איראן: "נודיע על תחילת הרחבת היקף העשרת אורניום"

אחרי שמנהיגה הרוחני של איראן הורה על הרחבת תוכנית הגרעין, טהרן עוברת למעשים • מנהל סוכנות הגרעין האיראני: "נעדכן את הסוכנות הבינ"ל לאנרגיה אטומית על כוונותינו" • המנהיג העליון חמינאי: "האויבים שלנו לעולם לא יוכלו לעצור את התקדמותנו בגרעין"

המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי // צילום: רויטרס //  ,
המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי // צילום: רויטרס //

אחרי שארה"ב פרשה מהסכם הגרעין בין המעצמות לאיראן, טהרן הודיעה הלילה כי תכריז על התחלה של העשרת אורניום. דובר סוכנות הגרעין באיראן, ברהוז קמלוונדי, אמר הלילה (שלישי) כי טהרן תעדכן את הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית על כוונותיה.

המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, נשא אמש (שני) נאום טלוויזיוני לאומה לרגל יום השנה למותו של קודמו רוחאללה חומייני, אבי המהפכה האסלאמית של 1979. 

בנאום הבהיר חמינאי כי ארצו תשמור על יכולותיה הגרעיניות, בין אם יצילו את ההסכם ובין אם לא: "האויבים שלנו לעולם לא יוכלו לעצור את התקדמותנו בגרעין...מדובר בחלום עוועים שלהם, וזה לא יקרה", אמר. 

בנוסף איים כי התגובה לפרישה האמריקנית מההסכם תהיה מוכנה בקרוב והיא תוכל לקבל ביטוי על ידי חידוש תוכנית הגרעין במלוא עוזה.  "הורתי לוועדה לאנרגיה אטומית של איראן להיערך לאפשרות של שדרוג יכולת העשרת האורניום," הוא אמר, מבלי שהבהיר מתי יקבל החלטה על מימוש איום זה. בנוסף, שב והבהיר כי תכנית הטילים הבליסטיים אינה סוגיה למו"מ. "אני אומר לאירופאים: הגבלת התכנית היא בגדר חזון שלעולם לא יתממש".

הסנקציות מתחילות לתת אותות

כחודש לאחר שהנשיא טראמפ הודיע על פרישה מהסכם הגרעין והטלת סנקציות קשות על איראן, ניכר כי גם חברות אירופאיות הפנימו את משמעות המהלך. 

כך, ענקית הרכב הצרפתית PSA Group, שהיא גם יצרנית מכוניות ה"פיג'ו"  ו-"סיטרואן" ו-"אופל", הודיעה אתמול (ב') כי היא משהה את פעילותה עם חברות איראניות מחשש שארה"ב תטיל עליה גם סנקציות. 

"הקבוצה החלה להשהות את פעילותה המשותפת כדי שתוכל לעמוד בתנאי החוק האמריקני עד ה-6 באוגוסט [אז ייכנסו חלק מהסנקציות לתוקף]," כך נאמר מטעם החברה אתמול. "אנחנו פועלים מול הרשויות האמריקניות ובתיאום עם הממשלה הצרפתית במטרה להשיג פטורים מהסנקציות," נאמר. 

מפעל לייצור רכבי "פז'ו" באיראן // צילום: רויטרס

כזכור, בעקבות הודעתו של טראמפ בחודש שעבר, האיחוד האירופי הבהיר כי יפעל להציל את ההסכם. כמו כן אמר כי יקדם מנגנון הגנה או פיצוי שיאפשר לחברות מהיבשת להמשיך ולסחור עם איראן. אך נראה כי PSA Group לא רוצה להסתכן ולמצוא את עצמה מנותקת מהשוק האמריקני, שגודלו עצום לעומת השוק האיראני.

 

אם אכן תושהה כלל הפעילות של הקבוצה, תהיה זו מכה קשה למשק האיראני. PSA Group ויריבתה, יצרנית הרכב "רנו", חתמו על חוזי עתק בסך מאות מיליוני דולרים עם חברות איראניות מאז הסכם הגרעין של יולי 2015. ההסכמים היו אמורים להוביל לייצור מאות אלפי מכוניות באיראן ולהגברת התעסוקה במדינה.

איראן מפסידה מיליארדים בעסקאות שבוטלו

מספר חברות כבר הודיעו כי יפסיקו את פעולתם באיראן בשל הסנקציות, עובדה שעלולה לעלות מיליארדים לכלכלתה של טהרן. בשבוע שעבר חברת "לוקאויל" הרוסית הודיעה על ביטול פרויקטים מתוכננים ברפובליקה האיסלאמית, זאת בשל חשש מהשפעות הסנקציות האמריקניות על רווחי החברה.

"קשה להגיד מה העתיד צופן לגבי העסקים שלנו באיראן, אך אני יכול להגיד בביטחון כי כרגע כל התוכניות נמצאות בהשהיה", אמר בכיר בחברה לסוכנות הידיעות רויטרס.

לפני כשבועייםף ענקית הגז הצרפתית, TOTAL, מסרה שהיא תבטל חוזה ענק בשווי עשרות מיליארדים עם טהראן, אם לא יהיה ניתן להבטיח הסרת הסנקציות האמריקניות, כך דווח על ידי רויטרס.

כפי הנראה, חברות מתחילות ליזום מהלכים משל עצמן, בעוד מדינות אירופאיות וממשלות של מדינות אחרות, מתקשות להציל את הסכם הגרעין הבינלאומי עם איראן. זאת לאחר גניזת ההסכם על ידי ארה"ב, והחזרת הסנקציות שלה על טהראן.

בחודש שעבר פורסם כי משרד האוצר האמריקני הודיע על שורת סנקציות נוספת, הפעם נגד חברות התעופה במדינה. 

אתר האינטרנט של משרד האוצר האמריקני גילה כי המשרד הטיל סנקציות על כל חברות התעופה הקשורות בחברות האירניות "מאהאן אייר" ו"מיארג' איירליינס", בהם מספר חברות מקומיות וחברה אחת הפועלת מטורקיה.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר