המעמד המשעשע שהתרחש אמש (ראשון) בלשכת ראש ממשלת סינגפור, לי סיין לונג, היה ראיה להיסטוריה הנכתבת השבוע במדינה הקטנה אך משפיעה זו: שליט צפון קוריאה הצעיר והאימתני, קים ג'ונג-און, שרק לפני חודשים ספורים ביצע ניסויים בפצצות גרעיניות ובטילים בליסטיים בין־יבשתיים ואיים מארצו הסגורה והמבוצרת על שלום העולם, הגיע לפגישה עם המנהיג המארח את מפגש הפסגה בינו לבין נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, שתתקיים מחר לפנות בוקר.
צילום: רויטרס
בכניסה ללשכתו של ראש ממשלת סינגפור המתינו לקים כמה עיתונאים מקומיים שנבחרו בקפידה כדי למנוע כל תקרית דיפלומטית, ועדיין, התנהגותם של עיתונאים מערביים שונה מאוד מזו המקובלת בדיקטטורה הקומוניסטית של קים, שבה כל מפגש של "המנהיג העליון" עם התקשורת מבויים לפרטי פרטים. קים, שהגיע בלוויית יועצים ספורים, נראה נבוך למדי מהסיטואציה שבה לא הוא שולט. הוא כמעט ונתקל בכמה מצלמות, וכשראש הממשלה הסינגפורי לונג ביקש, כמקובל במפגשים רשמיים כאלו, ללחוץ את יד אורחו, נראה קים - בחליפתו השחורה ובתספורתו הגזוזה למשעי - אובד עצות למשך שניות ספורות עד שהתעשת, לחץ יד עם לונג ושלח חיוך מלא לעבר העיתונאים. זה היה שיעור ראשון בחשיפה לאור הזרקורים של המערב, והימים הקרובים עשויים להעניק לקים הרבה מאוד רגעי חשיפה כאלו. או שלא. איש אינו יודע בוודאות מה יקרה עד יום רביעי, יום סיומה המתוכנן של פסגת טראמפ־קים. הכל אפשרי.
קים החל אתמול את ביקורו הראשון במדינה מערבית מאז מונה לפני שש וחצי שנים כמנהיג צפון קוריאה בדרך המעידה על אופיו הפרנואידי והלא צפוי של משטרו: שלושה מטוסים, ששניים מהם העמידה לרשותו ממשלת סין, עזבו כמעט בו זמנית את נמל התעופה הבינלאומי של פיונגיאנג - שאינו רגיל לתנועת מטוסים כה אינטנסיבית. . קים החליט לוותר על מטוסו הפרטי המיושן, מחשש שזה יהווה מטרה ליירוט באוויר, ועלה על מטוס סיני, שנרשם כמבצע טיסה לבייג'ין, אך שינה את מסלולו באוויר, ומארגני הפסגה בסינגפור לא ידעו על איזה משלושת המטוסים נמצא המנהיג הצפון קוריאני.
שוטרים מאבטחים את רחובות סינגפור // צילום: Getty Images
הנשיא טראמפ עם נחיתתו בסינגפור // צילום: EPA
בשאר המטוסים הובאו מזון, נשק ורכבים, בליווי מאבטחים שאמורים למנוע במהלך שהותו הנדירה של קים במערב כל ניסיון להתנקש בחייו. כשנחת בנמל התעופה של סינגפור קיבל את פני קים שר החוץ של סינגפור. צוותי טלוויזיה לא נכחו במקום ורק צלם עיתונות אחד הנציח את קבלת הפנים בתמונות ספורות. שיירת מכוניות שרד ארוכה העבירה את קים ואת פמלייתו - שבה גם אחותו של השליט, הממלאת תפקיד מרכזי במאמצי הפתיחות של קים לעולם החיצון - תחת אבטחה כבדה, למלון "סנט רג'יס" היוקרתי במרכז הסיטי של סינגפור. שם המתינה לשליט הסוויטה הנשיאותית המפוארת, הממוקמת בקומה ה־20, מצויידת במיטב אביזרי הנוחות וגודלה 350 מ"ר. המחיר? 8,000 דולר ללילה. קים רגיל לחיי מותרות בארמונותיו, אך הפינוק הפעם הוא ככל הנראה על חשבון המארחים הסינגפורים.
צוות טלוויזיה צפון קוריאני צילם את מסע השיירה ברחובות סינגפור מגגה הנפתח של אחת ממכוניות הפאר, אך נכון לאתמול בערב התמונות טרם שודרו בצפון קוריאה. נתיניו של קים ג'ונג און לא עודכנו בכלי התקשורת של המשטר שאבי האומה עזב את ארצו כדי להיפגש עם מנהיג מדינת האויב הראשית, שאותו כינה רק לפני זמן קצר "מטורף". עם זאת, צירוף צוות טלוויזיה לפמלייה עשוי להעיד על כך שאם הפסגה עם טראמפ לא תסתיים בפיצוץ, אזרחי צפון קוריאה עשויים לשמוע על האירוע ההיסטורי. אתמול נודע כי קים צפוי לעזוב את סינגפור כחמש שעות לאחר תחילת הפסגה המתוכננת, בשעת לילה מאוחרת (שעון סינגפור). בינתיים, הוא לא לוקח סיכונים מיותרים.
