"לעצור לגמרי את השימוש בשומן טראנס"

ארגון הבריאות העולמי מעוניין לעצור את השימוש בשומן זה עד 2023 • "החך לא תרגיש את השינוי, אבל הלב ירגיש"

טוגנים. מפוצצים בשומן טראנס // צילום: דודו גרינשפן

לראשונה בתולדותיו, ארגון הבריאות העולמי יוצא בקמפיין לא נגד מחלה - אלא נגד חומר שהצריכה שלו פוגעת בבני אדם באופן עקיף. הארגון הוציא הודעה שמטרתו: הוצאה כוללת של שומן הטראנס מתעשיית המזון עד שנת 2023.

שומן הטראנס הוא אחד החומרים התעשייתיים המקלים על ייצור מאכלים מורכבים ומוקשים. שומן זה קיים במרגרינות, עוגות, בקרמים, טוגנים, חטיפים ומאפים וכן במוצרים תעשייתיים בשוק המזון המוכן.

אלא שהשומן הזה, שעובר תהליך כימי להקשייתו, הוכח עם השנים כאחד הגורמים למחלות לב, סוכרת מסוג 2, דמנציה, כולסטרול שלילי ובעיות אחרות בדם.

לאור זאת, החליט ארגון הבריאות הלאומי להשיק קמפיין בינלאומי כולל כדי לעורר את המודעות של כלל המדינות לבעיה וכך למנוע מחלות קטלניות, כמו מחלות לב וסוכרת, להמשיך ולהתעצם בעולם.

את הסטורי שלנו כבר בדקתם היום? הצטרפו כאן לאינסטגרם של ישראל היום

 

"בחלק מהיבשות יש מגפה"

ד"ר טדרוס אקהנום, מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי, שמסר את ההודעה ציין כי "ישנן מחלות כרוניות רבות שנגרמות על ידי מוצרים שאינם בעצמם מחלה. עד היום הארגון לא עסק בחומרים האלו אלא רק במחלות ממשיות. אולם המצב בעולם במדינות אסיה, בחלק ממדינות אפריקה ודרום אמריקה הוא מצב של מגפה ויש חובה על ארגון הבריאות העולמי להיכנס אל הסוגיה ולהציע תחליפים לשומן הטראנס כדי להציל בני אדם ממוות".

ד"ר טום פרידן, שהיה נציב הבריאות של העיר ניו יורק בין השנים 2002 ל-2009, יצא בתמיכה פומבית בהודעה של ארגון הבריאות העולמי וציין כי "מדובר במציאת תחליפים בריאים יותר שלא פוגעים באיכות האוכל או בטעם שלו".

"לא החך תרגיש את השינוי, אלא הלב, ולכן זה מאד חשוב. אנחנו הצלחנו בניו יורק להוביל שינוי כזה ולדעתי על ידי הדרכה נכונה השינוי יתכן בכל העולם", אמר.

 

ארגון הבריאות - גוף מייעץ בלבד

בכל מקרה יש לציין כי לארגון הבריאות העולמי אין סמכות אכיפה בינלאומית והוא נחשב גוף עולמי מייעץ, אלא שבתחום הזה יש סיכוי למהלך להצליח כיוון שהמודעות לסכנה של שומני הטראנס ממשיכה לעלות בעולם ובמדינות רבות החלה חקיקה בנושא.

כבר כיום בארצות הברית ובדנמרק יש חקיקה כנגד שומן טראנס ועל פי הערכות מקרי המוות המיוחסים למחלות לב וכלי דם ירדו בדנמרק לממוצע נמוך של כ -14.2 ל -100 אלף לשנה.

על השאלה באיזה שומנים להשתמש במקום שון הטרנס עונה ארגון הבריאות העולמי שעדיף להשתמש בשמן סויה או שמן חמניות. הארגון קורא לעולם לגרום לכך ששמנים אלו יהיו מצויים בכל מדינות העולם באופן זמין.

"עם זאת מומחים מציינים כי במקום שומני טראנס ימציאו חברות המזון תחליפים אחרים, שאומנם הם יותר בריאים, אך עדיין המזון שייוצר איתם יהיה מזון זבל", אומר כריסטופר גרדנר, מנהל לימודי התזונה במרכז לחקר מניעה בסטנפורד ופרופ' לרפואה. אולם גם הוא מודה שהמהלך הנוכחי אם יצליח יציל מיליונים בעולם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר