נשיא פולין, אנגז'יי דודה, הגיב היום לראשונה לסערה שהתעוררה בימים האחרונים סביב "החוק הפולני" ואמר כי החוק עדיין לא נוסח באופן סופי.
"החוק הזה נועד למנוע את סילוף האמת", כתב דודה בהודעה שהוציא היום, "הליך החקיקה טרם הושלם. אציג את התייחסותי המלאה לנושא בסופו". הנשיא הפולני הביע צער על כך שהביקורת על החוק התרחשה במהלך יום הזיכרון הבינלאומי לשואה, ויצרה תגובות רגשיות, "במקום לקיים דיון על עובדות" לדבריו. הנשיא הפולני הוסיף כי"בנוגע לקולות הנשמעים בציבור, אנחנו רוצים להצביע על כך שהחוק מתכוון למנוע האשמות שווא ושקרים נגד העם הפולני והמדינה הפולנית, כפי שניתן להבין מנוסח החוק".
הצעת החוק, שאושרה בסוף השבוע בפרלמנט הפולני, קובעת עונש של עד 3 שנות מאסר לכל מי שיטיל על פולין את האחריות לפשעי הנאצים במלחמת העולם השנייה.
מדובר בחוק שמקדם אג'נדה פולנית עקבית, המנסה להדגיש כי פולין הייתה בזמן השואה מדינה כבושה ולקבוע כי רק הנאצים אחראים למחנות ההשמדה שפעלו במלחמת העולם השנייה בשטח פולין.
בית המחוקקים הפולני בוורשה // צילום ארכיון: אי.אף.פי
הממשלה הפולנית פועלת מזה כארבע שנים נגד הגדרת מחנות ההשמדה שבשטחה "מחנות מוות פולנים", הגדרה ממנה משתמע כי הפולנים אחראים, לפחות חלקית, על מותם של מיליוני יהודים וקרבנות אחרים במחנות ההשמדה שנבנו בשטחה.
החוק עוד לא אושר סופית, והוא צריך לעבור אישור גם על ידי הבית העליון ונשיא המדינה. במשרד החוץ מאמינים כי אפשר עוד לבלום את החוק על ידי הבהרת הרגישות הישראלית כלפיו. גורם מדיני אמר אתמול ל"ישראל היום": ״נפעיל לחץ מדיני כבד בסיוע ארגונים יהודיים בינלאומיים״.
החוק עורר סערה במערכת הפוליטית והשיח הציבורי בארץ, וגרר ביקורות רבות. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הורה אתמול לשגרירת ישראל בוורשה, אנה אזרי, להעביר לראש ממשלת פולין את גודל התדהמה בישראל מהחוק.
בנוסף, יובל רותם, מנכ"ל משרד החוץ, הורה לזמן את נציג פולין בישראל לשיחת בירור. מאחר והשגריר הפולני לא בארץ, זומן סגנו.
ראש הממשלה נתניהו אמר אמש, בהתייחסו להצעת החוק שאושרה בפולין, כי "החוק מופרך, אני מתנגד לו בתוקף. אי אפשר לשנות את ההיסטוריה, ואסור להכחיש את השואה".
הקונגרס היהודי העולמי הביע הערב התנגדות חריפה להצעת החוק של ממשלת פולין, וכינה אותה "מעשה של ערפול ההיסטוריה והתקפה על הדמוקרטיה".
מנכ"ל הקונגרס היהודי העולמי, רוברט זינגר, אמר כי "מובן כי הפולנים רגישים לכל התייחסות להשמדה הנאצית ומחנות הריכוז כ"פולנים", כיוון שהיו ממוקמים על אדמה פולנית, והם מעוניינים להבהיר כי הגרמנים, ולא הפולנים, הם אחראים על הקמת ותפעול מפעלי המוות הללו, בהם נרצחו מיליוני יהודים בזמן השואה". זינגר ציין גם כי על פי ההערכות, יותר מ70,000 פולנים שאינם יהודים נספו אף הם באושוויץ בלבד.
"בעוד שנכון כי יש לראות באושוויץ-בירקנאו, טרבלינקה, מיידאנק, חלמנו, סוביבור ובלזק כמחנות "נאצים" או "גרמניים" אשר מושבם בפולין הכבושה, זוהי טעות חמורה עבור פולין להטיל עונש פלילי על אלה אשר אינם דבקים באמירה זו", הוסיף זינגר.
"במחקריהם המדוקדקים הבהירו בבירור אקדמאים פולנים מובילים כי זו לא הייתה תופעה בודדת. ההכרזה כי ספרות מעין זו היא מושמצת וכי אלה אשר הפיקו אותה עוסקים בפלילים, היא שוות ערך לניסיון למחוק את זיכרון הדברים ההיסטורי ויש לדחות אותה מכל וכול" אמר זינגר והוסיף כי "קבלת החוק הזה היא מעשה של ערפול היסטורי והתקפה על הדמוקרטיה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו