מסר ברור: "איראן תיסוג מהסכם הגרעין אם ארה"ב תעשה זאת", כך אמר היום (חמישי) עלי אכבר ולאייטי, יועצו לענייני חוץ של המנהיג העליון עלי חמינאי.
שר החוץ האיראני, מוחמד זריף, אמר היום בסרטון וידאו בשפה האנגלית כי "איראן לא מוכנה לדון מחדש בהסכם הגרעין או לקיים מו"מ בנוגע להסדר לתוספות". בנוסף, הצהיר זריף כי איראן "עומדת נגד הבריונות של ארה"ב, שדוחקת במדינות אחרות לשנות את ההסכם".
זריף המשיך לתקוף את ארה"ב: "היא הפרה את ההסכם שוב ושוב בעוד שהאו"ם קבע, ב-11 פעמים שונות, כי איראן עומדת בהסכם". עוד אמר זריף, בהתרסה כלפי נשיא ארה"ב טראמפ: "כשאתה בונה בית ומעביר את המשפחה שלך או כשאתה הורס אותו על מנת לבנות גורד שחקים, אתה לא יכול לבוא אחרי שנתיים ולבקש לשנות את המחיר".
לברוב: "המידע מוכר"
שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, התייחס היום לחשיפת ארכיון הגרעין האיראני על ידי ראש הממשלה נתניהו, והטיל ספק רב באיכות הממצאים.
"אני מעריך שזה מידע לא מעודכן", אמר לברוב בנוגע לטענת ישראל כי איראן חידשה את מאמציה להשיג נשק גרעיני, חרף ההסכם שנחתם ב-2015. לברוב הוסיף כי המסמכים שנחשפו היו ידועים לסוכנות לאנרגיה אטומית (IAEA) ונלקחו בחשבון. "המומחים שהשתתפו בניסוח הסכם הגרעין והפרשנים שאני שומע טוענים כי שהמסמכים האלו כנראה מתייחסים לפעילות ישנה של איראן".
"אם לישראל או למדינה אחרת יש מסמכים שאיראן חידשה את מאמציה להשיג נשק גרעיני, אז שיעביר את המסמכים האלו לסוכנות לאנרגיה אטומית", הוסיף לברוב. בניגוד לרוסיה – בעלת בריתה של איראן – מדינות אחרות מתייחסות ברצינות לחשיפת הארכיון. הבית הלבן הודיע כי המידע שנתניהו הציג "חדש".
משרד החוץ הצרפתי הודיע כי "המידע שחשף נתניהו מדגיש את הצורך בהסכם ארוך טווח". נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שטען כי "נתניהו העביר לעולם את המסר הנכון", יודיע אם הוא נסוג מהסכם הגרעין ב-12 במאי. כל ההערכות גורסות כי נשיא ארה"ב אכן ייסוג מההסכם, זאת למרות הלחץ של מעצמות אירופה (בריטניה, צרפת וגרמניה) שלא לעשות כך.
הבוקר הזהיר גם מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, כי "פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין עלולה להוביל למלחמה". בראיון ל-BBC אמר מזכ"ל האו"ם כי ההסכם האיראני הוא "ניצחון דיפלומטי חשוב" ויש לשמור עליו. "אל לנו לסגת מההסכם, אלא אם כן יש לנו חלופה טובה יותר." אמר והוסיף, "אנו עומדים מול זמנים מסוכנים".
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו