הרב שלום בחבוט // הצילום: ערוץ היוטיוב של איגוד הקהילות היהודיות באיטליה (UCEI)

"מנכ"ל הרבנות השפיל את הרב של ונציה"

בדיון בכנסת האשים משה דגן כי את הרב בוחבוט כי "מימנו לך את הכרטיס כדי לעורר מהומה" • לאחר שהתעוררה מהומה התנצל: "פליטת פה"

מהומה התעוררה היום (שני) בוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות של הכנסת, במהלך דיון בנוגע להכרה בבתי דין בחו"ל. לטענת אנשי ארגון "עיתים" מנכ"ל הרבנות הראשית, משה דגן, העליב את הרב הראשי של ונציה, שלום בחבוט, ואמר לו כי "מימנו לך את הכרטיס להגיע לכאן בשביל לעורר מהומה״. לטענת נוכחים במקום, דגן רמז שסיום תפקידו כדיין בבית הדין ברומא נעשה בנסיבות ״שיש לבדוק אותן״ ואמר כי ״הרב לא שַׂם על עקרונות הרבנות״. דגן התנצל על הדברים שאמר כבר בדיון. ״אני מתנצל, זו הייתה פליטת פה״ אמר מנכ"ל הרבנות הראשית. 

הדיון הסוער עסק בסמכותם של רבנים בחוץ לארץ לגייר, והכרתם על ידי הרבנות הראשית. מדובר בנושא כבד משקל שמעורר סערה מזה כמה שנים בקרב יהדות התפוצות. בעבר פורסמה רשימה שחורה של הרבנות הראשית שבה רבנים שגיוריהם לא מתקבלים. לאחר הדיון הסוער חשפו בארגון "עיתים" תכתובת שבה הוכחה לטעמם לרשימה השחורה. במסמך, שנכתב על ידי הרב אשר ארנטרוי, בכיר בהנהלת בתי הדין הרבניים, מכונים רבני ישיבת חובבי תורה של הרב אבי וייס, "קוראים לעצמם אורטודוקס" וכמי ש"אינם מוכרים על ידי הרבנות הראשית לישראל".

המסמך שנחשף על ידי ארגון "עיתים"

הרב בחבוט, שהוזמן על ידי ארגון "עיתים", סיפר בדיון על על מתגיירת שומרת מצוות שביקשה לעלות לארץ ולא קיבלה אשרת עליה. יהודה שרף, נציג הסוכנות היהודית, הבהיר כי האישה לא קיבלה אשרת עליה כיוון שלא עמדה בתבחיני הגיור שגובשו ע"י שלושת הזרמים. תבחינים אלו מפורסמים ברשת, והם כוללים תכניות גיור, השתתפות בקהילה במשך תקופה משמעותית ועוד – שגובשו כדי למנוע ניצול לרעה. יצחק מרגלית, חבר בית הדין הרבני בוונציה, טען כי כל הגיורים של הרב בחבוט שנחתמו בביה"ד ברומא הוכרו בעבר ע"י הרבנות הראשית - ועתה הוא-עצמו אינו מוכר בשבתו בוונציה.

מנכ"ל הרבנות הראשית השיב כי פועלים שני בתי דין במילאנו וברומא, והם מגיירים את תושבי סביבתם. לטענתו הרב בחבוט התעלם מהנחיה זו, והוא מגייר בבית הדין שלו מכל רחבי איטליה, כולל מי שנדחה בבתי הדין במילאנו וברומא. הוא ציין כי התבחינים להכרה ברבני חו"ל גובשו, הועברו לארגוני הרבנים בחו"ל, בארה"ב ובאירופה, להערות – ואלו דווקא ביקשו להחמיר בתבחינים, ולחייב מגורי מתגייר דווקא בקהילה יהודית אורתודוקסית פעילה, שבה מניין מדי-יום ועוד, אך הרבנות החליטה להקל ולא להכליל תבחינים מחמירים. תבחינים אלו טרם אושרו במועצת הרבנות, אך על-פי תבחינים אלו כבר נקבעה רשימה ארוכה של בתי-דין מוכרים. 

