לעזור באמת - לא במשרה מלאכותית

התאחדות התעשיינים היתה שמחה אם המכס היה חוזר לרמתו בשנות השבעים, בתקופה שכדי לקנות חולצה היה צורך במשכנתה

מפעל טקסטיל ,
מפעל טקסטיל

לפני כמה ימים הכריז משרד האוצר על ביטול המכסים על טקסטיל. מייד החל קמפיין ממומן היטב של התאחדות התעשיינים, המכיל את הטקסט הבא: "כחלון, תכיר: זמורד מבית ג'אן, שעלולה לאבד את מקום עבודתה במפעל מזה 20 שנה. שר האוצר, זמורד היא אחת מתוך מאות תופרות מקצועיות בכפרים הדרוזיים בצפון, שנמצאת בסכנת פיטורים כתוצאה מהפחתת המכסים החד־צדדית על מוצרי הטקסטיל המיוצרים בישראל, שעליה חתמת השבוע".

התאחדות התעשיינים היתה שמחה אם המכס היה חוזר לרמתו בשנות השבעים, בתקופה שכדי לקנות חולצה היה צורך במשכנתה. רק לשם המחשה - משנת 2000 מחירי הטקסטיל הריאליים ירדו בכ־50%. לכאורה, ממשלת ישראל לא מפטרת את זמורד. מי שמאיים בפיטורים שלה הם התעשיינים. אם באמת עתידה הכלכלי של זמורד חשוב לתעשיינים, יש פתרון פשוט - אל תפטרו אותה. רק שמי שמעסיק אותה בפועל היא באמת ממשלת ישראל. אין לי את הנתונים המדויקים, אך להערכתי השכר שהמפעל משלם מתוך פעילותו הכלכלית מהווה בערך שליש מהשכר של זמורד. כל השאר מורכב מתמיכת הממשלה.

הגורם העיקרי שמסבסד את שכרה הוא חוק העדפת תוצרת הארץ במכרזי מערכת הביטחון. לפי החוק, החל מ־2010 מפעל טקסטיל ישראלי יכול להציע למערכת הביטחון הצעת מחיר גבוהה פי 2 ממפעל זר - ולזכות במכרז. כלומר, משתלם יותר לקנות מהמפעל ההודי ולשלם לזמורד את מלוא משכורתה כדי שתשב ללא מעש, מאשר לקנות מהמפעל הישראלי. מייד לאחר החלת החוק, נוספו 1,000 משרות בתחום הטקסטיל בכפרים הערביים בצפון. 

הגורם השני הוא מסלול התעסוקה של מרכז השקעות, במסגרת המסלול כשמפעלי הטקסטיל מתחייבים להעסיק נשים ערביות הם מקבלים סבסוד על חלק משכרן למשך 30 החודשים הראשונים.

הגורם השלישי הוא המכס - במשק תחרותי המחיר המקומי נקבע בהתאם למחיר היבוא. במצב הקיים המכס מייקר את מוצרי הטקסטיל המיובאים ב־12%, ולכן גם התוצרת המקומית נמכרת במחיר גבוה יותר על חשבון אזרחי ישראל. שלושת הגורמים ביחד מחזיקים בכוח את מה שנשאר מתעשיית הטקסטיל הישראלי. אין שום הצדקה כלכלית לקיים תעשיית טקסטיל במדינת ישראל, אפילו בסין כבר הפסיקו לייצר טקסטיל, והוציאו את הייצור לבנגלדש. זה נחמד לתמוך בתעסוקת נשים ערביות, מטרה ראויה בהחלט, אך האם אנחנו באמת עוזרים להן כשמייצרים להן משרות מלאכותיות חסרות הצדקה כלכלית? הרי ברגע שהתמיכה נפסקת, הן ימצאו את עצמן חסרות ניסיון במשרות עם ביקוש.

עם כל הצער שבדבר, ראוי להוריד מכס ולהפסיק את התמיכות, ואם זמורד תפוטר - לסייע לה בהכשרה מקצועית ובהשמה במקצוע בר־קיימא. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר