מחקר: חיסון לשעלת יעיל יותר לנשים הרות

חיסון למחלה שניתן בגיל 13 הוא בעל "יעילות מינימלית" • למרות הנתונים החדשים, במשרד הבריאות לא משנים את מדיניות החיסון בקרב תלמידי כיתה ח'

צילום אילוסטרציה: Gettyimages ,
צילום אילוסטרציה: Gettyimages

על רקע עלייה של 400 אחוזים בתחלואה בשעלת בישראל, מחקר חדש מצא כי חיסון השעלת הניתן בגיל 13 הוא בעל "יעילות מינימלית וזניחה" בהפחתת תחלואה, וממליץ למשרד הבריאות לשקול לבטל את החיסון. עם זאת, המחקר מצא כי לחיסון נשים הרות תרומה גדולה להפחתת תחלואה ואשפוזים בקרב תינוקות.

שעלת היא מחלה זיהומית שמתבטאת בהתקפי שיעול קשים וממושכים הנמשכים שבועות. סיבוכי המחלה הם דלקת ריאות, פרכוסים ואף מוות. ב־2016 דווח בישראל על 1,649 חולים בשעלת וב־2017 היו 500 מקרים, מהם בין 50 ל־100 מקרים בקרב תינוקות עד גיל שנה. כמו כן בשנים האחרונות דווח גם על מספר מקרי מוות משעלת בתינוקות מתחת לגיל שנה, כאשר שיעור המקרים בישראל גבוה פי 2 עד 4 בישראל מאשר בארה"ב.

את המחקר ערכו ד"ר דן ימין והדוקטורנט דין לנגסם מאוניברסיטת תל אביב, יחד עם ד"ר אמיליה אניס ממשרד הבריאות וד"ר ארז שמואלי והוא יוצג ביום רביעי הקרוב בכנס השנתי של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות ויעסוק ברפואת משפחה.

החוקרים מצאו שמאז שנת 2000 שיעור המקרים עלה פי 4. עוד נמצא כי חיסון נשים הרות תורם להפחתת תחלואה ב־50 אחוזים. המחקר מעלה כי אם יוקדם חיסון הדחף של גיל 7 לגיל 6, הדבר יפחית ב־ 9 אחוזים את ביקורי הרופא ובכ־3.5 אחוזים את האשפוזים.

"ניתוח המודל מראה שהחיסון שניתן בגיל 13 הוא בעל יעילות מינימלית בהפחתת התחלואה. זאת, מכיוון שחלק ניכר מהמחוסנים בגיל זה עדיין מוגנים בזכות החיסון שניתן בגיל 7, וכן שהשפעת חיסונם בהפחתת התחלואה ליתר קבוצות הגיל היא זניחה. מנגד, עידוד חיסון נשים הרות הוא כדאי יותר, מכיוון שהוא עשוי להפחית את התחלואה בילדים עד גיל שנה, שלהם הסיכוי הגבוה ביותר לסיבוכים", אומר ד"ר ימין, "לכן המלצתנו היא לבחון מחדש את המדיניות הנהוגה היום, שבה מחסנים ילדים בגיל 13, ולהגביר את שיעור ההתחסנות בקרב נשים הרות". 

ממשרד הבריאות נמסר: "נעשו מספר עבודות בנושא זה והתשובות נסמכות על התוצאות של כל העבודות. לא נשקל לבטל את הדחף בכיתה ח'. על פי הערכת תוכנית החיסונים בישראל שבוצעה לאחרונה, נמצא שהדחף יעיל במניעת תחלואה בקרב ילדי השנתונים שמקבלים אותו, ולאור זאת יש חשיבות בהמשך המתן. באחת העבודות האחרונות נמצא שמתן דחף לילדים בגיל 6 במקום בגיל 7 עשוי להפחית את כמות ביקורי הרופא בכ־9 אחוזים. בשלב זה תוכנית החיסונים נותרת בעינה. זאת נוסף על הנחיית המשרד לחסן נשים הרות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר