בית ספר למוזיקה

המהפך שמתכנן משרד החינוך: יוכפל מספר הקונסרבטוריונים ובתי הספר עם לימודי מוזיקה מתוגברים • מנכ"ל משרד החינוך: "אוכלוסייה רחבת היקף לא יכולה לממש את הפוטנציאל בגלל המחיר הגבוה של לימודי המוזיקה"

צילום: גטי אימג'ס ,
צילום: גטי אימג'ס

מערכת החינוך יוצאת בתוכנית חדשה שתכניס את המוזיקה לבתי הספר: יוכפל מספר הקונסרבטוריונים ובתי הספר המנגנים, ויתקיימו כינוסי שירה ונגינה.

לאחר ששנים הפנו אצבע מאשימה כלפי מערכת החינוך על כך שאינה מטפחת כישרונות צעירים, מתכננים במשרד החינוך מהפך בתחום המוזיקה. המטרה היא שהמוזיקה תיכנס ליותר ויותר בתי ספר, גם באופן מקצועי וגם בצורה חווייתית.

החינוך המוזיקלי יגבר בבתי הספר היסודיים, בדמות "בתי ספר מנגנים". בתי הספר ירכשו כלים מוזיקליים ובהם אורגנים, תופים, כלי פריטה, חלילים ועוד, והתלמידים ירכשו מיומנות בתחום. לצורך זה מגייסים במשרד מורים למוזיקה. במשרד מציינים כי מספר בתי הספר המוזיקליים זינק מ-‭166‬ ל‭422-‬ בתי ספר, וכיום כ-‭20‬ אלף תלמידים לוקחים חלק בפרויקט. במסגרת התוכנית החדשה צפוי מספר התלמידים לגדול ל-‭38‬ אלף, ולהשלים לא פחות ממהפכה מוזיקלית בבתי הספר.

"גילינו שמקצועות האמנות והמוזיקה לא נלמדים בהיקפים שאנחנו רוצים", אמר מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, "המשרד הלך במשך שנים להעמקה של לימודים עצמם. יש ילדים שיש להם פוטנציאל אחר ונטיית לב והם לא מוצאים את עצמם בבית הספר, לכן אנו מכניסים יותר מגמות לאמנות ומוזיקה. זה מחנך לריכוז ולאחריות ומלמד חברות: כולם צריכים להיות יחד. נוסף על כך זה מספק הרבה גאווה. בית ספר מנגן יכלול גם מקהלה ותזמורת. ראינו שרק מי שיש לו אמצעים יכול ללכת ללימודי מוזיקה, כי זה יקר, ואוכלוסייה רחבת היקף לא יכולה לממש את הפוטנציאל".

כהמשך לזה וכחלק ממדיניות של שר החינוך נפתלי בנט, שמו במשרד יעד כי מספר הקונסרבטוריונים יגדל בחמש השנים הקרובות ל-‭:85‬ במשך שנים היו 39 קונסרבטוריונים בלבד מפוקחים ומתוקצבים, וכיום יש ‭ 70‬ כאלה. כתוצאה מכך, יגדל מספר התלמידים שלומדים בקונסרבטוריונים מ-‭26,441‬ בשנה ל-‭38‬ אלף תלמידים. בין הרשויות שבהן הוכרו השנה קונסרבטוריונים חדשים אפשר למצוא את אור עקיבא, מעלות תרשיחא, נתיבות, צור הדסה, חולון, ירוחם, הוד השרון ומעלה אדומים.

במשרד החינוך גם מתכננים כינוסי נגינה ושירה שייערכו בכל המחוזות בארץ - האירועים יכללו הופעות של מקהלות בתי הספר, מגמות המוזיקה, תזמורות והרכבים מגוונים בקונסרבטוריונים. לצד זה, תלמידים בחטיבות הביניים ילמדו לראשונה מוזיקה, כאשר משרד החינוך יקצה שעות ייחודיות ל-‭60‬ חטיבות ביניים, והצפי הוא לגדול ל-‭110‬ חטיבות ולכ-‭3,300‬ תלמידים בחמש השנים הקרובות.

ומה בתיכונים? מתווה הבגרות במגמות המוזיקה ישתנה כבר משנת הלימודים הקרובה. לדברי בצלאל קופרווסר, מהפיקוח על החינוך המוזיקלי, "עד השנה תלמיד היה יכול להיבחן בבגרות ביחידת ההתמחות רק בתחום הקלאסי. כעת יוכנסו יחידות התמחות בג'אז ובפופ-רוק, ויוגדל חלקו של הביצוע במבחן הבגרות. המשמעות היא שתלמידים יוכלו לנגן בסגנונות שונים ובהרכבים שונים". נוסף על כך, הבגרות תהיה מקוונת: "באמצעות מחשב אפשר לעקוב אחר הקצב, להקליט, לראות ולשמוע את התווים. זה הולם את רוח המקצוע".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר