מנכ"ל קיימברידג' אנליטיקה המודח, אלכסנדר ניקס, בדרכו היום לתת עדות בפני הפרלמנט הבריטי // צילום: AFP

דיווח: מנכ"ל קיימברידג' אנליטיקה גנב 8 מיליון ד'; בכירה מודה בקשר עם וויקיליקס

על רקע עדותו השניה של אלכסנדר ניקס, נטען כי גנב כספים מקיימברידג' אנליטיקה וכי החברה יצרה קשר עם וויקיליקס • ניקס מכחיש את כל הטענות

על פי דיווח של הפיינסשיאל טיימס הלונדוני, אלכסנדר ניקס, מנכ"ל חברת קיימברידג' אנליטיקה שהעבירה נתונים של עשרות מיליוני גולשים מפייסבוק למטה טראמפ, מעל בשמונה מיליון דולרים מקופת החברה, טרם פשיטת הרגל שלה. 

הגניבה, לכאורה, אירעה בתקופה הרגישה שבין פריצת הפרשה עליה נחקרת כיום קיימברידג' אנליטיקה גם על ידי החוקר המיוחד מולר בארצות הברית, והן על ידי הרשויות בבריטניה ובין ההכרזה על פשיטת רגל של החברה. 

לטענת הדיווח, המשקיעים בחברה, שעדיין מעוניינים להשיבה לחיים תחת שם אחר מנסים לשכנע את המנכ"ל המודח ניקס להחזיר את הכסף, אבל הוא מסרב. הגילוי בא על רקע עדותו השניה של ניקס היום (רביעי) בפני הפרלמנט הבריטי על מעורבותו בפרשת דליפת הנתונים מפייסבוק. ניקס, אגב, הכחיש במהלך עדותו את הדיווח על המעילה מצדו. "ההאשמות בכתבה הזו הן לא נכונות, העובדות בדיווח הזה אינן מדוייקות", טען ניקס בעדותו. 

בתוך כך, מדווח הגארדיאן הבריטי, כי בכירה לשעבר בקיימברידג' אנליטיקה טוענת שהחברה ניסתה ליצור קשר עם אתר הדלפות המסמכים וויקיליקס, באמצעות מייסד האתר ג'וליאן אסנג', ולהציע לו עזרה בפרסום המיילים שנגנבו מחשבון הדואר האלקטרוני של הילארי קלינטון, לשעבר מזכירת המדינה והמועמדות הדמוקרטית לנשיאות מול טראמפ דאז.

טענה זו סותרת את הטענות של מטה הבחירות של טראמפ כי קיימברידג' אנליטיקה הסתמכה רק על מידע אותו השיגה בעצמה. ראוי להזכיר בהקשר זה, כי אחד ממייסדי קיימברידג' אנליטיקה הוא סטיב באנון, לשעבר ראש מטה הבחירות של טראמפ, והאסטרטג הראשי בממשלו. 

קיימברידג' אנליטיקה פנתה לאסאנג' ביולי 2016, והציעה סיוע בקטלוג של 33,000 מיילים שנגנבו מהילארי קלינטון. ניקס אף הודה בעדותו בפרלמנט הבריטי, כי השיג ופנה לאסנג' במייל. אסנג' אגב, הוציא מצדו הודעה בשעתו כי דחה את ההצעה. רישומי מבקרים מהשגרירות של אקוודור, שם זוכה אסנג' למקלט, שהשיג העיתון הבריטי מראים כי בריטני קייזר, מנהלת בכירה בקיימברידג' אנליטיקה, ביקרה את אסנג' ב-17 בפברואר שנה שעברה. 

עוד נטען כי קייזר העבירה כספים לוויקיליקס, באמצעות העברות מטבע קריפטו למה שהיא כינתה "ארגון הצדקה החביב עלי". ניקס אגב, הכחיש את הדברים ואמר לוועדה החוקרת: "מעולם לא היו לנו יחסים עם ויקיליקס, מעולם דיברנו עם אף אחד בוויקיליקס, ומעולם לא עשינו עסקים איתם", טען ניקס.

אולם קייזר בעדותה בפני הוועדה באפריל, אמרה דברים אחרים. קייזר טוענת כי כמה מעובדי קיימברידג' אנליטיקה היו בקשר עם עורכי דין שגם מייצגים את אסאנג'. כך למשל, קייזר מספרת כי איש הקשר העיקרי שלה לאסנג' היה ג'ון ג'ונס. ג'ונס ייצג את אסנג' בעניין בקשת ההסגרה שלו לשוודיה, והם הפכו חברים טובים מאז. ג'ונס ביקר את אסנג' מדי שבוע, עד שנהרג בתאונת רכבת ב-2016 (אין חשד לפלילים במקרה). 

עוזרו של ג'ונס, רוברט מורטפלד שעבד איתו בצמוד על התיק של וויקיליקס, עבר לעבוד בקיימברידג' אנליטיקה כמנהל המכירות המסחריות בניו יורק, כך שלכמה מהעובדים בקיימברידג' אנליטיקה לפחות, היו קשרים עם וויקיליקס. 

 

 

 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו