הנשיא טראמפ הצהיר כי יטיל השבוע מס של 25% על יבוא של פלדה וכ־10% על יבוא אלומיניום. את הדברים אמר הנשיא ביום חמישי בפגישה בבית הלבן עם בכירים בתעשיות הללו.
מייד לאחר שהדבר נודע בתקשורת הבורסות ירדו בחדות. ביום חמישי הדאו ג'ונס איבד 1.7%, הנאסד"ק וה־S&P 500 ירדו ב־1.7%. אך בעוד המדדים האחרים ירדו בחדות, מניות הפלדה והאלומיניום המקומיות בארה"ב זינקו. ביום שישי הדאו ג'ונס המשיך את הירידה וצלל ב־0.29%, בעוד הנאסד"ק התאושש ועלה ב־1.08% וה־S&P 500 עלה ב־0.51%.
לפני הידיעה על מסי יבוא הפלדה, צייץ הנשיא בטוויטר כי "תעשיות הפלדה והאלומיניום שלנו (ורבות אחרות) הושמדו במשך עשרות שנים של סחר לא הוגן ומדיניות רעה עם מדינות מרחבי העולם, אסור לנו לתת למדינה שלנו, לחברות ולעובדים לנצל עוד, אנחנו רוצים סחר הוגן וחכם!"
בתגובה לדברים פרסמה סין הודעה ובה אמרה שהיא "מודאגת מאוד" מהביקורת של ארה"ב על מודל הצמיחה של הכלכלה הסינית, ומהאג'נדה של הממשל החדש בנוגע ליחסי המסחר בין המדינות.
בשבת האיחוד האירופי הודיע כי הוא מתכנן לנקוט צעדים נגד מוצרים אמריקניים אייקוניים אם טראמפ יבצע את איומיו.
נשיא הנציבות האירופית, ז'אן־קלוד יונקר, אמר כי האיחוד יפעל להטיל מכסי מגן על מוצרים כמו מכנסי ג'ינס של חברת ליווייס, אופנועי הארלי דיווידסון ואפילו מיץ תפוזים שמיוצר בפלורידה.
המוצרים שהזכיר יונקר מיוצרים כמעט כולם במדינות רפובליקניות שהצביעו לנשיא טראמפ בבחירות האחרונות. "אם האמריקנים יטילו את המכסים הללו על פלדה ואלומיניום, אנחנו חייבים להתייחס למוצרים שלהם באותה דרך", אמר יונקר בראיון לטלוויזיה הגרמנית. "אנחנו חייבים להראות להם שגם אנחנו יכולים לנקוט צעדים"
"נמסה מכוניות אירופיות"
גם בארה"ב הביקורת על המהלך לא איחרה לבוא. מאמר המערכת של ה"וול־סטריט ג'ורנל" קרא למהלך "הטעות המדינית הגדולה ביותר של טראמפ כנשיא", והצהיר כי המהלך "יהפוך את ארה"ב לאי של מחירים גבוהים בתחום הפלדה והאלומיניום". ה"וושינגטון פוסט" הצהיר כי המהלך "יפגע בכל האמריקנים - כולל ארה"ב ותעשיית הפלדה".
בתגובה לאזהרות על מלחמת סחר, הגיב טראמפ בציוץ בטוויטר שבו אמר כי "כשמדינה (ארה"ב) מפסידה מיליארדי דולרים כמעט מול מדינה שהיא סוחרת איתה, אז מלחמות סחר הן דבר טוב, וקל לנצח בהן. דוגמה - כשאנחנו בפער של 100 מיליארד דולר מול מדינה מסוימת והם אומרים, לא נסחר איתכם יותר - אנחנו מנצחים בגדול. זה פשוט". אתמול ב־8 בערב הגיב טראמפ לאיומים של אירופה על מיסוי תוצרת ארה"ב ואמר: אם יימסו את התוצרת שלנו נטיל מכס על המכוניות האירופאיות שנשפכים לארה"ב כמו מים.
חשוב לציין כי ארה"ב היא יבואנית הפלדה הגדולה בעולם. אם סין תגיב בצעדים נגדיים על מוצרים אמריקניים, שתי המעצמות הכלכליות הגדולות בעולם יילחמו דה־פקטו במלחמת סחר.
פרופ' עומר מואב מהמרכז הבינתחומי בהרצליה ומאוניברסיטת וורוויק שבאנגליה אומר ל'ישראל היום כי "מדובר במהלך שיפגע בכלכלה האמריקנית, ביצירת משרות ובצרכן. ירוויח ממנו מגזר צר של יצרני פלדה ואלומיניום בארה"ב. פגיעה מתונה צפויה גם לשותפות הסחר של ארה"ב".
"ראשית", הוא מסביר, "מכס המוטל על חומר גלם פוגע ביצרניות המשתמשות בחומר הגלם ובכל צרכני המוצרים שעושים שימוש בפלדה ואלומיניום. שנית, יש קשר הדוק בין היצוא והיבוא, דרך מנגנון שער החליפין, וצמצום היבוא בהכרח יפגע ביצוא האמריקני, אפילו לפני פעולות התגמול הצפויות
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו