רודן אריתריאה, הנשיא איסאיאס אפוורקי, מותח לראשונה ביקורת על תכניתה של ישראל לגרש עשרות אלפי מסתננים אפריקנים, חלק גדול מהם אריתראים. אפוורקי אמר כי מגיע למגורשים הרבה יותר מ-3,500 דולר, שישראל מציעה להם בכדי לעזוב מרצון.
בראיון לאתר אינטרנט ממשלתי אמר היום (רביעי) אפוורקי כי המהגרים מארצו ומסודאן שילמו מחיר גבוה מאוד למבריחים כדי להגיע לישראל, לדבריו - במקרים מסוימים יותר מ-50 אלף דולר. "הם צריכים פיצוי הוגן כדי להתחיל חיים חדשים", אמר אפוורקי. לדבריו, "לכל מי שרוצה לחזור הביתה לאריתריאה יש זכות לעשות זאת", ואריתריאה הציעה לקלוט את כל כ-20,000 אזרחיה שלפי ההערכות חיים בישראל - אך הרשויות במדינה סירבו להצעתו.
נראה עם זאת, שגם רוב האריתריאים לא ששים לחזור למולדתם. אלה שעזבו את המדינה המזרח אפריקאית טוענים כי ברחו ממשטר עריצות של אפוורקי, בו גברים מגויסים בכפייה לשירות צבאי בתנאי עבדות, שיכול להימשך עשרות שנים. לטענת האריתראים שעזבו, הם ממילא לא יכולים לחזור למולדתם, כיוון שהם נחשבים בארצם כבוגדים.
בראיון, מחזק אפוורקי את התיאוריה של מהגרי העבודה מאריתריאה, וטוען כי בני ארצו שעזבו "התפתו לעזוב לחו"ל כדי לארגן אופוזיציה חמושה לממשל, אך המזימות החתרניות שלהם נכשלו - וכעת הם הפכו לנטל".
ב-1 באפריל מתכננת ישראל לגרש את המסתננים האפריקאים, שחלקם נמצאים בארץ מספר שנים. כ-60 אלף מסתננים חצו את גבול ישראל-מצרים, עד להשלמת גדר הגבול עם מצרים ב-2012. מאז, עזבו כ-20 אלף מסתננים מרצון, בעידודה של הממשלה שמציעה כ-3,500 דולר וכרטיס טיסה למעוניינים לעזוב למדינה שלישית. "נאמר לנו שהם יגורשו לכל מדינה שיכולה לקבל אותם", אמר אפוורקי. "אלה בני אדם, לא חיות. אף מדינה אינה יכולה לקבל אחריות חוקית על האזרחים שלנו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו