תהליך הרפורמה בחברת החשמל, שעליו הוכרז היום (חמישי), גורר אחריו לא מעט ביקורות בקרב גורמים כלכליים ופוליטיים. בפורום יצרני החשמל הפרטיים הגיבו לרפורמה המתגבשת וטענו כי "מדובר ב'כאילו' רפורמה שעלותה לציבור תהיה יותר משמונה מיליארד שקלים ושלא תיתן לציבור שום תועלת. מציאת מאגרי הגז ופתיחת תחרות יכולות להקטין את חשבון החשמל שמשלם כל אחד מאיתנו, ההסכם שנתחם ימנע את הפחתת מחיר החשמל בעשור הקרוב ויבלום את התחרות במקום לעודד אותה".
גם בתוך הקואליציה יש מתנגדים לרפורמה. ח"כ שרן השכל (ליכוד) שיגרה מכתב לראש הממשלה ולשר האוצר בבקשה לעצור את המהלך. השכל אמרה כי "הרפורמה שנשאה את הכותרת 'הכנסת תחרות למשק החשמל' מנציחה את מונופול חברת החשמל ומחריבה אפשרות לפתיחת התחרות בעתיד, שכן היא פוגעת פגיעה אנושה ביצרנים הפרטיים ולא מסדירה את תחום התחרות".
הצרכנים יישאו בעלויות
עו"ד מאיר רובין, מנכ"ל פורום קהלת, סבור גם הוא כי "ההסכמות בין שר האוצר לוועד עובדי חברת החשמל גובשו במחשכים ובאינטנסיביות שמזכירה בעיקר מכירת חיסול, על ידי צוות ממשלתי בהובלת מנכ"ל האוצר. המשמעות שלהן היא ויתור על היכולת לפצל את חברת החשמל, להוציא אותה מפעילות הייצור והמכירה לצרכנים ולהעניק רישיונות לגורמים שונים ברשת ההולכה והחלוקה. במילים אחרות, הנצחת היעדר התחרות ברוב המקטעים".
שר האוצר, משה כחלון, הדף את טענות המתנגדים לרפורמה ואמר אתמול כי "לפני 22 שנים התקבלה החלטת ממשלה לעשות רפורמה בחברת החשמל. צריך להגיד את האמת - שבע ממשלות ישראל הקודמות כשלו באתגר. אני יודע שכולם עסוקים במי ניצח ומי הפסיד, אבל אני יכול כבר לגלות לכם מי המנצחים האמיתיים: אזרחי ישראל".
שר האנרגיה יובל שטייניץ אמר כי "מדובר ברפורמה הטובה ביותר מכל הנוסחאות של השנים האחרונות, שתביא לתחרות במשק החשמל, למודרניזציה ולהתייעלות חברת החשמל".
לא מובטחת הטבת "חשמל חינם"
במסיבת העיתונאים הכריזו שר האוצר, משה כחלון, שר האנרגיה, יובל שטייניץ, יו''ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן ויו''ר חברת חשמל, יפתח רון-טל כי הצליחו להגיע להסכמות בכל הנושאים העיקריים, ביניהם ההסכם הקיבוצי החדש והסכם לשינוי מבני בחברת החשמל. ההסכמות מותנות עדיין באישור הממשלה ובהשלמת שינויי חקיקה.
במסגרת הרפורמה, כפי שהוצג הבוקר במסיבת העיתונאים, תוגבר התחרות בתחום ייצור החשמל באמצעות מכירה של חלק מאתרי הייצור של חברת החשמל, והפיכת יחידת ניהול מערכת החשמל לחברה ממשלתית נפרדת. כמו כן, תפתח תחרות בתחום האספקה, ויתבצע שינוי מבני לייעול פעילות החברה.
בנוסף לכך, סוכם על הסכם קיבוצי חדש בחברה, שעיקריו ירידת מספר העובדים בכ-25%, מ-8600 ל-6400 עד לשנת 2025, 1000 עובדים ייקלטו בחברה, אך לא מובטחת להם הטבת "חשמל חינם", החברה תמכור חמש תחנות כוח ו"תשאיל" עובדים למי שירכוש אותן, החברה תקים חברת בת לייצור חשמל וניהול מערכת החשמל הארצית יעבור לידי חברה ממשלתית חדשה.
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו