מועצת הלול דרשה להשמיד 500 פרגיות; בג"ץ הוציא צו ביניים

מועצת הלול: הפרגיות אוכלסו על ידי החקלאי מבלי שניתנה לו מכסה מתאימה • החקלאי: "בעת האכלוס עדיין לא פורסמו המכסות - מדובר בפגיעה לא מידתית בחופש העיסוק"

תרנגולות // צילום: אייל מרגולין/ג'יני ,
תרנגולות // צילום: אייל מרגולין/ג'יני

בג"ץ הוציא צו ביניים נגד מועצת הלול ושר החקלאות, המונע מהם להשמיד 500 פרגיות שאוכלסו בתחילת החודש בלול ביצי חופש בחווה האורגנית "אורגני גרין" שליד כפר ויתקין. 

לטענת בעל החווה רפי דיין, שעתר לבית המשפט העליון, לא היתה כל מניעה חוקית לאכלס את הפרגיות בלול בתחילת החודש, מכיוון שהתקנות המחייבות קבלת מכסה לא היו בתוקף - בשל אי חידושן בתחילת השנה. העתירה הוגשה על ידי עוה"ד אלון פומרנץ וניר מנחם ממשרד ליפא מאיר ושות'. השופט עוזי פוגלמן החליט שמועצת הלול ושר החקלאות צריכים להשיב לכתב התביעה בתוך 14 יום.

גורם בכיר במשרד החקלאות העריך בפני "ישראל היום" כי דרישת מועצת הלול להשמיד את העופות נעשתה מתוך רצון "ללמד אותו לקח", אף שאין כל עילה משפטית שיכולה להצדיק את המהלך.

הפרשה החלה ב־1 בינואר 2018, כשדיין אכלס את הלול שלו ב־500 פרגיות חדשות והודיע על כך למועצת הלול וביקש לקבל מכסה מסודרת. משק הביצים למאכל בארץ פועל תחת מכסות, וכל מגדל יכול לשווק על פיהן. במועד האמור לא היתה בתוקף שום תקנה האוסרת לעשות זאת, ומכסות לשיווק ביצי מאכל לשנת 2018 פורסמו רק ב־3 בינואר השנה ונכנסו לתוקף רק לאחר מכן - זאת מכיוון שוועדת הכלכלה התעכבה בהעברת המכסות לשנה החדשה. 

למרות זאת, הודיעה מועצת הלול במכתב לדיין כי "סעיף 35 לחוק המועצה לענף הלול, תשכ"ד־1963, אוסר ייצור ושיווק ביצים למי שלא נקבעה לו מכסה. מכוח תקנות אלה יפונו המטילות המצויות במשקך. חל עליך איסור מוחלט לפנות את המטילות ממשקך בכל דרך שהיא באופן עצמאי".

דיין טוען בעתירה כי מדובר בפגיעה בלתי מידתית בחופש העיסוק. לטענתו, מתקיים בישראל מחסור מתמשך במשק הביצים, שמוביל ליבוא ביצים ממדינות שונות שבהן תנאי התברואה ירודים, וכן להברחות של ביצים לא מפוקחות וללא חותמת משטחי הרשות הפלשתינית. 

כל זה בשעה שהמגדלים בישראל נתונים למכסות קשוחות אשר רחוקות מלספק את צורכי השוק, ומגבילים אותם מלשווק ביצים איכותיות לטובת הציבור. בעתירה מצוין כי בימים אלה עתידות להיכנס לארץ יבוא של כ־130 מכולות ביצים.

התביעה טוענת עוד כי מועצת הלול ושר החקלאות עושים בסמכותם החוקית שימוש ציני, פוגעני ומפלה. מצד אחד יש מחסור בביצים המיוצרות בישראל, ומצד שני המגדלים הישראלים נמנעים מלייצר, ולכן נדרש ייבוא מאסיבי כדי לענות על הצורך ומתקיימות הברחות. למרות כל הכשלים האלה, הגורמים המוסמכים, מועצת הלול ומשרד החקלאות, "עומדים על רגליהם האחוריות" ודבקים בצורך בקיומן של מכסות לייצור ביצים בישראל. 

לטענת דיין, הם אינם מהססים לקבוע תנאים והתניות שמונעות את כניסתם של מגדלים חדשים לשוק באופן מפלה, לא שוויוני ולא מידתי. רפי דיין אמר ל"ישראל היום": "זה אבסורד שאני וחקלאים ישראלים שכמותי יכולים לגדל ביצי חופש בריאות, אך המכסות של מועצת ענף הלול אינן מאפשרות לנו לעשות זאת. בו בזמן משווקות מאות אלפי ביצים מהברחות ומיבוא, אשר תנאי הגידול שלהן ירודים מאוד, ואף מסכנים את הציבור בשיווק ביצים נגועות במחלות כגון סלמונלה. זמנה של מועצת ענף הלול חלף ועבר. אסור להגביל את חופש העיסוק של המגדלים בישראל. כך הממשלה תוכל גם לאפשר פרנסה למגדלים וגם להוריד את יוקר המחיה".

ממשרד החקלאות נמסר: "תגובתנו תינתן בבית המשפט".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר