הסערה כבר כאן: גשם כבד יורד כבר שעות ארוכות בכל רחבי הארץ כשהוא מלווה ברוחות עזות שמגיעות למהירות של 130 קמ"ש. בקיבוץ אלרום שבגולן הצטברו על הקרקע 20 סנטימטרים של שלג. באזורים שונים ביהודה ושומרון ירדו כמויות גדולות של ברד שכיסו את הכבישים. בחרמון משתוללת סופת שלגים והאתר סגור למבקרים. שיא הרוח נמדד הלילה בקו החוף - 120 קמ"ש באזור תל אביב. בדלתון ירדו כ-51 מ"מ, במגדל שמס כ-38 מ"מ, בכנרת כ-23 מ"מ ובירושלים כ-20 מ"מ. מאז אתמול (חמישי), עלה מפלס הכנרת ב-1.5 ס"מ.
צילום: ויטלי גרנדר רשות הטבע והגנים, רמזי בדראן רשות הטבע והגנים, אתר החרמון
ברד בגוש עציון // צילום: חנן גרינווד
התאונה בעראמשה // צילום: תיעוד מבצעי מד"א
עץ קרס בגן יבנה // צילום: דוברות חברת החשמל
השלג בחרמון // צילום: אתר החרמון
הגשם הכבד גרם לחסימת כביש 2 לדרום וחלקו לצפון במחלף ינאי בשל סחף של בוץ וזרימת מים על הכביש. כביש 977 נחסם לתנועה בין צומת גומא לנאות מרדכי בעקבות נפילת עץ על הכביש. במחלף ענבה, בכביש 1, התרחשה תאונה, ככל הנראה בשל מזג האוויר. מהמקום פונה פצוע קשה, פצוע בינוני ושניים שנפצעו קל. הכביש נחסם בשל התאונה.
בערים וביישובים שונים נפלו עצים והסבו נזקים לכלי רכב. במקביל נרשמו תקלות חשמל בשל הסערה. מחברת החשמל נמסר כי עובדי החברה ממשיכים לטפל בקווי מתח שנפגעו בשל מזג האוויר הסוער וכי נרשמו מספר הפרעות בערים אשקלון, רחובות וראשון לציון. באזור השרון, בקו החוף, קיים קושי לתקן הפרעות בשל הרוחות העזות. עוד נמסר כי "חברת החשמל שבה ומדגישה כי אין להתקרב לחוטים קרועים וכי הם מהווים סכנת חיים בשל מתח חשמלי. יש לדווח על כל מפגע למשטרה או לחברת החשמל".
עץ שקרס בקיבוץ שדה בוקר // צילום: דודו גרינשפן
קשת מעל עין גדי. צילום בועז ליימזידר יחלצ עין גדי
בוץ בכביש החוף // צילום: דוברות המשטרה
הגשם החל כבר אתמול בערב (חמישי). במהלך היום התחזקו הרוחות לעוצמה של 40-60 קמ"ש. בשעות הערב המאוחרות התגברה הרוח והגיעה עד ל-100 קמ"ש באזורים מסוימים בארץ ומזג האוויר כבר הפך לסוער הרבה יותר.
מזג האוויר הקשה יחסית החל לתת את אותותיו כבר אתמול במספר מוקדים ברחבי הארץ. בבית שאן נפגעו שני גברים מעץ שנפל על רכבם בעודם נוסעים. לאחר שנמל חיפה סגר את שעריו לקראת הסופה המתקרבת, גם בנמל אשדוד מתארגנים לקראת האתגר הקרב ובא ואנשיו רעננו את הוראות הבטיחות בעבודה בתנאים קשים. העובידם יבצעו פטרולים בזמן הסערה ע"מ להעניק סיוע לאוניות העוגנות בנמל ולשמור על בטיחותן. כמו כן כלי השיט הקטנים יוכנסו למחסה.
לוח מודעות ענק שנפל ברמת גן // צילום: ליאור פלג
חרף הרוחות העזות והגשם הכבד, כבר בשעות הצהריים הסערה תיחלש ובערב הגשם יפסק, אולם ימשיך להיות קר. מ"מטאו טק" נמסר כי ביום שבת יהיה מעונן חלקית, הטמפרטורות יעלו ותהיינה ממוצעות לעונה. בבוקר יתכן טפטוף מקומי. ביום ראשון תחול עלייה קלה בטמפרטורות ויהיה נאה.
מערכת הגשמים הנוכחית, המכונה בשירות המטאורולוגי "בת שבע", היא תוצאה של חדירת אוויר קר בשכבות הגבוהות של האטמוספירה, שהגיע לאזורינו והתפתחות של מערכת לחצים נמוכה מעל טורקיה, שגרמה להתפתחות הסערה.
בתוך כך, ברשות המים מעריכים כי לאחר פרק הגשם הקרוב וזה שיפקוד אותנו באמצע השבוע הבא, נגיע בגליל המערבי, בכרמל ובחוף הצפוני, לכמויות המשקעים הממוצעות של חודש ינואר. בנוסף, ברשות סוברים כי באגן הכנרת נתקרב לממוצע, ובאגן ההר וברוב אגן החוף כנראה שעדיין נישאר מתחת לממוצע של ינואר.
לכנרת חסרים עדיין 5 מטרים. תפילה לגשם על שפת האגם // צילום: מירי צחי
ככלל, גשמי חודש ינואר שיפרו וצפויים להוסיף ולשפר את מאזן הגשם הארצי. עם זאת, בשקלול ארצי אנחנו עדיין נמצאים כ-80% מהממוצע העונתי עד כה, והמחסור במקורות המים הוא עצום - כ-2.5 מיליארד קוב. נקודה מהותית אותה יש לקחת בחשבון היא שהתגובה ההידרולוגית לגשמים היא עדיין נמוכה, מאחר ואירועי הגשם השנה הם קצרים וחזקים - ולא מספקים על מנת ליצור זרימות בנחלים וכניסות מים לכנרת ומי התהום.
עד כה עלה מפלס הכנרת רק ב-17 ס״מ מהשפל שנקבע בדצמבר, כאשר בשנה ממוצעת הוא עולה בכמטר עד סוף ינואר. לכנרת מלאה חסרים עדיין - גם אחרי הגשמים האחרונים - 5.43 מטר.
בהכנת הידיעה השתתפו: דן לביא, עדי חשמונאי, גדי גולן, אילן גטניו, ניקי גוטמן, יהודה שלזינגר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו