הפרטית הכוללת חדר ניתוח ברמת גן, קיבל המלצה דווקא מבכיר משרד הבריאות להיעזר בשירותיו של דוידוביץ.
על פי התלונה, בגלל העלות הגבוהה של ההצעה הכספית הוא בחר ביועץ אחר. עם זאת, על פי הנטען בתלונה, המהנדס דוידוביץ היה מעובדי משרד הבריאות שהגיעו אליו כבודקים בבקרה שנערכה במרפאתו בפברואר 2011.
לפי התלונה, בבקרה דרש דוידוביץ לערוך שינויים גדולים במרפאה, ובין השאר דרש במכתב החתום על ידיו להתקין מכשיר עיקור לציוד רפואי שהמשווקת העיקרית שלו, על פי התלונה, היא חברה שממנה קיבל לכאורה במקביל תשלום חודשי על ייעוץ. על פי התלונה, דרישה זו חזרה על עצמה גם בביקורת נוספות שערך משרד הבריאות ב־2017 בבתיה"ח שיבא בתל השומר ומרכז שניידר בפתח תקווה.
ד"ר כהן התלונן עוד כי מאז המקרה ב־2011 ועד מאי השנה חזר והתריע כמה פעמים בעל פה ובכתב בפני בכירי משרד הבריאות - אולם למרות זאת משרד הבריאות המשיך להתיר לדוידוביץ להיות שותף לבקרות על בתי החולים.
בתלונה כתב כהן כי "מדובר במקרה חמור של חשש להשחתה במערכת הבריאות הציבורית. בכירי ובכירות משרד הבריאות, אשר המידע עמד בפניהם כבר ב־2011, לא פעלו כפי שאנשי ציבור צריכים לנהוג והם חזרו והתעלמו מהתלונות". ד"ר כהן אמר עוד ל"ישראל היום" כי הגיעו אליו עוד תלונות שמשרד הבריאות עורך אכיפה אכיפה בררנית ולא הוגנת על המרפאות הפרטיות, וכי "עולה חשש שיש אינטרסים ושיקולים זרים של משרד הבריאות באכיפה, בבקרה ובפיקוח".
יש לציין כי לאחר בקשת התגובה של "ישראל היום", העביר שלשום משרד הבריאות לד"ר כהן רשימה של דרישות לשינוי ולתיקון ליקויים טכניים ורפואיים במרפאה הכירורגית שהוא מפעיל ברמת גן, וזאת בעקבות הבקרה שנערכה אצלו בתחילת מאי שנה. ד"ר כהן כבר השיב להם אתמול כי כל הליקויים יתוקנו ויטופלו לפי דרישת המשרד.
ממשרד הבריאות נמסר: "הנושא נמצא בבדיקה, ואנו דוחים את ההאשמות המכפישות כלפי הנהלת המשרד". מביה"ח וולפסון נמסר: "אנו לומדים את הדו"ח וכמצוות החוק נקיים עליו דיון ענייני, שבסופו נחליט על דרכי פעולה קונקרטיות ליישומו, ככל שיהיה בכך צורך".
דוברת ביה"ח וולפסון לא מסרה את תגובתו הישירה של המהנדס דוידוביץ, אולם יש לציין כי תגובתו לדו"ח הביקורת היתה "בכל המוסדות שבהם הוא מבצע ביקורת מטעם משרד הבריאות הוא מקפיד שלא יהיה ניגוד עניינים, והוא אינו מבצע בקרות במוסדות רפואה שבהם נתן ייעוץ פרטי. בכל מקרה שבו מתעורר חשד של ניגוד עניינים הוא מבקש ממשרד הבריאות למנות מבקר אחר במקומו. בידי רכזת הבקרות של משרד הבריאות יש רשימה המפרטת את המקומות שהמהנדס נתן להם ייעוץ ובהם הוא לא מבצע בקרות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו