חג הפסח בפתח ועמו יתרונות רבים כמו חופשה ארוכה, מטעמים שונים, תחושת משפחתיות ועוד. אך עבור נשים בהריון, מדובר בתקופה מאתגרת מבחינת תזונה המשפיעה באופן ישיר על הגוף שלהן, שחווה הכל בצורה קיצונית יותר. ואם זה לא מספיק, הן צריכות להימנע ממאכלים שונים שאינם בריאים להן או לעובר בתקופה רגישה זאת.
על מנת להקל על הגוף בתקופת החג ולעבור אותו בצורה מהנה, אספנו את המכות התזונתיות של נשים בהריון בפסח, על מנת שידעו מה מומלץ להן לאכול, מה קורה לגופן ועל אילו מזונות כדאי לדלג.
איך מתמודדים עם המצות?
בפסח אנחנו מחליפות את מבחר הלחמים השונים והמגוונים במצות עם ערך קלורי גבוה, לרוב המצות אינן משביעות כמו לחם, הן מכילות מעט סיבים תזונתיים והגרוע מכל, הן יכולות לגרום לעצירות וכבדות על הקיבה. כמובן שקשה מאוד להימנע מאכילת מצות בחג, אך אפשר לאכול אותן במידה וכמו כן, להקפיד על שתייה מרובה של מים.
מצברייט ושאר החברים בחגיגת הטיגון של פסח
מאכלים מטוגנים אמנם לא מככבים בסדר פסח עצמו, אך בשאר ימי החופשה ניתן להריח באוויר את ריחות הטיגון של המטעמים השונים והמסורתיים, משניצל בציפוי קמח מצה ועד המצברייט או בשמו הישראלי מצה- ביצה. אוכל מטוגן ועתיר בשומן הוא האויב מספר 1 של צרבות. השתדלו לצמצם את הטיגון בעת הכנת האוכל והעדיפו שיטות כמו אפייה, בישול או אידוי. טעם האוכל לא נפגם ואתם חוסכים מעצמכם שומנים מיותרים לצד צרבות.
הקפידי על שתייה יחד עם המצה // צילום: GETTY
איך את יכולה להימנע מעצירות?
עצירות היא תופעה נפוצה במהלך הריון, זאת בשל התהליך הטבעי בגוף של האטה בתנועת המזון העובר דרך מערכת העיכול. האטה זו מאפשרת מיצוי מקסימלי של רכיבים מזינים מתוך המזון הנעכל. בנוסף, צריכת ברזל אשר צריכה לגדול בזמן ההריון, עשויה לתרום לעצירות.
כדי לצמצם את הסיכוי שתחווי עצירות, הקפידי על שתייה מספקת, מומלץ לשתות מים במהלך הארוחות וביניהן.
רצוי להקפיד על שתייה של לפחות שני ליטרים נוזלים ביום. הגדילי בהדרגה את כמות הסיבים בתזונה שלך על ידי מזונות כגון תפוח אדמה, בטטה, ברוקולי וגזר, אגוזים המאפיינים את החג, תאנים, תפוחים, בננות ותפוזים. בנוסף, מומלץ לבצע פעילות גופנית כדי לקדם תנועת מעיים סדירה.
פיקניקים ו"על האש" למיניהם
בפסח מזג האויר כבר נעים וריבוי ימי החג כולל גם מפגשים משפחתיים או עם חברים של פיקניקים וארוחות על האש.
על האש זו בהחלט אופציה שיכולה להיות מזינה ובריאה. מומלץ לשים על הגריל ירקות – ניתן להכין כשיפודים, אפשר להכין חציל שלם עם מעט מלח גס, לא להגזים עם הבשר ולבחור נתחים בשר רזים יותר, דווקא לאכול יותר דגים, שיפודי עוף.
המנעי משלל מרינדות עתירות קלוריות. תיבול קל יעשה את העבודה. היו ערניות לגבי שטיפה וחיתוך של מזונות שדורשים תנאים תברואיים שלא תמיד קיימים בחוץ/בטבע. הקפידו לא לאכול מזונות רגישים שלא נשמרו בקירור.
כך תתמודדי עם ליל הסדר
ראשית, הגיעי לסדר פסח בהחלטה כי את לא מתכוונת לאכול יותר מידי ולהכביד על הקיבה. אחרי שהגעת להחלטה, תכנני את היום מראש ואכלי בצורה מסודרת.
אכלי ארוחות קטנות וקלילות במהלך היום כדי לא להגיע לארוחת החג מורעבת ועל מנת להצליח לאכול במידה וכמו כן, על מנת להקל על תהליך העיכול, שישפיע באופן ישיר על העומס בקיבה ומשם על הוושט.
טיפ נוסף שיסייע בזמן הארוחה הוא לאכול בקצב איטי, אכילה מהירה מדי מאד מכבידה על הקיבה ויכולה אף לגרום לצרבות, ולכן כדאי לאכול בקצב מבוקר ולעשות עצירות והפסקות מידי פעם.
נורות אדומות: המאכלים שלא כדאי שתאכלי בסדר פסח ובמהלך החג הם דג מלוח/כבוש, כבד קצוץ וסלטים המכילים מיונז.
הכותבת היא מנהלת מדעית באבוט, יצרנית סימילאק
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו