שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

מרבית החולות שמאובחנות עם סרטן שד בשלב מוקדם יכולות "לוותר" על טיפולי כימותרפיה

מחקר חדש בחן את ההבדלים בין חולות שטופלו בטיפולים הורמונליים לבין חולות שעברו את הטיפולים הקשים ובעלי תופעות הלוואי הרבות, והתוצאות מפתיעות

יותר ממחצית התקציב - עבור חולי הסרטן. תא סרטני (אילוסטרציה) , Thinkstock
יותר ממחצית התקציב - עבור חולי הסרטן. תא סרטני (אילוסטרציה), צילום: Thinkstock

מחקר חדש המתפרסם היום (ראשון) בכנס החברה האמריקנית לאונקולוגיה (ASCO) בשיקגו מראה כי הטיפול ההורמונלי שניתן לחולות סרטן השד היה בעל יעילות זהה לכימותרפיה והנשים שנבדקו היו בעלות תוחלת חיים דומה למקבילותיהן שעברו טיפול כימותרפי.

משמעות הדבר היא שכ- 1300 חולות סרטן שד בישראל יוכלו, בעתיד, לחסוך מעצמן כימותרפיה מיותרת ובעלת תופעות לוואי רבות. מדובר על 85% מחולות סרטן השד מעל גיל 50 שרגיש לטיפול הורמונלי ושלילי לגן HER2 וכ-40 אחוז מהחולות מתחת לגיל 50 שבסיכון בינוני.

המחקר, שנערך במימון פדרלי על ידי המכון האמריקני הלאומי לסרטן (NCI) ביקש לבדוק מהו הטיפול העדיף לנשים עם סרטן שד שהתגלה בשלב מוקדם והוסר בניתוח ושנמצאו בסיכון בינוני לחזרת המחלה.

עוד נמצא במחקר כי אין שום תועלת בכימותרפיה אצל אותן חולות בסיכון בינוני. לא נמצא הבדל בין קבוצת החולות בסיכון בינוני שקיבלו כימותרפיה וטיפול הורמונלי לבין חולות בסיכון בינוני שקיבלו רק טיפול הורמונלי, הן בנושא חזרת הסרטן (83% מול 84%) והן בנושא הישרדות החולות (92% מול 93%). 

את הסיכון לחזרת המחלה ואת התועלת הפוטנציאלית מטיפול כימי הגדירו החוקרים לאחר שימוש בבדיקה הגנטית "אונקוטייפ שד". מדובר בבדיקה מולקולרית שנעשית על רקמת גידול שנלקחה בביופסיה או בזמן ניתוח ראשוני מהחולה. תוצאת הבדיקה הגנטית היא ציון בין 1 ל-100 שמעיד על רמת הסיכון העתידי לחזרת המחלה. חולות שהציון שלהן מעל 30 נמצאות בסיכון גבוה לחזרה של המחלה ומופנות לקבל כימותרפיה וטיפול הורמונלי. חולות שהציון שלהן נמוך מ-18 נמצאות בסיכון נמוך לחזרת המחלה והן מקבלות רק טיפול הורמונלי ולא כימותרפיה. בדיקת אונקוטייפ שד של חברת אונקוטסט טבע ממומנת על ידי הביטוחים המשלימים של כל קופות החולים.

הדילמה של הרופאים הייתה לגבי הנשים שקיבלו ציוני ביניים שבין 11 ל-30, כאשר רופאים רבים נהגו להוסיף לנשים הללו כימותרפיה "ליתר ביטחון". עם זאת, לגבי קבוצת נשים קטנה מתחת לגיל 50 המחקר מצא שאין לוותר על כימותרפיה וכי היא יעילה כאשר ציון הבינים לחזרת המחלה עומד על 15 ומעלה.

סמל המאבק בסרטן השד // צילום: Getty Images

עורך המחקר פרופ' ג'וזף ספראנו, מנהל המחקר הקליני במרכז הסרטן ע"ש אלברט אינשטיין בניו יורק: "טרם המחקר, היה חוסר ודאות לגבי הטיפול המתאים לנשים עם סיכון בינוני להישנות במחלה, לפי המדד של בדיקת האונקוטייפ. המחקר בדק שאלה זו ומספק לנו תשובה ודאית. כל אישה עם סרטן שד בשלב מוקדם בגיל 75 ומטה מומלץ לבצע את בדיקת האונקוטייפ  ולדון עם הרופאים שלה על מנת לקבל החלטה מושכלת לגבי כימותרפיה".

פרופ' בלה קאופמן, מנהלת המערך האונקולוגי בשיבא ומנהלת היחידה לסרטן השד: "מדובר בתוצאות משמעותיות בצורה בלתי רגילה. לאור המחקר יש קבוצה של מאות נשים שבוודאות לא יקבלו כימותרפיה. המקר נותן ביטחון לרופאים ואישור להרבה מאד נשים שלא צריך כימותרפיה".  

"כימותרפיה הרבה פעמים זה הפחד הגדול של נשים בטיפול. הן מבועתות בגלל תופעות הלוואי ונושאים כמו דימוי גוף ונשירת שיער. הן חשות אושר גדול מאד כשמתברר שהן אינן צריכות. מלבד הנושא של תופעות לואי ואובדן ימי עבודה זמן ההתאוששות מטיפול כימותרפי של 4-6 חודשים אורך פרק זמן זהה. חולות צעירות מתחת לגיל 50 שבכלל לא היינו שולחים לבדיקת אונקוטייפ והיינו שולחים לכימותרפיה ירוויחו מכך גם הן. זה יהיה שינוי פרקטיקה להרבה רופאים בארץ וזו בשורה משמחת".

המחקר הנוכחי הוא אחד הגדולים שנעשו אי פעם והוא עקב אחרי 10,273 חולות בארה"ב במשך עשר שנים. המחקר נבחר לאחד מארבעת המחקרים המובילים השנה בכנס הסרטן האמריקני.

סרטן השד הוא הנפוץ ביותר בקרב נשים בישראל, כאשר מדי שנה מתגלות כ-4400 חולות חדשות. אצל כמחציתן הגידול רגיש לטיפול הורמונלי ושלילי לגן HER2. המחקר הנוכחי מצא שכ-70 אחוז מכלל החולות האלו לא צריכות לקבל כימותרפיה ומקרב חולות בנות 50 ומעלה השיעור מגיע ל-85 אחוז מהחולות שיוכלו להסתפק בטיפול הורמונלי בלבד ללא כימותרפיה.

*הכתבת היתה אורחת חברת אונקוטסט טבע בכנס ASCO בשיקגו*

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר