"כפי שקורה בעולם" - כתירוץ לשוד מסים

חברי הכנסת דב חנין, עיסאווי פריג', מוסי רז, איימן עודה ונוספים, הגישו הצעת חוק לקביעת מס חברות דיפרנציאלי • הנימוק: "החוק יקל על החברות הקטנות בנטל המס, ויגבה מס גבוה מהשכבה העליונה של החברות הגדולות" • אך כותבי ההצעה יודעים שההצעה לא תעבור

משתמשים בחקיקה ככלי ביטוי. ח"כ דב חנין // צילום: דודי ועקנין ,
משתמשים בחקיקה ככלי ביטוי. ח"כ דב חנין // צילום: דודי ועקנין

מגישי ההצעה: חברי הכנסת דב חנין, מיכל בירן, אילן גילאון, עיסאווי פריג', מוסי רז, עאידה תומא סלימאן, יוסף ג'בארין ואיימן עודה.

הצעת החוק: קביעת מס חברות דיפרנציאלי באופן הבא: שיעור מס של ‭ 10%‬על הכנסות שנתיות של עד מיליון שקלים בשנה, שיעור מס של ‭ 20%‬על הכנסות של יותר ממיליון  שקלים, שיעור מס של ‭ 30%‬על הכנסות של יותר מ-‭2.5‬ מיליון שקלים, שיעור מס של ‭ 35%‬על הכנסות של יותר מ-‭3.5‬ מיליון שקלים, ושיעור מס של ‭ 50%‬על הכנסות של יותר  מ-5 מיליון שקלים.

הנימוק: "הצעה זו נועדה ליישם לראשונה מודל של מס חברות דיפרנציאלי בישראל, שייתן מענה להבדלים החריפים בשיעור המס האפקטיבי בין עסקים קטנים לגדולים, יסייע לחברות קטנות באמצעות הקלה בנטל המס שהן נושאות בו, ויגבה שיעור מס גבוה מהשכבה העליונה של החברות הגדולות, שממילא משלמות שיעור מס אפקטיבי נמוך מזה הקבוע בחוק".

לחקות טעויות של אחרים

יוזמי ההצעה טוענים כי מס חברות דיפרנציאלי מקובל במדינות מערביות כגון ארה"ב, בריטניה, יפן, צרפת וקנדה. באופן כללי, לחברי כנסת יש נטייה מוגזמת להשתמש בהשוואות בינלאומיות כדי להצדיק את תפיסת עולמם, כאילו אם מדינה אחרת עושה משהו הוא כנראה נכון. או כפי שאומרים לילדים: ומה אם המדינות האחרות היו קופצות מהגג? במקרה הזה הם גם שכחו לציין שמתוך 34 מדינות מפותחות, ב-‭22‬ מדינות, כולל הסקנדינביות, אין מס חברות דיפרנציאלי. יתרה מזו, בארה"ב ובבריטניה הבינו לאחרונה שהדיפרנציאליות היא טעות ועברו לשיעור מס קבוע.

בכל מקרה, בשום מדינה אין מס חברות של ‭ 50%‬כמו שמציעים כאן. גם במדינות שבהן המסים על יחידים הם גבוהים, שיעור מס החברות דומה לישראל. כלומר, אם אתם רוצים לחקות טעויות של אחרים, לפחות תעשו את זה נכון. המדינות שניתנו כדוגמה בהצעת החוק לא דומות לישראל. אולי ארה"ב, בריטניה ויפן יכולות להרשות לעצמן לבצע ניסויים חברתיים. הסביבה העסקית במדינות אלו היא חזקה ויציבה, הן נהנות מקרבה לשווקים גדולים או שוק פנימי חזק, מתרבות חזקה ואוהדת  עסקים, מתשתיות טובות, ממצב ביטחוני יציב ומרגולציה סבירה. הפוך מכלכלת ישראל.

בשום מדינה אין מס חברות של ‭ 50%‬כמו שמציעים כאן // צילום: לירון אלמוג

כשארה"ב מאבדת עסקים בשל מדיניות מיסוי מעוותת וגבוהה, היא עדיין המעצמה הכלכלית הגדולה ויש לה זמן ללמוד מהטעויות ולתקן. כשישראל מאבדת עסקים, קשה יותר להחזיר אותם. ישראל חייבת להיות כלכלה חזקה כדי שנמשיך ליהנות מעליונות צבאית. צבא חזק עולה הרבה כסף, ולכן יש לנו מרווח קטן  מאוד לניסויים וטעויות. כשארה"ב מורידה את מס החברות ל-%‭,21‬ בריטניה מתכננת הורדה ל-%‭17‬ ואירלנד עומדת על ‭ ,12.5%‬לכתוב בהצעת החוק שכל חברה בינונית ומעלה תצטרך לשלם מס של ‭ 50%‬זו בדיחה לא מצחיקה. זה אומר שכל חברה שיכולה לעשות זאת תעזוב את הארץ מייד, שמשקיעים לא יפתחו כאן חברות, ושכל השאר יפתחו בתכנוני מס אגרסיביים, כמו פיצול חברות גדולות לעשרות חברות קטנות, שאולי יספקו פרנסה לעורכי דין ורואי חשבון, אך בעיקר יקשו על רשות המסים, ובסוף המס שייגבה בפועל יהיה קטן מאוד.

הטענה ששיטת מיסוי זו תצמצם את אי השוויון מופרכת אף היא, משום שגם לשיטת השמאל הכלכלי אין שום שאיפה להשיג "שוויון בין חברות" אלא בין אנשים. במצב של מס דיפרנציאלי, בעל חברה קטנה יכול ליהנות משיעור מס מופחת אף על פי שהונו רב יותר מזה של אדם מהמעמד הבינוני שמחזיק במניות של חברות גדולות (דרך קרנות הפנסיה למשל) שישלמו את שיעור המס הגבוה. בניגוד לטענתם של יוזמי החוק, שאין קשר בין שיעור המס לקצב הצמיחה, מחקרים רבים דווקא מצאו קשר שלילי בין מס חברות לצמיחה כלכלית, ובהם גם מחקרים של משרד האוצר וה-‭OECD‬ שמצאו שיש השפעה שלילית משמעותית של מס החברות על קצב הצמיחה.

לסיכום: כותבי ההצעה יודעים שאין שום סיכוי שהיא תעבור וכרגיל מנצלים את כלי החקיקה ככלי ביטוי. חברי כנסת יקרים, עשו טובה וכבדו את עצמכם ואותנו ואל תבזבזו את זמנם היקר של חבריכם בכנסת על הצעות חסרות היגיון ותוחלת.

בניתוח החוק השתתף רן פיטוסי, חוקר במכון החשיבה "בצדק"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר