בכל הקשור להגשת תביעות נגד משרד הביטחון חשוב להבין שמדובר בהליך משפטי לכל דבר וענין. התביעה צריכה להיות ברורה, מדויקת ומגובה בעובדות ומסמכים המחזקים את טענותיכם. צרוף מסמכים רפואיים ועדויות משפר את הסיכוי לקבלת ההכרה והתגמולים.
כן חשוב לדעת שמדובר בהליך שעשוי לארוך זמן רב. במקרים מורכבים עלול ברור תביעה להכרה כנכה צה”ל להמשך שנים.
המועד להגשת התביעה
התביעה להכרה צריכה להיות מוגשת לקצין התגמולים בטרם חלפו שלוש שנים מתום השירות במהלכו ארעה הפגיעה. תביעה שתוגש לאחר חלוף שלוש השנים עלולה להתקל במחסום של התיישנות. במקרים מתאימים ניתן להתגבר על בעית ההתיישנות ולהגיש התביעה גם לאחר חלוף שלוש השנים, אולם ככל שמתעכבים בהגשת התביעה, כך צפויים להיות קשיים רבים יותר בהוכחתה.
השלב הראשון ברור התביעה - ההכרה
השלב הראשון, מתמקד בחובתם של החיילים או אנשי כוחות הביטחון להוכיח כי אכן נגרמה להם פגיעה פיזית או נפשית כלשהי - ואם כן - הרי שיהיה עליהם ועל עורכי דינם להוכיח כי מדובר בפגיעה שנגרמה או הוחמרה במהלך תקופת השירות ועקב תנאי השירות.
לצורך קביעת הקשר הסיבתי קצין התגמולים אוסף מידע רפואי ועובדתי על התובע ועל הארוע ואז הוא מפנה את התובע למומחים רפואיים בתחומים הרלבנטיים, המיעצים לו בשאלת הקשר הסיבתי, מהזווית הרפואית. רק לאחר סיום כל הבדיקות יכריע הקצין האם משרד הביטחון מכיר בפגיעה. במקרים של ארוע חבלתי ברור, עשוי קצין התגמולים לוותר על שלב ההפניה לרופא מומחה, ולהפנות את התובע ישירות לועדה רפואית לקביעת דרגת הנכות.
ברור התביעה כאמור עלול לקחת זמן רב. בתקופת ברור התביעה זכאי התובע לקבל אישור לטיפול רפואי המאפשר לקבל, באופן זמני טיפול רפואי במסגרת אגף השיקום ועל חשבון משרד הביטחון וזאת, עד לקבלת ההחלטה בעניינו. אישור זה, לטיפול רפואי, אינו מהווה הכרה ואינו מחייב כי קצין התגמולים אכן יכיר בתביעה בסוף הליך הברור.
אם בסופה של הבדיקה מחליט קצין התגמולים לדחות את התביעה, ניתן לערער על החלטתו לועדת הערעורים לפי חוק הנכים. את הערעור יש להגיש בתוך 30 יום ממועד קבלת ההחלטה.
אם בסופה של הבדיקה מחליט קצין התגמולים לקבל את התביעה, עובר הטיפול לשלב השני שהוא לב קביעת אחוזי הנכות.
השלב השני בברור התביעה - קביעת אחוזי הנכות והזכויות
במידה וקצין התגמולים הכיר עקרונית בתביעה, יזומן התובע לבדיקה ע”י ועדה רפואית. הועדה הרפואית הינה הגוף המוסמך לקבוע את אחוזי הנכות, ובהתאם לאחוזי הנכות יקבעו זכויותיו של הנפגע - הן זכויות כספיות והן זכויות אחרות.
להחלטת הועדה הרפואית חשיבות רבה וחשוב להגיע לדיונים המתקיימים בה לאחר הכנה קפדנית, הן במישור הבירוקרטי והן במישור המשפטי וזאת כדי לא להותיר דבר ליד המקרה, גם הטעות הקטנה ביותר עלולה להשפיע על קביעת הועדה ובכך להקטין את סכומי התגמולים וההטבות להם תהיו זכאים.

על החלטת הועדה הרפואית המחוזית ניתן לערער לועדה רפואית עליונה. גם ההחלטה האם לערער או לא לערער הינה החלטה הדורשת שיקול דעת, הבנה של ההליך ובקיאות בתקנות הרלבנטיות. במקרים מסויימים עלול ערעור מיותר לגרום לתובע נזק כלכלי ואפילו הפחתה של הנכות שנקבעה ע”י הועדה המחוזית.
זכויות התובע יקבעו לפי גובה הנכות שנפסקה לו. במידה והוועדה פסקה אחוזי נכות בטווח שבין 10% ל-19% – הרי שהתובע יהיה זכאי לתגמול חד-פעמי. באם נקבעו לו 20% נכות או יותר, יהיה התובע זכאי לתגמולים חודשיים, שגובהם תלוי בגובה הנכות, וכן להטבות נוספות, ובכללן המשך הטיפול הרפואי בנכות ע”ח אגף השיקום.
בסיכומו של דבר, כפי שבוודאי כבר הבנתם, הגשת התביעה נגד משרד הביטחון היא לא דבר של מה בכך - ומנסיוננו רב השנים אנו יכולים להעיד על חשיבותה של ההכנה המדוקדקת והיסודית של התביעה. הכנה יסודית רק כך תוכלו למצות את זכויותיכם ולקבל בדיוק את מה שמגיע לכם
הכותבת היא עורכת הדין תמר סיון - מייסדת שותפה של משרד עורכי הדין “צדקוני-סיון” המתמחה בייצוג נכי צה”ל ובהגשת תביעות נגד משרד הביטחון
למעבר לאתר עורך דין משרד הביטחון לחצו כאן
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו