מועצת זכויות האדם: הגיע הזמן לשים קץ לפארסה

מאורעות סוף השבוע מוכיחים שמועצת זכויות האדם באו"ם איבדה את זכות קיומה • על ארה"ב ואירופה להקים גוף חדש שיממש את המנדט המקורי של האו"ם

צילום: אי.אפ.פי // מועצת זכויות האדם של האו"ם

בעוד שההטיה האנטי ישראלית באו"ם ובמוסדותיו היא דבר ידוע, אין גוף בו היא בולטת לרעה כמו בגוף המתקרא "מועצת זכויות האדם", גוף שעושה בדיוק את ההיפך משמו. מאורעות סוף השבוע האחרון מוכיחים שהמועצה הזאת איבדה לא רק את הלגיטימציה שלה, אלא את זכות קיומה. האם מישהו באמת חושב שמועצה בה חברות אפגניסטן, אנגולה, קובה, ונצואלה וקטאר תפגין מחויבות כלשהי לזכויות אדם?

המועצה מוטית מעצם הכתוב בתקנון שלה. בעוד שכל הפרות זכויות האדם בעולם מטופלות תחת סעיף 4 בתקנון, לישראל ייחדה המועצה סעיף מיוחד – סעיף 7, המחייב אותה לדון בדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון מדי שנה.  

בסוף השבוע האחרון שוב התכנסה המועצה לדיון האנטי-ישראלי הקבוע שלה וקיבלה חמש החלטות אנטי-ישראליות. במקביל, מדינות כמו איראן, סוריה וצפון קוריאה זכו כל אחת להחלטה אחת בלבד.

אם מישהו היה זקוק להוכחה שהמועצה מנותקת מהמציאות ואין לה שום קשר לזכויות אדם, הוא קיבל אותה בהחלטה עסקה בהפרות זכויות אדם במה שהיא מכנה "הגולן הסורי הכבוש". כנראה שמי שיושב בבתי הקפה של ג'נבה מאמין שמצבם של תושבי רמת הגולן היה טוב יותר תחת שלטון שטובח באזרחיו ומפעיל נגדם נשק כימי, ולא תחת השלטון שמעניק לאותם אזרחים של מדינת אויב טיפול רפואי וסיוע הומניטרי. 

הגיע הזמן לשים קץ לפארסה של מועצת זכויות האדם. תגובתה של שגרירת ארצות הברית באו"ם, ניקי היילי להחלטות אחרונות והגדרתה את המועצה "טפשית ואינה ראויה לשמה" מראה שסבלנותה של ארה"ב פוקעת.

ארה"ב כבר הוכיחה בעבר שהיא לא נרתעת מהובלת מהלכים רדיקליים, כאשר הובילה את סגירתה של נציבות זכויות האדם והחלפתה במועצה הנוכחית לפני למעלה מעשור, והרקורד של ממשל טראמפ ביחס לאו"ם מוכיח שהוא לא רק מאיים, אלא גם מקיים ומעניש ארגוני או"ם שפועלים כנגד ארה"ב, ערכיה ובנות בריתה.

כך למשל הוא קיצץ 65 מיליון דולר בתקציב אונר"א. על ארצות הברית ומדינות אירופה לקום ולעשות מעשה – להפסיק להיות עלה תאנה המלבין את חטאי המועצה, להשאיר את מועצת זכויות האדם לאלה שמפירות אותן ולהקים גוף חדש שיממש את המנדט המקורי של האו"ם ברוח מגילת זכויות האדם – גוף שיקדש זכויות אדם ולא יחלל אותן.

 

רון פרושאור הוא ראש מכון אבא אבן לדיפלומטיה במרכז הבינתחומי הרצליה, לשעבר שגריר ישראל באו"ם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר