סיגריות ופעילות גופנית – הולכים ביחד?

אחת ולתמיד - אם אנחנו משקיעים באימונים, אבל חוטאים בסיגריות, האם אנחנו פוגעים בכושר הגופני שלנו? • כל מה שרציתם על הקשר בין כושר גופני לעישון

לא הולך ביחד? // צילום: gettyimages // לא הולך ביחד? // צילום: gettyimages

תמיד אמרו לכם המעשנים, או יותר נכון תמיד הציקו, כי סיגריות פוגעות בבריאות ובכושר הגופני בפרט. אבל קרוב לוודאי שרק הקשבתם, לא הפנמתם, שהנדתם בראשכם והמשכתם לעשן כי זה "עושה לכם טוב".

אם הכושר הגופני שלכם חשוב לכם ואתם רוצים להגיע לתוצאות טובות יותר, אז תפתחו את הראש ותתחילו לקרוא...

ראשית, מה שהכי חשוב שתדעו: הסיגריות פוגעות בעיקר בהפחתת כמות החמצן בגוף, וכיוון שלחמצן תפקיד חשוב בתהליך הפקת האנרגיה, אפילו ירידה קטנה בכמותו מהווה פגיעה רצינית בכשירות הפיזיולוגית של גופנו.

כמה עובדות והסברים על השפעת עישון הסיגריות על הכושר הגופני: 

• כמויות גבוהות של פחמן חד-חמצני מעישון מפחיתות את כמות החמצן הנספג לתוך הדם מהריאות: פחמן חד-חמצני, הוא אותו גז קטלני שמשוחרר על ידי אגזוזי הרכב ונמצא גם בעשן הסיגריות, הוא הפוגע העיקרי משום שהוא נספג שוב ושוב לתוך מחזור הדם. כאשר כמות הפחמן החד-חמצני בדם עולות, רמות החמצן יורדות. בנוסף, כמויות גבוהות של פחמן חד-חמצני בתוך הדם משבשות את השחרור של החמצן מהדם לתוך התאים, לכך יש השפעה אדירה על הלב ולתאי שריר אחרים (היכן שיש דרישה גבוהה לחמצן). כמו כן, כמויות גבוהות בדם של פחמן חד-חמצני מעישון גורמות לעיוות תפיסת הזמן, שיבוש ויזואלי והשפעות שליליות על הכושר ההכרתי. חמצן חשוב להפעלת כל תהליכי האנרגיה בגוף, לכן כל מכניזם שמעורב במעבר ובצריכת חמצן ייפגע בהפקת האנרגיה ומכאן ירדו הביצועים הספורטיביים.

•  שאיפת עשן הסיגריות משפיעה באופן מידיי על הנשימה, מגדילה את התנגדות נתיבי האוויר ומכאן מפחיתה את כמות החמצן הנספג לתוך הדם: שאיפת עשן הסיגריות מביאה להצרת מעברי האוויר במספר דרכים: שאיפת עשן הסיגריות יכול, תוך שניות, לגרום עלייה של פי 2 עד 3 בהצרת מעברי האוויר, בשיעור האוויר שיוצא ונכנס אל הריאות.

•  עישון גורם לנפיחות כרונית בממברנות הריריות שמוביל גם להתנגדות נתיבי האוויר: בזמן שהדרישה לחמצן עולה, כמו בזמן פעילות גופנית, הגדלת ההתנגדות מורגשת יותר. הפחתת קיבולת הריאות יכולה לגרום לכמות קטנה יותר של חמצן להגיע לנאדיות הריאה, גורמות לשיבוש בתחלופת גזים וכתוצאה מכך פחות חמצן נכנס לתוך הדם. הזפת בעשן הסיגריות מוסיף להתנגדות נתיבי האוויר. הזפת מכסה את הריאות, מפחית את גמישות שקי האוויר וגורם לספיגה קטנה יותר של חמצן במחזור הדם. זפת גם משפיע על מכניזם ההתנקות של הריאות, מרשה לחומרים מזהמים להישאר לצינורות הברונכליות ובריאות. הגברת הליחה והשיעול ונזק לסיליה (ה"שערות" שמעיפות חומרים מזהמים החוצה מן נתיבי האוויר) הן גם חלק מהתוצאות.

עישון מגביר את הדופק בעצימות נתונה של תרגיל או כל מאמץ גופני כלשהו: ההשפעה המשולבת של פחמן חד- חמצני והגדלת ההתנגדות של נתיבי האוויר גורמים ללב לעבוד חזק יותר במטרה לחפות על החוסר בחמצן שמגיע לשרירים. הניקוטין שבסיגריות פועל גם כממריץ, מגביר את הדופק ואת לחץ הדם, ומפחית את זרימת הדם דרך כלי הדם.

יש לציין כי גם חשיפה לעשן הסיגריות באופן פאסיבי, גם לפני וגם בזמן פעילות, משבש את הפעילות האתלטית.

אז אם הריח רע מהפה, השיניים הצהובות, הקמטים בעור ועוד כמה וכמה דברים לא נעימים כאלה, לא מספיקים לכם – דעו שהעישון מפחית סבולת פיזית ופוגע בביצועים הפיזיים במעשנים לעומת לא-מעשנים, ומגביר בנוסף עייפות בזמן ואחרי פעילות. בזמן שתרגול גופני יכול להעלות את צריכת החמצן המרבית ב-20%, עישון יכול להפחית את ההשפעה ב-10%. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר