הפרק של מבקר המדינה העוסק בביקורת על פרקליטות המדינה במשרד המשפטים וחטיבת התביעות במשטרת ישראל, עוסק בפעולות להבטחת זכותו של נאשם לעיין בחומרי החקירה ולהעתיקם. בין הדברים שנבדקו: סידור תיק החקירה והעברת חומרי החקירה מהמשטרה לגופי התביעה, אופן שמירת חומרי החקירה ופרסום שלא כדין של פרטים הנוגעים לחקירה. הביקורת נעשתה במשרד המשפטים - בפרקליטות המדינה, ובמשטרת ישראל - בחטיבת התביעות, באגף חקירות ומודיעין ובארבע תחנות משטרה שנבחרו באקראי, בין החודשים מרץ ועד נובמבר 2017.
ממצאי הדוח גילו מספר ליקויים חמורים בניהול של תיקי החקירה וחומרי החקירה. עיקר הליקויים נגע לאי מסירת כל חומרי החקירה לגופי התביעה, חוסר חומרי חקירה בחלק מהגשת כתבי האישום, תקלות ועיכובים בהעברתם של חומרי חקירה, חוסר הסדרה של תחום אבטחת המידע והמסמכים בפרקליטות המדינה ועיכוב מתמשך בניסיונות להסדיר חלופה ממוחשבת להעברת חומרי חקירה בין המשטרה והפרקליטות. בנוסף גם עלו בדוח כשלים חמורים בשמירה ובאחסון חומרי החקירה.
המבקר מתרה במשטרה ובפרקליטות לשפר את הטיפול בחומרי חקירה, דרך גיבוש דרכי פעולה בתופעת עיכובים בהעברת חומרי חקירה, ובכך לצמצם משמעותית את הפער בין מועד הגשת כתבי אישום לבין מועד קבלתם לתיק של חומרי חקירה שונים. כמו כן, על המשטרה והפרקליטות להבטיח שהשמירה על חומרי החקירה תהיה מיטבית, לקדם את הסדרת תקופות השמירה על מוצגים ולהטמיע את יישומן, לקבוע נורמות מעודכנות בנושא איסור פרסום חומרי חקירה ולאוכפן.
לא כל חומרי החקירה נמסרים. הארכת מעצר // צילום: דודו גרינשפן
דוגמא לעיכובים חוזרים בהעברת חומרי החקירה לתביעה הייתה בתקליטורים שתוכנם מחייב תמלול, חומרים סודיים שיש לבקש לגביהם תעודת חיסיון וחוות דעת בנוגע לחומרים שנלקחו לבדיקות מעבדה שונות.
כך למשל, בתיקים רבים מתקבלים תמלילים חיוניים רק חודשים לאחר הגשת כתב אישום. מתכתובות של הפרקליטות, עלה כי מדובר בבעיה כלל-ארצית, הגורמת לעיכובים מיותרים ופוגעת באיכות העבודה. לדברי פרקליט המדינה, בתי המשפט שבים ומבקרים את אורכו וסרבולו של תהליך מסירת חומרי החקירה להגנה, והדבר אף משפיע על בירור האמת.
בבדיקה מדגמית שביצעה בשנת 2016 הפרקליטות בנושא התמלילים עלה כי בכ-78% מהמקרים התמליל מתקבל יותר מחודש לאחר שהוגשו הבקשות לתמלול קלטות חקירה, ובכ-62% מהמקרים האמורים (כ-48% מכלל המקרים) התמליל מתקבל לאחר יותר משלושה חודשים.
הזנחה בתחום המוצגים. תיקי חקירה // צילום: לירון מולדובן
באשר לטיפול בחומרי החקירה ושמירתם, בדק המבקר ארבע תחנות משטרה שהמחישו את הכשלים בנושא. "הדבר מעלה תמונה של הזנחה קשה ומתמשכת של תחום המוצגים לאורך שנים", כותב המסקר בדוח. כל למשל התברר כי נמצאו מקרים של נזקים או אובדן לתיקי חקירה, מקרים שבהם לא נשמרו מוצגים כנדרש, ומקרים שבהם במהלך הדיון המשפטי התברר כי חומרי חקירה שבתיק אבדו ובתי המשפט אף מתחו ביקורת על המשטרה בנושא.
עוד מצא המבקר כי נמצאו מקרים בהם הפרה המשטרה את איסור הפרסום מחקירות ובכלל זה פרסמה חומרים המתעדים את המעצר, חשפה לפני עיתונאים פרטים אסורים לפרסום על פי הנחיית היועץ המשפטי לממשלה, ופרסמה פנים וסמנים מזהים ללא טשטוש. עוד נאמר כי משרד המשפטים פנה בנושא מספר פעמים למשטרה, וזו הסכימה כי החמורים היו אסורים לפרסום. המבקר אף מציין כי דוברות המשטרה לא פעלה בשנים האחרונות לאתר פרסומים אסורים מחקירות.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה כי "המשטרה מברכת על דו"ח מבקר המדינה ותפעל ליישום הנושאים העולים בו. יתרה מכך, חלק ניכר מההערות שעלו בדו"ח המבקר, נבחנו ואומצו ע"י המשטרה עוד בטרם פרסומו, במסגרת תהליכי בקרה ולמידה אותם מקיימת המשטרה תדיר. דוח הביקורת מעלה סוגיות חשובות ומרכזיות אשר רובן ככולן מצויות על סדר יומה של המשטרה וזוכות לקשב ארגוני רב מזה תקופה ארוכה".