חמש וחצי שעות לאחר הגעת קים לסינגפור נחת בבסיס צבאי מטוס ה"אייר פורס 1" של נשיא ארה"ב טראמפ, בתום טיסה ארוכה של כעשרים שעות. בניגוד לקים, על נחיתת מטוסו של טראמפ דווח בשידור חי אך הנשיא - שגם את פניו קיבל שר החוץ הסינגפורי - נמנע מלדבר עם העיתונאים שהמתינו לו. את מהשהיה לו לומר הוא הצהיר בטרם עלה למטוס: הצלחת הפסגה ההיסטורית היא הזדמנות חד פעמית עבור קים להצעיד את כלכלת ארצו קדימה. מצד ארה"ב, כל הנושאים יועלו לדיון ובכלל זה פירוק נשקה הגרעיני של צפון קוריאה והפרת זכויות האדם, בין היתר במחנות הריכוז של המשטר הקומוניסטי.
קים בפגישתו עם ראש ממשלת סינגפור לי הסיין לונג // צילום: AFP
תושבי סינגפור מתרגשים // צילום: EPA
האתר "Axios" דיווח אתמול כי טראמפ יהיה מוכן לשקול כינון יחסים דיפלומטים מלאים עם צפון קוריאה, כולל פתיחת שגרירות אמריקנית בפיונגיאנג. על פי מקור המעורה בהכנות לפסגה, "הכל תלוי מה יקבל טראמפ בתמורה ויותנה בכך שצפון קוריאה תפתח בתהליך של התפרקות מנשק גרעיני". צוותים משתי המדינות כבר החלו לדון בסוגיית כינון היחסים הבילטרליים והצבת השגרירות האמריקנית.
טראמפ אופטימי, אך אם לא יתרשם שקים רציני בכוונתו להגיע להסדר הוא אינו מתכוון לבזבז זמן. לא הכל יסתיים במפגש הפסגה - האמריקנים מוכנים להיכנס למו"מ שיתפרס על פני זמן מה, אך כפי שהבהיר אתמול בארה"ב סגנו של טראמפ, מייק פנס, "לא נחזור על טעויות העבר", טעויותיהם של ממשלי קלינטון, בוש ואובאמה, שניסו לנהל מו"מ עם פיונגיאנג והולכו על ידה שולל. כך או כך, ההיסטוריה נרשמה כבר אתמול, עוד לפני הפסגה, כאשר נשיא אמריקני מכהן ומנהיג צפון קוריאה נמצאים יחד באותה מדינה. עוד לפני המפגש ההיסטורי, היום צפויים לטראמפ כמה מפגשים עם ראשי הממשל הסינגפורי.
ובסינגפור עצמה, ההתרגשות לקראת הפסגה מרקיעה שחקים. אלפי תושבים התגודדו ברחובות שבהם עברו פמליות המנהיגים, מנסים לתפוס בטלפון הנייד תמונה טובה שתמחיש את גודל המאורע. רגע לפני המפש ההיסטורי נפגשו צמד החקיינים של טראמפ וקים, שהגיעו גם הפ לסינגפור ומעוררים עניין רב. קרוב ל־4,000 עיתונאים מרחבי העולם הגיעו לסינגפור, כדי לכסות את הפסגה שעשויה לשנות את פני העולם ולסלול את הדרך לסיומו של אחד העימותים המרכזיים בו.
מקום הפסגה, אי התיירות סנטוסה שבאחד ממלונותיו ילחצו טראמפ וקים ידיים בארבע לפנות בוקר שעון ישראל, נסגר לגישה ורק מעט עיתונאים יוכלו להנציח את הרגעים ההיסטוריים. סנטוסה, שמשמעות שמו במאלאית היא "סיפוק", נקרא בעבר "אי המוות" ושימש במלחמת העולם השנייה כמחנה שבויים של הצבא היפני שבו מצאו סינים רבים את מותם. האי החליף עם הזמן את שמו ומחר, אולי, נדע אם תקוות השלום יחליפו את איומי המלחמה בין וושינגטון ופיונגיאנג.
כמו כן, אתמול התקבל אישור רשמי כי גם כוכב ה־נ.ב.א לשעבר, דניס רודמן, צפוי להיות בסינגפור בזמן הפסגה. רודמן צייץ בטוויטר כי "אני נרגש להודיע שאסע לפסגה ההיסטורית בסינגפור ואעניק כל עזרה שתידרש לחבריי דונדל טראמפ וקים ג'ונג און". כזכור, רודמן ביקר בעבר את קים בדיקטטורה הקומוניסטית. השליט הצפון קוריאני ידוע כחובב כדורסל והוא ורודמן נחשבים לחברים.
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו