שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

תקווה להלומי קרב: תוכנית שיקום חדשנית

אגף השיקום במשרד הביטחון חושף תוכנית ייעודית ואינטנסיבית • המטרה: השתלבות מחודשת במעגל החיים, לימודים לרכישת מקצוע ואף ניהול זוגיות

הלוויה של לוחם שנפל במבצע "צוק איתן" // צילום: גדעון מרקוביץ' ,
הלוויה של לוחם שנפל במבצע "צוק איתן" // צילום: גדעון מרקוביץ'

אגף השיקום במשרד הביטחון החל להפעיל לראשונה תוכנית שיקום חדשה וחדשנית המיועדת לנכי צה"ל המתמודדים עם הפרעת דחק פוסט־טראומטית קשה ביותר בעקבות שירותם הצבאי. מדובר גם באנשים שלא הצליחו להשתלב במעגלי החיים. כך נודע ל"ישראל היום". 

מדובר למעשה בפיילוט שהחל לפעול לאחרונה באזור ירושלים ובשיתוף עם המרכז הישראלי לטיפול בפסיכוטראומה ("מטיב") של בית החולים הרצוג. אם הפיילוט יצליח, תורחב התוכנית לשאר אזורי הארץ. 

באגף השיקום במשרד הביטחון מטופלים כיום כ־4,000 נכי צה"ל המוכרים כמתמודדים עם פוסט טראומה, מתוך 57 אלף נכי צה"ל. 

12 צעירים המתמודדים עם פוסט טראומה קשה נבחרו להשתתף בתוכנית, מרביתם משתתפי מבצע צוק איתן, אך ישנם כאלה שהשתתפו גם במבצעי האינתיפאדה השנייה ובמלחמת לבנון השנייה. מטרתה של התוכנית, שתימשך עשרה חודשים, היא לאפשר לסובל מפוסט טראומה לייצר שינוי משמעותי בשלושה תחומים עיקריים: התמודדות עם הטראומה מהשירות הצבאי, התמודדות יומיומית והכלה מיטבית של תסמיני הפוסט טראומה ונקיטת צעדים מעשיים להשתלבות מחודשת במעגלי החיים השונים. 

מדובר בתוכנית אינטנסיבית, דבר שלא היה קיים קודם לכן באגף השיקום, ובמסגרתה ייפגשו המשתתפים על בסיס קבוע כמה פעמים בשבוע, יעברו טיפולים אישיים וקבוצתיים ויקבלו כלים שיסייעו להם להשתלב בחברה הישראלית, ללמוד, לרכוש מקצוע ואף לנהל זוגיות ולהקים משפחה.

מנהלת אגף השיקום במשרד הביטחון, תמר גלילי, מסבירה את משמעותה של התוכנית: "לא תמיד הצלחנו לעשות פריצת דרך בכלים שהיו לנו. בנינו תוכנית שמשלבת את הכלים השונים ולוקחת את כל היכולות והניסיון המצטבר של אגף השיקום עם הכלים שפותחו ב'מטיב', ובנינו מודל משותף של תוכנית מרוכזת ואינטנסיבית שתוקפת את הסימפטומים ואת הסבל אך גם את הבעיות התפקודיות ומספקת אמצעים לתרגם את זה לתוכנית פעולה. זוהי תוכנית שמשתמשת גם בשיטות טיפול חדשניות וממוקדות יותר מקודם". 

גלילי מסבירה מדוע נבחרו דווקא צעירים להשתתף בתוכנית: "אנחנו רוצים לעזור להם עכשיו, על מנת שיעברו עוד עשר שנים עד שהם יקבלו את העזרה הזאת. יש מאמץ לא לתת לשנים לעבור אלא לעשות כבר עכשיו את המאמץ המרוכז". ד"ר דני ברום, מנהל "מטיב", אמר כי "התוכנית החדשה שלנו נותנת תקווה לאוכלוסיית נכי צה"ל והלומי הקרב המתמודדים מדי יום עם קשיים משמעותיים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר