הרקע להקפאת הבנייה בשטח גבעת המטוס - לחץ גרמני

הקנצלרית מרקל התנגדה - רה"מ נתניהו הורה להקפיא את בנייתן של כ-‭2,000‬ יח"ד בשכונה הירושלמית הסמוכה לקו הירוק • השר אלקין: "הבנייה - צורך חיוני של ירושלים" • משרד רה"מ: "לא היה ולא נברא" • דובר ממשלת גרמניה: "לא ידוע על כך"

כאן לא בונים // צילום: אורן בן חקון // כאן לא בונים // צילום: אורן בן חקון ,
כאן לא בונים // צילום: אורן בן חקון // כאן לא בונים // צילום: אורן בן חקון

בעקבות התנגדות חריפה של גרמניה, ובהנחיית רה"מ נתניהו, נמנעת כבר כמה שנים בנייתה של שכונת גבעת המטוס בדרום ירושלים הממוקמת לא הרחק מאיזור התעשייה תלפיות. ההתנגדות החריפה של ממשלת גרמניה והקנצלרית אנגלה מרקל לבנייה בגבעת המטוס הועברה לישראל בשנים האחרונות כמה וכמה פעמים, לא פעם גם בפגישות שקיים נתניהו עם מרקל. בנוסף, גם ממשל טראמפ מתנגד לבנייה ישראלית שם כרגע.

 

התוכנית בגבעת המטוס, שמהווה את אחת מעתודות הקרקע האחרונות לבנייה בשטחי ירושלים שמעבר לקו הירוק, אושרה ופורסמה ברשומות כבר ב-.2014 היא כוללת  2,610 יח"ד ומיועדת, בשלב ראשון, לכ-10,000  תושבים. מנקודת המבט הישראלית היא נחשבת לאחת מתוכניות הבנייה האסטרטגיות והחשובות ביותר בירושלים, ומיועדת להשלים את רצף הבינוי הישראלי לאורך גבולה הדרומי של העיר, בין גילה להר חומה, וזאת במטרה למנוע חלוקה של ירושלים בעתיד.

 

מנגד, הפלשתינים מתנגדים לתוכנית ושואפים לסכל את הרצף הזה ולבצע חיבור משלהם בין שכונת צור באהר לשכונת בית צפאפא, כחלק ממרקם אורבני פלשתיני שיכתיב בעתיד את גבולות "מזרח ירושלים  - בירת המדינה הפלשתינית".

 

לחצה? מרקל // צילום: GettyImages

 

שר השיכון יואב גלנט, השר לענייני ירושלים זאב אלקין, שרים נוספים וראש עיריית ירושלים ניר ברקת, פנו במהלך השנים האחרונות וגם לאחרונה לרה"מ נתניהו בבקשה לקדם את בניית השכונה, אולם נתניהו דחה  את בקשתם, בשל "שיקולים מדיניים". באוקטובר האחרון החל משרד השיכון בפעולת קידוח לדגימת קרקע במקום, מתוך כוונה להתחיל ולממש את תוכניות הבנייה, אולם בלחץ גרמניה, איטליה, ארה"ב ומדינות נוספות באירופה הופסקו אפילו העבודות המקדמיות הללו. גבעת המטוס הוא אתר הבנייה הקרוב ביותר לקו הירוק, כ-300 מטרים בלבד ממנו, שמוקפא  מסיבות מדיניות. בסמוך לו, בצמוד לבית צפפא, תוכננו ואושרו לבנייה גם שטחים המיועדים לבנייה ערבית  וכוללים  900 יח"ד, אולם גם בנייה זו, שהיא בעיקרה עיבוי של איזור מבונה  ערבי, אינה יוצאת לפועל.

 

השר לענייני ירושלים זאב אלקין אמר כי "קידום הבנייה בגבעת המטוס היא צורך חיוני, אסטרטגי ודחוף של ירושלים, הן בשל מיקומה והן בשל הצורך האמיתי בדיור עבור יהודי העיר. פניתי לא פעם לרה"מ, כולל בתקופה האחרונה, כדי לקדם את הבנייה שם למרות המחלוקת המדינית עם חלק מהעולם בעניין. לצערי, עמדתי לא התקבלה. אני עדיין מקווה ומאמין שהדברים ישתנו".

 

השר אורי אריאל, אמר ל"ישראל היום" כי הצהרות ישראל לפיהן אין הקפאת בנייה בירושלים אינן עומדות  במבחן התוצאה. "לצערי", אמר השר  אריאל, "כל בנייה מעבר למה שפעם כונה הקו הירוק זקוקה לאישור אישי של רה"מ והאישורים ניתנים בצמצום  רוב ובמשורה". בכיר בעיריית ירושלים אמר כי "הגיע הזמן לגלות סימני עצמאות, גם מול ידידים בעולם, בעניין כה חיוני ובמקום כה מרכזי  וחיוני לאינטרס הישראלי בירושלים".

 

ממשרד רה"מ נתניהו נמסר בתגובה  לדברים כי "הסיפור לא נכון. לא היה  ולא נברא".

 

מלשכת דובר ממשלת גרמניה  נמסר כי "לא ידוע לנו דבר על כך". בנוסף, גורמים המעורבים בקשרים בין גרמניה וישראל הבהירו שנושא הבנייה בגבעת המטוס כלל לא עלה לדיון במגעים שהתקיימו לאחרונה בין שתי הממשלות. לדבריהם, רה"מ נתניהו שוחח בטלפון עם הקנצלרית מרקל כמה פעמים מאז הבחירות בגרמניה, אך לא הייתה בשיחות התייחסות לסוגיית גבעת המטוס מצד הקנצלרית. עם זאת, ידועה התנגדותה של ממשלת גרמניה להרחבת ההתנחלויות מעבר לקו הירוק, בהתאם למפות שנמצאות בידי הגרמנים ושאינן חופפות באופן מלא את תוואי הקו הירוק הישראלי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר