לצד איסוף הקולות שלכם לבחירת השיר הישראלי לאירוויזיון הטוב בכל הזמנים (כנסו להצביע
כאן!) ורגע לפני שנטע ברזילי תנסה לכבוש את במת האירוויזיון בליסבון (חצי הגמר יתקיים ב-8 במאי) בתקווה שתשמח את
המהמריםעליה למקום הראשון, בדקנו עם נציגי העבר של ישראל באירוויזיון מה השיר האהוב עליהם ביותר שישראל אי פעם שלחה לתחרות, ולאיזה שיר הם פחות התחברו.
בחלק הראשון של הפרויקט גילינו מהו השיר הישראלי לאירוויזיון האהוב ביותר על שליחי ישראל לאירוויזיון בעצמם, ובחלק השני ניתחו הנציגים שלנו את סודות ההצלחה של ישראל בתחרות האירופאית. כעת הגיע תור המאפיין הנוסף של שירי האירוויזיון – הטראש, הביזאר והשערורייתי.
באו לעשות שמח. רועי צ'יקי ארד // צילום: לירון אלמוג
אם תשאלו את רועי צ'יקי ארד, חבר להקת "פינג פונג" שהופיעה באירוויזיון בשנת 2000 עם השיר "שמח", יש שני מועמדים ראויים לשיר האירוויזיון האהוב ביותר: "בהרבה שירי אירוויזיון יש תחושה של ניסיון לנקום על השואה שהייתה על אדמת אירופה. השירים 'אי שם' ו'דיווה', עם כל ההבדלים ביניהם, מלאי תקווה וחיוניות ועם מוטיב טראשי בריא".
אגב פינג פונג, עד היום שליחתה של הלהקה לאירוויזייון נחשבת למעוררת מחלוקת בלשון המעטה. הלהקה, שהניפה בעת ההופעה בשוודיה דגלי ישראל וסוריה וקראה לשלום בין שתי האומות, עוררה פרובוקציה ותרעומת לא קטנים. רשות השידור אסרה על הלהקה להופיע עם הדגלים, אך חברי הלהקה איימו לחזור לארץ ולא להופיע בתחרות. הרשות אף ביקשה מהמארגנים של האירוויזיון לפסול את הלהקה בטענה שהיא אינה מייצגת את ישראל, אך כידוע זה לא קרה. בסופו של דבר השיר "שמח" סיים את התחרות במקום ה-22 עם שבע נקודות בלבד. לאחר התחרות, ועידת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת הצהירה כי הביצוע היה ביזיון ובושה למדינת ישראל.
גם נציגי העבר של האירוויזיון, כמו משה דץ, מורן מזור, חובי סטאר, מיי פיינגולד וליאורה, לא ממש שמחו מהשיר "שמח". "הוא לא היה מתאים ולא ראוי ולא רק לאירוויזיון", אומר משה דץ. "הזדעזעתי ממנו", מוסיפה פיינגולד. "מעבר לאיכות הירודה של השיר ומהתלבושות, הוא נראה לי פרובוקטיבי בלי שום הצדקה".
חבר הלהקה רועי ארד, יוצא להגנת השיר והביצוע: "השערורייה, המחלוקת והערעורים הם חלק ממסורת האירוויזיון, כך שנחמד להיות שומרי מסורת. ממליץ לכולם לראות את הסרט 'סיפור שמח' שנמצא ביוטיוב על ימינו באירוויזיון ולקבל פרופורציות. היינו צעירים ויפים ורצינו שלום ושמחה. מדהים שדבר כזה יכול לזעזע. חיים רק פעם אחת ולא שווה לכעוס".
חובי סטאר טוען שהדרך לניצחון תלויה בטעם של הקהל: "בדרך כלל, כשהקהל מעורב בבחירה, כמו שקורה ב'הכוכב הבא', אנחנו יותר משחקים אותה בתחרות. זה פחות עבד כשהמדינה בחרה מי הנציגים".
אבי טולדנו טוען מצדו שאין דבר כזה טעות בבחירת השירים: "אני לא חושב שיש שירים שלא היינו צריכים לשלוח. זה תלוי בהרכב של המשתתפים באירוויזיון. לפעמים משהו שנראה לך אאוטסיידר דווקא מפתיע, ולפעמים אתה שולח שיר שנראה לך חזק ואף אחד לא שם לב אליו. אי אפשר לצפות לתוצאות של התחרות. צריך ללכת עם האמת שלנו ועם מה שהכי מייצג אותנו".
ובנימה אופטימית זאת, כל שנותר לנו הוא לאחל לנטע ברזילי הצלחה ענקית בחצי הגמר ביום ג' (8.5.18), אז גם נחשוף את תוצאות הפרויקט "הטוב, הרע והביזאר".
• הצביעו עכשיו בפרויקט "הטוב, הרע והביזאר"
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו