ירון קנר: "אין תחליף להיכרות עם האחר"

עורך הדין מנסה לקדם חברה סובלנית באמצעות מרכז "הינם" • הנשיא ריבלין: "הדרך הנכונה" • פרויקט מיוחד: 70 ישראלים שנעים להכיר

צילום: אורן ב // עו"ד ירון קנר ,
צילום: אורן ב // עו"ד ירון קנר

תחושה של שליחות ורצון מתמיד לשפר את פני החברה הישראלית מניעים את עורך הדין ירון קנר, שייסד מסגרת ייחודית המאפשרת מפגש משמעותי בין אנשים מזהויות שונות דרך מסעות, שבמהלכם הם חיים בקהילות מחוץ לעולמם ולומדים להכיר את האחר.  קנר (50) הקים את מרכז "הינם", ארגון שדוגל בהיכרות מעמיקה בין שונים ככלי לקידום חברה סובלנית. אלפי אנשים עוברים במסלולי המרכז - מתלמידי תיכון ועד בכירי משרד ראש הממשלה. כולם חווים תהליך משמעותי ומסיימים את המסע עם תובנות חדשות על השונה מהם בחברה הישראלית.

"במהלך חיי הבנתי שכדי להכיר מישהו צריך לחיות איתו", מבהיר קנר הפעלתן. "זה היה נכון כשהייתי תלמיד הישיבה הגבוהה עטרת כהנים ברובע המוסלמי בעיר העתיקה בירושלים, שם הכרתי לראשונה את החברה הערבית בצורה קרובה. גם אחר כך, כאשר שירתי כלוחם וכמפקד ביחידת המסתערבים שמשון, הבנתי שצריך לחיות עם האוכלוסייה באופן מלא על מנת להכיר אותה לעומק. אני מאמין שאין תחליף להיכרות עם אחר בסביבה שלו על כל רבדיו, ובכלל זה המשפחה, המורשת הדתית, הקשיים, הילדים וארון הספרים. רק כך מפתחים יחס אנושי ואמפתי ורואים את האדם שמאחורי התיוג וההשתייכות המגזרית". 

נוסף על כך, קנר היה עיתונאי חוקר ומנכ"ל תחנת הרדיו החרדית "קול ברמה" וגם ניהל את המחלקה המשפטית של עמותת טבקה, המסייעת ליוצאי אתיופיה: "בכל הצמתים האלה ראיתי שהעבודה עם אחרים ממני מעשירה אותי ולא מאיימת עלי. היתה לי ההזדמנות לראות את העולם מהזווית שלהם. הכרתי אותם באופן קרוב בביקור בבתיהם ובשמחות שלהם, כך נוצרו קשרי חברות". 

נשיא המדינה רובי ריבלין 

את מרכז "הינם" הקים קנר לפני כשלוש שנים, כשהמטרה היא קידום חברה סובלנית ומכבדת דרך היכרות משמעותית בגובה העיניים: "החלטתי שכדי להכיר באמת, כדי לשבור את חומות הפחד והאיבה, אני חייב לגרום לאנשים לצאת מעולמם המוכר ולחיות חיים של אחרים, לפגוש את האחר בצורה בלתי אמצעית. זה לא בהכרח יפתור את כל המחלוקות, אבל השיח יהפוך מכבד יותר. פחות נשנא אחד את השני ונבין שמולנו יש אדם שלא שונה בהרבה מאיתנו. כאשר זה יקרה, היחס אל השונה יהיה אמפתי ואנושי יותר".

קנר מחולל שינוי של ממש בחברה הישראלית: "אנחנו מחפשים את הנקודה שבה היחס הופך אנושי למרות המחלוקות. ידיעה מונעת פחד, שהוא המניע העיקרי לשנאה ולגזענות. אנשים מספרים לנו שאחרי המסע שלנו הם לא שינו את העמדות, אבל הם כבר לא שונאים. זה פתח להם אפיקים חדשים. אנחנו מקיימים מסעות של חמישה ימים לקבוצות של מנהלים או עבור אנשי משרד ראש הממשלה ופרקליטות המדינה, דרך קבוצות של צעירים ותיכוניסטים ועד מסעות של 'אחי ישראלי' - פרויקט של כמה חודשים שבו צעירים מזהויות שונות חיו בקומונה נודדת, כל חודש במגזר אחר. הנשיא ריבלין פגש את כולם והתרגש מהיוזמה. הוא אמר שזה הפרויקט הכי ישראלי שיש, ושזו הדרך הנכונה להכיר את החברה הישראלית על גווניה".

בימים אלה קנר ואנשי מרכז "הינם" מקימים את המדרשה לסובלנות באבו גוש, שתהיה בית מדרש לסובלנות שיציע ימי עיון, כנסים וחשיבה מחודשת על יצירת חברה משותפת. המדרשה תפגיש להיכרות משמעותית את תושבי הסביבה, ובכללם חרדים מטלז סטון, קיבוצניקים מקריית ענבים, ערבים מאבו גוש, ויהודים חילונים ודתיים מירושלים. כולם יבקרו אחד בקהילה של האחר וילמדו יחד. "אין מקום מתאים יותר לכך מאבו גוש, שהוא סמל לדו־קיום מאז קום המדינה", מדגיש קנר. "שיכוך הקיטוב הנורא שנקלענו אליו הוא בעיניי צו השעה ואחד מאתגריה החשובים ביותר של החברה הישראלית כיום".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר