מתי וכיצד יוציא האיראנים לפועל את הנקמה? "האיראנים גיבשו תוכנית נקמה בישראל על רקע התקיפות המיוחסות לאחרונה בסוריה", כך הצהירו אמש (ראשון) במערכת הביטחון. בשיחה עם "ישראל היום" ניסו גורמים המכירים היטב את היכולות האיראניות להסביר מתי תגיע הנקמה, וגם כיצד תתבצע.
תא"ל במילואים יוסי קופרווסר חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, ששימש בעבר כראש חטיבת המחקר באמ"ן וכמנכ"ל המשרד לעניינים אסטרטגיים, אמר: "יש לאיראן מגוון רחב של טילים בטווחים שונים, חלק נרחב מהם הועבר לחיזבאללה. מה הטילים שבשליטתם אני לא יודע. יש לאיראנים טילי פאתח 110 שהם יחסית מדויקים, יש להם טילים יותר ארוכים שלא צריכים להביא אותם לפה – כמו הזילזל. חוץ מהטילים ארוכי הטווח (מעל 200 ק"מ), אין משהו שהם לא נותנים לחיזבאללה, כי שם צריכים את הטילים בטווח בינוני".
תא"ל במילואים יוסי קופרווסר // צילום: יהושע יוסף
עוד הוסיף תא"ל במילואים קופרווסר: "כל הזמן איראן אומרת שמותר לה להגיב, אבל לא ראיתי איום ממוקד, אלא רק איומים בסגנון של 'נגיב בזמן ובמקום'. ברור שצריכים להיות ערוכים מול כל האפשרויות. אני מניח שחלק מהפעילות המיוחסת לצה"ל בעומק סוריה, כנראה קשורה לניסיונות למנוע מאיראן את היכולות האלו. אם יש לצה"ל מידע ספציפי, הוא לא צריך לחכות שיקרה משהו. האיראנים מנסים ליצור בסיס משל עצמם בסוריה כדי לפעול נגד ישראל, כפי שעשו עם אותו מל"ט בפברואר".
טיל איראני // צילום: דובר צה"ל
"הניסיון לבנות בסיס מל"טים כזה טופל כנראה", הוסיף תא"ל במיל' קופרווסר, "האם המתקפות ליד חאלב וחאמה קשורות לניסיון לפגוע בתשתיות חדשות? יכול להיות. האיראנים לחוצים מעט גם סביב כל מה שקורה עם תוכנית הגרעין, לכן הם רוצים אולי להמחיש שכל פעולה משמעותית נגדם, בייחוד בנושא הגרעין, תהיה מסוכנת. יכול להיות שיש ניסיון ליצור הרתעה מול המערב, כדי לשכנע את המההסים שלא לפגוע בהסכם הגרעין. לא בטוח שזה יעבוד".
"האיראנים לא חייבים לפעול באמצעות חיזבאללה"
פרופסור עוזי רבי, ראש מרכז משה דיין ללימודי המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב, הסביר קודם כל היכולות של האיראנים: "כאן באזור יש לאיראנים את טילי השיאהב הקטנים. אני סבור שבגלל שהם לא רוצים מלחמה כוללת, אבל רוצים להראות שיש להם איך לנקום, הטווחים הנוגעים לצפון הארץ נכונים. כך גם אומרים ברשת הפרסית. אני חושב שיש כאן הפצה מכוונת, שמכינים את הציבור האיראני".
פרופסור עוזי רבי // צילום: גדעון מרקוביץ'
לגבי מועד התקיפה אמר פרופסור רבי: "נראה שהאיראנים החליטו לפעול בחלון שבין ה-6 ל-12 במאי (הבחירות בלבנון והכרזת טראמפ בנוגע להסכם הגרעין, א"ג). האיראנים כרגע נמצאים במקום בעייתי כי יש עליהם לחץ מצד האיחוד האירופי, והם שומעים את זה מהרוסים, למתן עמדות ולהצהיר שהם מוכנים לפתוח חלק מהסעיפים או ליצור הסתייגויות. מי שלוחצים הם אלו אנשי משמרות המהפכה - שאנשיהם נפגעו - שרוצים ליצור מצב של 'שן תחת שן, עין תחת עין'. סוג של חוקי חמורבי".
פרופסור רבי הסביר כי הרצון לנקום נוסע גם ממאבק פנימי המתרחש ברפובליקה האסלאמית: "הממשל האזרחי רוצה להגיע לעניין של הסדרה, ולכן כדי להציב אותו כגורם לא לגיטימי, אנשי משמרות המהפכה רוצים להגיב. ההיגיון שלהם הוא זה הישרדות של משמרות המהפכה. מבחינתם יהרגו כמה בסוריה, בלבנון, זה לא מה שמזיז להם. אנחנו נמצאים מול הראש האיראני שבנוי על כמה שכבות. רק כעת, הם נמצאים פה, ולא חייבים לפעול באמצעות חיזבאללה. אנחנו מבינים היטב שזה קרוב. אם אני האיראנים, הייתי הולך על "זילזאל". הם רוצים ליצור תמונה סטרילית – אומנם עם הרוגים, אבל בפגיעה שתהיה מכוונת לבסיס".
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!