הנץ של טראמפ: הכירו את מזכיר המדינה החדש

בוגר ווסט פוינט והרווארד, איש עסקים, חייל וראש ה-CIA • מייק פומפאו מתנגד להסכם עם איראן, תומך בסנקציות על צפון קוריאה אך חולק על הנשיא בנושא רוסיה

מזכיר המדינה הנכנס פומפאו // צילום: אי.פי.איי // מזכיר המדינה הנכנס פומפאו // צילום: אי.פי.איי ,
מזכיר המדינה הנכנס פומפאו // צילום: אי.פי.איי // מזכיר המדינה הנכנס פומפאו // צילום: אי.פי.איי

לאחר חודשים של חוסר הסכמה ואמירות קשות משני הצדדים, החליט נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ להחליף את מזכיר ההגנה שלו, רקס טילרסון בראש ססוכנות הביון מייק פומפאו.

פומפאו בן ה-54 מחזיק רקורד מרשים של עשייה. לוחם לשעבר, איש עסקים וחבר קונגרס מטעם המפלגה הרפובליקנית, אם יאושר מינויו של פומפיאו על ידי הסנאט, יוטלו על כתפיו שני האתגרים הדיפלומטיים הקשים ביותר של ארצות הברית, צפון קוריאה ואיראן.

פומפאו זכה לשבחים מהנשיא עם ההודעה על בחירתו לתפקיד, שהגדיר אותו כבעל: "אנרגיה אדירה ואינטלקט אדיר". טראמפ אף חזה כי פומפאו יהיה, "מזכיר מדינה נהדר באמת".

פומפיאו הוא בוגר האקדמיה הצבאית בווסט פוינט ואוניברסיטת הרווארד, שניים מהמוסדות היוקרתיים ביותר בצפון אמריקה.  הוא שימש נציג בבית הנבחרים מטעם מדינת קנזס במשך 3 קדנציות ונודע כמבקר חמור של מדיניות החוץ של ממשל אובמה, במיוחד ההחלטה על הגעה להסכם גרעין עם איראן.

חולק על עמדות הנשיא בנושא רוסיה, פומפאו בשימוע לפני הסנאט // צילום: איי.אף.פי
חולק על עמדות הנשיא בנושא רוסיה, פומפאו בשימוע לפני הסנאט // צילום: איי.אף.פי

חולק על עמדות הנשיא בנושא רוסיה, פומפאו בשימוע לפני הסנאט // צילום: איי.אף.פי

בניגוד לקודמו בתפקיד, פומפאו התנגד להמשך הישארותה של ארצות הברית בהסכם עם איראן וטען נחרצות שההסכם אינו הדרך לצמצם את שאיפותיה הגרעיניות של טהרן. 

מחויבותו למאבק בהסכם כה גדולה עד כי בשנת 2016, עם כניסתו לתפקיד יו"ר סוכנות הביון האמריקנית, צייץ פומפאו ברשת החברתית טוויטר: "אני מצפה בכיליון עיניים לביטולה של העסקה הרת האסון עם הספונסרית הגדולה ביותר של טרור בעולם". 

פומפיאו נחשב בוושינגטון כבעל עמדות ניציות והתבטא בעבכר בעד הגברת הזכויות של סוכניות הביון לבלוש אחר אזרחים ודרש פעולה תקיפה והחמרת הענישה נגד מדליפי מידע כמו אדוארד סנאודן. הוא הגן כל טכניקת "עינויי המים" וטען כי אין מדובר בעינויי של עצירים ושבויים.

בעוד נראה כי הנשיא ומזכיר המדינה הנכנס רואים עין בעין בהרבה נושאים כמו הגרעין האיראני והעמקת הסנקציות על צפון קוריאה, נראה כי שניים חולקים בדעותיהם בנשוא רוסיה.  במהלך שימוע בסנאט הביע פומפואו הסתייגות מחלק מעמדותיו של הנשיא בנושא השפעתה של רוסיה במזרח אירופה.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר