כולל משלוח

רגע לפני פורים, ועדיין אין לכם משלוח מנות? מיקי שמו מלמד להכין אוזני המן קלאסיות, ועוד שלוש עוגיות מנצחות

צילום: איתיאל ציון // אוזני המן במילוי פרג. חשוב להשאיר פתח במרכז כדי שהבצק לא ייסדק בזמן האפייה

אחד הדברים היפים בפורים הוא משלוחי המנות. אין כמו לאפות עוגיות קטנות ומתוקות ולחלק אותן לקרובים ולחברים. לכן התמקדתי השבוע בארבעה סוגי עוגיות, שאת כולן מקשטים באבקת סוכר, שהופכת כל עוגייה לחגיגית ומיוחדת. 

הראשון הוא כמובן אוזני המן עם פרג, כי אי אפשר לחגוג את פורים בלי אוזני המן. בנוסף, אחלוק איתכם מתכונים לשני סוגי עוגיות, שנהגתי להכין עם אמי בילדותי, כדי לשלב אותן במשלוחי המנות - עוגיות פילו עם אגוזים ועוגיות בצק פריך עם תמרים. המתכון הרביעי הוא של עוגיות מושלגות, שהילדות שלי אוהבות מאוד, ושבזכותן הן הפכו אצלנו מסורת פורימית שאי אפשר לוותר עליה. 

אוזני המן במילוי פרג

אלו אוזני המן עם בצק פריך שנמס בפה, מלית של פרג מבושל בחמאה ובחלב ותוספות קטנות של אגוזי מלך קצוצים וצימוקים. את הצימוקים ניתן להחליף באוכמניות, וגם את מלית הפרג אפשר להחליף בכל מלית שאתם אוהבים. 

החומרים למלית הפרג (לכ־30 אוזני המן): 

√ 240 מ"ל (1 כוס) חלב

√ 200 גרם (1 כוס) סוכר

√ 270 גרם (3 כוסות) פרג טחון טרי

√ גרידה מ־1/2 לימון 

√ 1 כפית תמצית וניל

√ 3 כפות אגוזים קצוצים

√ 2 כפות צימוקים

√ 50 גרם חמאה חתוכה לקוביות

√ 1 חלבון מביצה בגודל L 

לבצק: 

√ 200 גרם חמאה בטמפרטורת החדר

√ גרידה מ־1/2 לימון

√ 120 גרם (1 כוס) אבקת סוכר 

√ 1 ביצה בגודל L

√ 1 חלמון

√ 1 כפית תמצית וניל 

√ 420 גרם (3 כוסות) קמח מנופה

√ 5 גרם (1/2 שקית) אבקת אפייה 

√ קורט מלח

לקישוט:

√ אבקת סוכר 

מכינים את המלית: מחממים בסיר את החלב והסוכר על אש נמוכה־בינונית עד סף רתיחה, מוסיפים את הפרג, גרידת הלימון ותמצית הווניל וממשיכים בתהליך הבישול. מוסיפים את האגוזים והצימוקים תוך כדי בישול ומערבבים עד שמתקבל מרקם אחיד. מסירים מהאש ומוסיפים את החמאה עד שהיא נמסה בתוך תערובת הפרג החמה. מקררים לטמפרטורת החדר במשך כשעה, ומוסיפים את החלבון. מערבבים עד שמתקבלת תערובת פרג נוחה לעבודה ובעלת מרקם אחיד.

מכינים את הבצק: מערבבים את החמאה, גרידת הלימון ואבקת הסוכר במיקסר עם וו גיטרה עד שמתקבלת תערובת בעלת מרקם אחיד. מוסיפים את הביצה, החלמון, תמצית הווניל ומחצית מהחומרים היבשים, ומערבבים פעם נוספת חצי דקה. לאחר מכן מוסיפים את שאר החומרים היבשים ובוחשים זמן לא רב, עד שמתקבל בצק חלק ואחיד. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומכניסים למקרר לצינון לחצי שעה.

מחממים תנור לטמפרטורה של 190 מעלות. מרדדים את הבצק לעובי של חצי ס"מ וקורצים עיגולים בקוטר של 6 ס"מ. מניחים את מלית הפרג בעזרת כפית במרכז כל עיגול, מקפלים לצורת משולש ומהדקים. חשוב להשאיר פתח במרכז כדי שהבצק לא ייסדק בזמן האפייה. מסדרים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, במרווחים שווים, ואופים 12-15 דקות עד להזהבה קלה. בוזקים אבקת סוכר ומגישים. 

עוגיות פילו אגוזים

עוגיות קריספיות, קטנטנות ומהירות הכנה, עם ארומת קינמון מיוחדת. אפשר לשלב בתוך הבצק גם רחת לוקום בצורת גליל צר, שמניחים על גבי האגוזים. 

החומרים (לכ־35 עוגיות): 

√ 150 גרם (1/2 1 כוסות) אגוזי מלך טחונים דק 

√ 180 גרם (3/4 כוס) סוכר דמררה 

√ 1/2 כפית קינמון 

√ 6 עלי פילו מופשרים במקרר במשך הלילה

√ 60 מ"ל (1/4 כוס) שמן קנולה

לקישוט:

√ אבקת סוכר

מחממים תנור ל־180 מעלות. מערבבים בקערה את אגוזי המלך, הסוכר והקינמון. מניחים שני עלי פילו זה על גבי זה, מברישים את העלה העליון בשמן ומפזרים עליו שליש מתערובת האגוזים. מגלגלים את החלק הרחב של הבצק לגליל מהודק וצר. מכינים באותה הדרך שני גלילים נוספים. 

מעבירים את הגלילים לתבנית תנור אפייה מרופדת בנייר אפייה ופורסים בסכין חדה לעוגיות בעובי 3 ס"מ (לא חותכים עד הסוף כדי לא לקרוע את נייר האפייה). אופים 15 דקות עד להזהבה ומצננים היטב. מפדרים באבקת סוכר ומפרידים את העוגיות. 

עוגיות בצק פריך ותמרים. אפשר להוסיף אגוזים // צילום: איתיאל ציון

עוגיות בצק פריך ותמרים

הבצק שבעוגייה הזאת נימוח ורך והמלית עסיסית עם אגוזי מלך קצוצים (לא חובה). 

החומרים לבצק (לכ־40 עוגיות): 

√ 250 גרם חמאה רכה 

√ 150 גרם (1 גביע קטן) שמנת חמוצה 15% 

√ 4 חלמונים

√ 1 כפית תמצית וניל 

√ 420 גרם (3 כוסות) קמח רגיל 

√ 1 כפית אבקת אפייה 

למילוי: 

√ 500 גרם (1 חבילה) תמרים טחונים בוואקום 

√ 1/2 כפית קינמון 

√ 1/4 כוס אגוזי מלך קצוצים גס

לקישוט:

√ אבקת סוכר

מכינים את הבצק: במיקסר עם וו גיטרה מערבלים במהירות איטית־בינונית כ־3 דקות את החמאה עם השמנת החמוצה, החלמונים ותמצית הווניל עד שמתקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את הקמח עם אבקת האפייה בשני מחזורים ומערבלים עד שמתקבל בצק חלק ומעט דביק (אפשר להוסיף כפית מי זהר למלית בעת הערבוב). עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעה לפחות כי הבצק רך מאוד בסיום הלישה.

מחממים תנור לטמפרטורה של 170 מעלות ומכינים את המלית: מערבבים במעבד מזון את כל הרכיבים עד שמתקבלת תערובת אחידה ונוחה לעבודה.

ממלאים ואופים: מרדדים את הבצק על משטח מקומח למלבן בגודל 30X40 ס"מ ובעובי חצי ס"מ וחוצים לשני מלבנים בגודל 15X40 ס"מ. מורחים את מלית התמרים על גבי המלבן ומגלגלים לגליל. 

חוזרים על הפעולה בשאר הבצק, מניחים בתבנית על גבי נייר אפייה ופורסים לעוגיות בעובי שני ס"מ, כמעט עד הסוף. אופים כ־20 דקות עד להזהבה קלה. מצננים היטב, מפרידים את העוגיות ובוזקים אבקת סוכר.


עוגיות מושלגות. אחסון נכון ישמור על המראה המיוחד שלהן // צילום: איתיאל ציון

עוגיות מושלגות

עוגיות שוקולד עגולות בעלות קליפה קראנצ'ית, שנאפות עם אבקת הסוכר. חשוב לאחסן את העוגיות בכלי סגור כרבע שעה לאחר אפייתן כדי לשמור על טריותן ועל המראה הלבן שלהן. 

החומרים לעוגיות (לכ־40 יחידות): 

√ 150 גרם שוקולד מריר 

√ 25 גרם חמאה 

√ 2 ביצים בגודל L

√ 50 גרם (1/4 כוס) סוכר 

√ 40 גרם (1/4 כוס + 1 כף) קמח 

√ 50 גרם (1/2 כוס) אבקת שקדים 

√ 1 כפית תמצית וניל 

√ 1/2 כפית אבקת אפייה 

ממיסים את השוקולד עם החמאה בסיר על בן מארי. מערבלים במיקסר עם וו גיטרה במהירות בינונית את הביצים עם הסוכר. 

מוסיפים את תערובת השוקולד לתוך קערת המיקסר בהדרגתיות, מנמיכים את מהירות הערבול ומוסיפים את כל החומרים היבשים. ממשיכים בפעולת המיקסר רק עד שמתקבלת תערובת אחידה. 

מחממים תנור לטמפרטורה של 170 מעלות. מכסים את קערת המיקסר בניילון נצמד ומכניסים למקרר לכשעה. לאחר הקירור מגלגלים מהתערובת כדורים וטובלים אותם באבקת סוכר. מניחים את הכדורים בתבנית האפייה במרווחים של 2-3 ס"מ זה מזה ואופים 8-10 דקות. העוגיות טיפה מתרחבות ונסדקות במהלך האפייה. אפשר לזלף בסיום הערבוב את התערובת לכדורים קטנים ולהכניס למקרר לשעה ואז לגלגל באבקת סוכר. √

shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר