אכילת ביצים – מומלץ או לא מומלץ, וכמה זה בריא? התשובה לשאלות האלה עדיין אינה ברורה, בייחוד כאשר מדי פעם בפעם עולה מחקר חדש שמספק תשובות לכאן ולכאן - ויכול להותיר אותנו מבולבלים לחלוטין.
מחקר ענק שנערך באוניברסיטת פקין בסין, מצא כי אנשים שאכלו ביצה פעם ביום, היו בסיכון נמוך ב-26% לשבץ דימומי. בנוסף נרשמה אצלם ירידה של 28% בסיכון למוות משבץ, וכן סיכון נמוך ב-18% למוות ממחלות לב. החוקרים ציינו במסקנותיהם כי מצד אחד הביצים הן מקור בולט של כולסטרול שאינו תמיד טוב לגוף, אך מצד שני הן מכילות ויטמינים וחלבון באיכות גבוהה.
כדי לבחון את השפעת הביצים על הגוף, השתמשו החוקרים במאגר מידע של כחצי מיליון מבוגרים מכל האזורים הגיאוגרפיים בסין. הנחקרים, שגויסו למחקר בשנים 2004-2008, היו בגילאי 19 עד 30 ועברו מעקב שיטתי לאורך שנים. כך ניתן היה לבחון את צריכת הביצים של כל נסיין אל מול האחרים.
"המחקר מצא כי קיים קשר בין רמה בינונית של צריכת ביצים (עד ביצה אחת ליום) לבין שיעור אירועי לב נמוך יותר", אמרה פרופ' לימינג לי, שהובילה את המחקר. "הממצאים שלנו תורמים ראיות מדעיות לקווים המנחים התזונתיים לגבי צריכת ביצים למבוגר הסיני הבריא".
נתונים סטטיסטיים צריכים להילקח בזהירות רבה
אך למרות זאת, התשובה המדויקת לגבי החשיבות התזונתית של ביצים עדיין לא הושגה: חוקרים אחרים בעולם מציעים לקבל את המסקנות בעירבון מוגבל, כמו למשל ד"ר גאווין סנדרקוק, מומחה לפיזיולוגיה באוניברסיטת אסקס בבריטניה, שאמר: "כשאתה בוחן נתונים סטטיסטיים של אנשים, אפשר למצוא קורלציה בין כל דבר לכל דבר. התבססות על מחקר כזה משולה למסקנה כי דיאטה פחות טובה מאדם שעובד קשה וצד את כל מזונו בעצמו.
"במילים אחרות", הסביר ד"ר סנדרקוק, "אם ניקח את ממצאי המחקר כפשוטם בלי פרשנות, נראה שהמשמעות היא שאכילת ביצים עלולה להפחית את הסיכון למחלות לב ב-0.1% בלבד – בעוד שהפעילות האקטיבית או הפסקת עישון מפחיתה את הסיכון ב-30%-50%. לכן מדובר במחקר שצריך להתייחס אליו בזהירות רבה".