ראש הממשלה בנימין נתניהו יפנה לשר הדתות דוד אזולאי בבקשה למנות גורם חיצוני לרחבה המשותפת (עזרת ישראל), ולמעשה להדיח את רב הכותל, הרב שמואל רבינוביץ', מניהול המתחם, כך עולה היום (שני) בתשובת המדינה לבג"ץ.
"עמדת היועץ המשפטי לממשלה היא כי התקנות חלות גם ברחבת התפילה הדרומית (עזרת ישראל), הגם שהקביעה בדבר תחולתם מחייבת פעולות מסוימות מצד המדינה. עמדה זו מקובלת על ראש הממשלה, שהודיע ליועמ"ש כי לאחר סיום ביצוע הפעולות שמקדמת המדינה.. בכוונתו לפנות לשר לשירותי דת על מנת שישקול להעביר את הסמכות ביחס לרחבת התפילה הדרומית לגורם מקצועי בכיר מטעם משרד רה"מ", נמסר בתגובת המדינה.
לפני מספר שבועות דווח כי מהלך מסוג זה נרקם, אך כעת הוא הופך לרשמי. הקונסרבטיבים והרפורמים מיהרו לשגר הודעות שבהן בירכו על ההצהרה, ודרשו סמכויות לניהול המתחם.
"הודעת המדינה מאשרת שרחבת התפילה השוויונית היא חלק בלתי נפרד מאתר הכותל ושיש למנות לה ממונה מטעם הממשלה שאינו רב הכותל", אמר הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה הרפורמית בישראל. "לאור הפרשנות הזו אנו עומדים על כך שרחבת התפילה השוויונית תבנה באופן שייתן לה מעמד שווה לזה של רחבת התפילה האורתודוכסית, שהפעילות בה תתוקצב באופן דומה, ושנציגי ציבור המתפללים ברחבה זו ישולבו בוועדת ההיגוי, ממש כשם שנציגי הרבנות הראשית מיוצגים בקרן למורשת הכותל המערבי", אמר עוד.
"לא ליצירת רחבה סוג ב'". גלעד קריב // צילום: דודי ועקנין
אנו מקווים כי בעקבות הודעת המדינה, יעמדו שופטי בג"צ על הצורך לייצר הסדר של רחבת תפילה נפרדת אך שווה במעמדה ובתקציביה ולא יתנו יד ליצירת רחבה סוג ב' בעבור יהודים מסוג ב'", סיכם קריב.
גם ד"ר יזהר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית (קונסרבטיבית) בישראל בירך על ההודעה, אותה כינה דרמטית. "השורה התחתונה, כפי שסיכם אותה היועמ"ש, ברורה, חדה ובעיקר מבהירה היטב את האבסורד שבמצב הנוכחי. עזרת ישראל היא מקום קדוש. תפילה פלורליסטית ושוויונית בעזרת ישראל היא זכות חוקתית מוגנת. הגשמת הזכות הזו לא תתאפשר כשהממונה הוא רב הכותל, ועל כן יש לצמצם סמכותו רק לרחבה הצפונית של הכותל המערבי, ועל המדינה למנות ממונה אחר לעזרת ישראל. אי מינויו של ממונה כזה בהקדם, אומר היועץ מפורשות, עלולה לעלות לכדי אי-סבירות קיצונית".
"היועץ המשפטי לממשלה הרים כאן דגל אדום. הוא מבהיר לכל העותרים – ובכללם שלל הגורמים החרדים והחרד"לים, לרבות הרבנות הראשית שהגישה חוות דעת מטעמה – שאין עוד מקום למשחקים. זכות התפילה השוויונית ליד הכותל היא זכות חוקתית, והניסיונות להעלימה, להגבילה, לבזותה או לדחוק אותה אינם עולים בקנה אחד עם הזכות לחופש דת. היועמ"ש סלל לבג"ץ את הדרך לעגן הדברים במסמרות", אמר הס.