"מנסים לעשות דה-לגיטימציה לעבודת הרבנות, ומעלים מקרים פרטניים, שהטוענים אינם מכירים את הפרטים ואת הרקע להחלטת הרבנות", אמר דגן. הד"ר שוקי פרידמן, מהמרכז ללאום, דת ומדינה, דרש לפרסם תבחינים אלו בציבור ושמיעת הערותיו. דגן השיב, כי בצורה זו תבחינים אלו לעולם לא יפורסמו ולא יאושרו.

הרב שלום בחבוט // צילום: ערוץ היוטיוב של איגוד הקהילות היהודיות באיטליה (UCEI)

עימות התעורר בין חברי כנסת מהמפלגות השונות שהיו בדיון.  לדברי ינון אזולאי (ש"ס) "קהילה רפורמית איננה נחשבת יהודית, יש הלכה - ומי שאינו הולך ע"פ ההלכה לא יכול לכנות עצמו זרם ביהדות", קסניה סבטלובה (המחנה הציוני) השיבה כי "לא אתה תקבע לאחרים. בית המקדש נחרב בגלל מלחמות-פנימיות וקיצוניות", רחל עזריה (כולנו) טענה כי "מפוררים את הקשר עם יהדות התפוצות", אלעזר שטרן (יש עתיד) הדגיש כי "אין יהדות אחת. במצב הנוכחי כל יום שעובר מרחיק יהודים מהיהדות", אורי מקלב (יהדות התורה) ציין כי "בירור יהדות הוא חובה בבתי הדין ועיקר יסודי בכניסה לעם היהודי", ואילו יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג, קרא לרבנות לבקר בוונציה ולעמוד על החיים היהודיים במקום.

הרב ד״ר שאול פרבר, יו״ר ארגון עתים, אשר יזם את הדיון, הגיב כי ״זה לא הגיוני שאנחנו כאן במדינת ישראל עם רבנות שקיימת 70 שנה, נפסול בית דין שקיים במשך למעלה מ-500 שנה, כמו בית הדין בוונציה. בבית הדין של וונציה ישבו גדולי ישראל. נותנים לרב בחבוט ולבית הדין שלו סטירת לחי. התגובה שאנחנו מקבלים מהרבנות הראשית היא הפנייה לרומא. שיסעו 600 ק״מ. אבל לנסוע 600 קמ זה לא פשוט. לא מכירים את המציאות. אנחנו במלחמה הזאת ב’עתים’ כבר 4 שנים. אנחו פונים שוב לרבנות ומבקשים: ‘בואו ניכנס לשיח אמיתי’. בואו נעבוד לא רק למען עתידו של עם ישראל אלא גם לעתידו של העם היהודי״.

מהרבנות נמסר בתגובה:  "בצוות שהוסמך על ידי מועצת הרבנות הראשית והחברים בו דיינים מבית הדין הגדול, רבנים חברי מועצת הרבנות ועוד גובשו תבחינים להכרה בבתי דין בחו"ל, התבחינים נשלחו לקבלת התייחסותם של ארגוני הרבנות הגדולים בעולם, הערות והתייחסות הארגונים התקבלו בידי הצוות ונדונו על ידם התבחינים הסופיים יועלו לדיון בישיבת מועצת הרבנות הראשית הקרובה לאישור ויפורסמו".

בנוגע למכתב שפורסם, אמרו ברבנות. "הרבנות הראשית לישראל אינה יכולה להתייחס למסמך שנכתב על ידי עובד בתי הדין הרבניים. הרבנות הראשית לישראל אינה פוסלת רבנים או קבוצת רבנים המשתייכים לקהילה כזו או אחרת. לרבנות הראשית לישראל מגיעים מסמכים או אישורים של רבנים אשר נבחנים לגופו של אישור. במשך השנים אושרו מסמכים שהגיעו לרבנות הראשית של רבנים המשתייכים לקהילת חובבי תורה. בישיבת המועצה הקרובה יאושרו תבחינים קבועים להכרה ברבנים ובבתי דין מחוץ לארץ".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו