הכדורסל חזר היום (ג') למרכז העניינים כשבסיומה של פגישה שנערכה במשרדה של שרת התרבות והספורט מירי רגב, בהשתתפות נציגי מינהלת הליגה וארגון השחקנים, הושג הסכם לגבי סיום שביתת השחקנים, והחזרת קיומם התקין של משחקי ליגת העל עד סיומה של העונה ב־14 ביוני.
האם המהלך סופי? האם המחזור האחרון אכן ישוחק ביום חמישי, לאחר שנדחה מיום שני? בפוליטיקה, כמו בפוליטיקה, אי אפשר להמר איך זה ייגמר עד הבאזר.
לפי הצעתה של השרה, מתווה החוק הרוסי שהיה נהוג בחמש השנים האחרונות - שני ישראלים על המגרש וחמישה זרים - ימשיך גם בעונת המשחקים הבאה, ומיד לאחר הפיינל פור הקרוב תוקם ועדה בלתי תלויה שבה יישבו אנשי כדורסל בכירים, שימליצו על המתווה שיונהג בעתיד בליגה הבכירה וישלב הישגיות לצד קידום השחקן הישראלי.
לאחר יום דיונים ממושך, מנהלת ליגת העל מסרה: "המנהלת מקבלת את מתווה שרת הספורט, התואם את החלטות דירקטוריון המנהלת בישיבות 163, 164 ו-165.
בהתאם למתווה, לאור סיום ההסכם הנוכחי, בעונת המשחקים הקרובה 2019-2018 (בלבד), אשר תהיה שנת מעבר, ימשיך להתקיים בליגה "החוק הרוסי", כפי שהתקיים בחמש העונות האחרונות; משרד הספורט יקדם מענק תמרוץ לקבוצות שישתפו מספר גדול של שחקנים ישראלים, אשר ימומן גם בהשתתפות קבוצות שיבקשו לרשום שש שחקנים זרים, כפי שיהיה מותר עתה; תוקם ועדה לבחינת מתווים חלופיים לקידום השחקן הישראלי, בחינת מספר השחקנים בעלי נתינות זרה וכיו"ב, הכל כאמור במתווה וכפי שיתורגם להסכם בין הצדדים.
מבחינת המנהלת, קבלת מתווה השרה משמעותו חזרה לשגרה ולעבודה סדירה. האימונים והמשחקים יתקיימו כסדרם וכפי שנקבע, החל מהאימונים מחר, יום 23.5.2018, דרך משחקי המחזור ה-33 ביום חמישי ה-24.5.2018 ועד משחקי הפלייאוף והפיינל-פור".
מנגד, השחקנים טרם הודיעו על אישור מתווה שרת הספורט. ככל שהשחקנים לא יקבלו את מתווה שרת הספורט, ישבתו ולא יתייצבו למשחקי המחזור ה-33 במועדם ולאור האילוצים המוכרים לשחקנים, יתכנס דירקטוריון המנהלת על מנת להחליט על סיום העונה הנוכחית ועל צעדים נוספים במידת הצורך.
"היה דיון לא פשוט. אני לא נבהלת משביתות. כל אחד שמקבל החלטה צריך להבין את ההשלכות", סיפרה רגב ביציאה מהפגישה, "השחקנים יפסידו מזה יותר מכל אחד אחר. הצבתי את המתווה הבא - סיום השביתה באופן מיידי, שנה נוספת שבה יימשך החוק הרוסי והקמת ועדה שתקבל החלטות לשנים הבאות. אם לא יקבלו את המתווה, אני מתכוונת לשים גבולות מאוד ברורים". המשמעות: או שהצדדים יקבלו החלטה בעצמם, או שמשרד הספורט יחליט בשבילם.
עוד לפני תחילת הפגישה האווירה היתה טעונה. יו"ר המינהלת שמואל פרנקל הגיע כשצלחת האליפות בידיו והבהיר שלא מדובר בגימיק: "אם הם לא יסיימו את השביתה, ניאלץ לסיים את הליגה ואשאיר את הצלחת אצל השרה". אחר כך הוא הוסיף: "האנשים האלה שמובילים את השביתה - לא אכפת להם מהליגה".
בתחילת הישיבה הבהירה השרה רגב לצדדים: "כבר עברתי משברים רבים, לא אתן שיעשו עלי סיבוב. אנחנו נצא מפה עם פתרון. אי אפשר שאנשים ששילמו על מנויים לא יקבלו תמורה לכסף שלהם".
בהתייחסה לסוגיה הקשה היה לפספס לאן נושבת הרוח במשרד הספורט: "הכדורסל הישראלי נמצא במשבר, אנחנו חייבים להחזיר את ההצלחות עם שחקנים כחול־לבן".
השרה רגב. "היה דיון לא פשוט" // צילום: אלן שיבר
בהמשך הפגישה הרוחות התלהטו, כשיו"ר מכבי ת"א שמעון מזרחי אף הרים את קולו ואמר: "השחקנים חתמו שהם מסכימים להשאיר את המיסוי על הזרים על כנו, ועכשיו הם רוצים לבטל את זה". שחקן העבר רותם ארליך הגיב: "אף אחד לא יסתום לנו את הפה".
ביציאה מהפגישה סיפר יו"ר איגוד הכדורסל עמירם הלוי על היחסים הקשים: "יושבים צדדים כל כך מנוגדים אחד לשני, שכמעט בלתי אפשרי לגשר ביניהם. אני מקווה שמההליך הזה יפתרו כמעט את כל הבעיות".
למרות הכל, במנהלת הליגה לא מתכוונים לוותר בקלות. פרנקל ואנשיו חוששים שההחלטה של מכבי ת"א לבנות שני סגלים בעונה הבאה ולשחק עם "קבוצה ב'" בליגה, תפגע במותג ותגרום לירידה משמעותית בהכנסות. לשם כך הם מנסים להגדיל את מספר הזרים לשישה - או לכל הפחות להשאירו על חמישה - גם במחיר קנס כספי שיוטל על קבוצה שתבחר במתווה זה.
ועכשיו, בשעה טובה - כדורסל. מחר, אם ירצו כל העסקנים וכל השחקנים, ייערכו משחקי המחזור האחרון של העונה הסדירה, שיקבעו את שיבוץ סדרות רבע הגמר. הפלייאוף ייפתח כבר ביום ראשון, ובשל השביתה הקבוצות ייאלצו לשחק בלו"ז צפוף מהרגיל ובעומס משחקים שמזכיר את הליגה ההיא מעבר לים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו