פרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי) הגישה ערעור על החלטת בית הדין לעררים להכיר באריתריאי שערק מצבאו כפליט. הערעור הוגש לבית המשפט המחוזי בעיר בתחילת השבוע.
האריתריאי, ששמו נאסר לפרסום, ערק מהצבא והגיש בקשה להכרה כפליט לרשות ההגירה והאוכלוסין. לאחר שזו דחתה את פנייתו, עירער לבית הדין לערערים ובפברואר השנה החליט בית הדין לקבל את בקשתו ולהכיר בו כפליט בעל זכויות של תושב ארעי.
בית הדין לערעורים קבע כי עריקה מצבא אריתריאה היא עילה למתן מעמד של פליט. "יש חשש מבוסס היטב לרדיפה בשל דעה פוליטית המיוחסת לו על ידי שלטונות ארצו, כתוצאה מעריקתו משירות צבאי", נקבע בפסק הדין.
אלא שבפרקליטות טוענים בערעור כי ישראל כלל לא מרחיקה את נתיני אריתריאה חזרה למדינתם ומכל מקום ההכרה בו כפליט היא שגויה.
נציגי המדינה מסבירים כי תנאי בסיסי לקבלת מעמד של פליט הוא רדיפה על רקע של גזע, דת, אזרחות, השתייכות לקבוצה חברתית או מדינית מסוימת וכי עריקות מהצבא כשלעצמה אינה עילה למתן מקלט מדיני.
המדינה ממשיכה ואומרת כי בחינה מדוקדקת של גרסת העריק מעלה כי הוא ערק מצבא אריתריאה מטעמים שאינם קשורים בפעילות פוליטית, אלא מטעמים כלכליים - רצון לעבוד ולעזור למשפחתו, ובשל תנאי השירות, ומשום שלא רצה להמשיך לחיות באריתריאה.
"כך, לדוגמה, כשנשאל מדוע לא שב לשירות צבאי לאחר חופשה השיב: 'בגלל שהיו לנו בעיות במשפחה... אין מישהו שיכול היה לעבוד ולפרנס אותם'", נכתב בערעור המדינה." וכן הוסיף "אבי, הבריאות שלו לא טובה".
עוד כותבים נציגי הפרקליטות בערעור כי "כאשר נשאל המשיב, בראיון, מדוע ניסה לעזוב את אריתריאה, השיב: "אין שום דבר באופן כללי שהוא משמח, אין עצמאות, אין דמוקרטיה וחופש. אתה לא יכול לבקש משהו לעשות. לכן ניסיתי לחצות את הגבול ונתפסתי. הייתי בכלא ואז שוחררתי".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו